Dit jaar zit Neder-Americana-held JW Roy 20 jaar in het muzikantenvak. In de afgelopen jaren toonde hij zich een veelzijdig artiest die zowel in de Nederlandse-, Brabantse- en Engelse taal vele prachtige liedjes schreef. En niet alleen voor zichzelf, maar ook vóór en samen mét andere artiesten zoals Guus Meeuwis en het muzikale wielrenproject De Sint Willebrord Sessie. Een veelzijdig muzikant dus, die echter nimmer zijn vroege liefde, de Amerikaanse rootsrock, verloochent. Tijdens een tour langs podia en festivals doet de Brabantse singer-songwriter samen met zijn vaste begeleidingsband The Royal Family vanavond de kleine zaal van Neushoorn aan.

Voorafgaande aan het optreden van JW Roy betreedt oudgediende Jankobus Seunnenga het podium. Seunnenga, onder meer bekend van het befaamde duo Pigmeat, bombardeert zichzelf tot poëet en droogkloot en maakt dat vanavond meer dan waar. Op chaotische wijze rommelt hij zich door zijn optreden heen, daarbij schijnbaar willekeurig puttend uit zijn repertoire van wonderlijke liedjes, deels gebaseerd op poëzie van onder meer Piter Jelles Troelstra en Louis Couperus. Samen met zijn droogkomisch voorkomen schuurt Seunnenga behoorlijk tegen de kleinkunst aan. Klaarblijkelijk niet waarvoor het publiek vanavond naar Neushoorn is toegekomen.

Waar het publiek wel voor is gekomen is robuuste Amerikaanse rootsrock. En zij komen met JW Roy daarmee alsnog volop aan hun trekken. De intieme kleine zaal van Neushoorn biedt toehoorders volop kans deze veelzijdige artiest dicht op de huid aan het werk te zien. En dat werk wordt vanavond met grote muzikale nauwkeurigheid uitgevoerd. JW Roy houdt een indrukwekkende bloemlezing uit zijn Engelstalige repertoire van afgelopen jaren. Nummers vol van heimwee en verlangen, die zijn geschreven tijdens roadtrips door zuidelijke Amerikaanse staten, maar ook gloedvolle songs uit de rockopera The Rise and Fall over de levensloop van Lance Armstrong, waaraan JW Roy recent een muzikale bijdrage leverde. Stuk voor stuk songs vol emotie. Emoties die ook nog eens worden verstrekt door zijn warme stemgeluid met een subtiel rauw randje.

De liedjesschrijver uit Brabant wordt ondersteund door de goed geoliede rootsband, The Royal Familie. Tijdens de eerste nummers ligt plichtmatigheid en routine bij de band op de loer. Met de innemende persoonlijkheid van frontman JW Roy die in elke song authenticiteit en gedrevenheid uitstraalt, slaat het speelplezier echter vlot over op zijn begeleidingsband en het publiek. Die betrokkenheid neemt alleen maar toe naarmate JW Roy de toehoorders meeneemt naar de soms heel persoonlijke verhalen achter de song.

Tijdens het concert is een noemenswaardige rol weggelegd voor gitarist Cok van Vuuren. Vrijwel ieder nummer krijgt door zijn soepele bluesy gitaarlicks, - solo’s en harmonieën, soms heel subtiel, de andere keer schurend van distortion, een enorme emotionele diepgang. Ook het Hammondorgel met authentiek zwierende lesliespeaker van pianist en organist Roel Spanjers geeft het bandgeluid een prachtige volheid en gelaagdheid.

Vanavond bewees JW Roy met zijn band The Royal Family in Neushoorn overtuigend waarom hij gerust tot de top van de Nederlandse Americana-scene kan worden gerekend. Een artiest en band die grotendeels netjes tussen de muzikale lijnen kleuren, maar dat op zo’n trefzekere en gloedvolle wijze doen, dat de toehoorder zich alleen maar gewillig mee kan laten voeren in deze overtuigende rootsrock-voorstelling.

Gezien

JW Roy & The Royal Family + Jankobus Seunnenga
Neushoorn, Leeuwarden
Donderdag 11 mei 2017