Muzikale duizendpoot Jord Brinkhuis speelde al in metalband Undawn, post-hardcoreband Nom de Plume en het americana-duo Wine & Willow. Nu lijkt hij met zijn soulvolle popsongs zijn definitieve vorm te hebben gevonden. Hij stond in het voorprogramma van Alain Clark, Tim Knol, Rigby en Niels Geusebroek en dook veelvuldig op in eindejaarslijstjes van 3VOOR12/Friesland als iemand met een hoge doorbraakkans in 2017. Aankomende donderdagavond staat de Academie voor Popcultuur-student met zijn afstudeershow in Neushoorn in Leeuwarden. 3VOOR12/Friesland ontmoette hem thuis in Leeuwarden en op zijn favoriete schrijflocatie tussen de weilanden vlak buiten de stad.

Wat kunnen we allemaal van je afstudeershow verwachten?


"Engelstalige pop met een rauw randje en vooral heel veel soul. Ik houd het liever luchtig en heb daarom bewust voor pop gekozen. Allen Stone en Bruno Mars zijn grote inspiratiebronnen voor mij."

En je speelt met band.
"Klopt. Ik ben wel een singer-songwriter, maar muziek komt voor mij pas echt tot leven met een band erbij. De energie met een band is gewoon heel anders. Bovendien lenen de nummers die ik schrijf er zich uitstekend voor om met band te spelen."

Hoe ben je op de Academie voor Popcultuur terecht gekomen?
"Na het Atheneum in Dedemsvaart ben ik achter de rest van de klas aangehobbeld en ben ik aan een studie Life Science & Technology aan de RUG begonnen. Niks voor mij. Ik heb vier weken in Groningen rondgelopen, maar werd helemaal gek van die overvolle collegezalen. Teveel prikkels voor mij. Ik zat dus al in een metalband, Undawn. Na twee jaar verschillende baantjes te hebben gedaan, kwam ik erachter dat muziek maken toch echt is wat ik wil."

Is Leeuwarden dan de aangewezen plek om je als muzikant te ontwikkelen?
"Het voordeel van Leeuwarden ten opzichte van andere popacademies en conservatoria is dat je een eigen route kunt uitstippelen. Je bent vier jaar lang bezig jezelf te ontplooien. In plaats van de nadruk op technische vaardigheden te leggen, ontwikkel je een eigen signatuur."

Misschien een beetje een flauwe vraag, maar waarom vind je het belangrijk om een diploma van de Academie voor Popcultuur te hebben? Want voor een optreden zal er misschien niet zo vaak naar worden gevraagd.
"Haha. Het is niet zo dat als je cum laude bent afgestudeerd, dat je dan in de Ziggo Dome mag spelen ofzo. Dus in die zin kent het diploma geen waarde. Mij gaat het er vooral om dat ik mij een aantal jaren puur met muziek heb beziggehouden. Mijn eigen ontwikkeling stond voorop. Bovendien heb ik straks wel een hbo-diploma op zak."

Je hebt zoveel verschillende hoeken van de popmuziek verkend. Heb je nu je vaste vorm gevonden?
"Ja, dat gevoel heb ik wel. Ik droomde altijd al van het hebben van een eigen band. Ik kan nu eindelijk zeggen dat dit mijn stijl is. De country en americana, zoals ik met Wine & Willow maak, ligt me wel heel erg, maar zit me niet in het bloed zoals soul."

Ontstaan je nummers dan ook spontaan, aangezien soul je in het bloed zit?
"Tijdens het autorijden, douchen of ’s nachts in bed schiet mij soms ineens een zanglijn te binnen. Ik begin ook vaak op de gitaar. Een goeie riff als startpunt geeft mij meteen een lekkere groove. Muziek moet bewegen. In die zin is tekst voor mij ondergeschikt aan de muziek. Met woorden kun je natuurlijk wel een diepere laag in het nummer aanbrengen."

Je hebt veel nummers tussen de weilanden richting Stiens geschreven. Waarom die afzondering?
"Ik heb de neiging om alles aandacht te geven. Ondanks dat ik de diagnose nooit heb gekregen, kan ik best wel een ADD’er zijn. Het liefst zo min mogelijk prikkels dus. Ik heb die stilte echt nodig om mijn songs verder uit te werken."

'Eind 2017 kun je de eerste single verwachten'

Zijn er inmiddels genoeg nummers voor een debuutalbum?
"Zeker. Er ligt een stapel demo's klaar. Ik heb met verschillende producers gewerkt en geschreven. We zijn druk aan het overleggen met mijn bureau, want het moet natuurlijk nog wel met band in de studio worden opgenomen. Eind 2017 kun je de eerste single verwachten."

Je hebt al bij grote jongens als Alain Clark in het voorprogramma gestaan. Hij gaf te kennen erg onder de indruk van je te zijn. Hoe denk je die hoge verwachtingen waar te kunnen maken?
"Ik kom in een speelveld met Nederlandse artiesten als Alain Clark en Niels Geusebroek, maar ook internationale artiesten als Justin Timberlake en Bruno Mars. Dus moet je met steengoede nummers op de proppen komen. Voor minder doe ik het trouwens ook niet. Ik wil binnen nu en vijf jaar een gevestigde naam in Nederland zijn."