In Beeld: Band on the Run

Nieuwe impulsen en leermomenten voor Noordelijke bandcompetitie-winnaars

Tekst: Marije Heida | Foto's: Rick Slagter ,

Een heel weekend lang worden de heren van het Friese Pendants, het Groningse The Movement en het Drentse Toycar Taxi onder de noemer Band on the Run bij elkaar gezet in Neushoorn. Ze gaan ook echt met elkaar op de loop, want na een flinke hussel van bandleden ontstaan er drie nieuwe groepen die gedurende het weekend met elkaar gaan experimenteren, componeren en creëren. Tussen de bedrijven door worden er workshops bijgewoond, maar draait het vooral om muziek maken met elkaar.

Het project Band on the Run komt tot stand op initiatief van Friesland Pop, POPGroningen, K&C Drenthe en Neushoorn Academy. Het idee is om drie jonge getalenteerde bands bij elkaar te zetten en op een verfrissende manier ze de kans te bieden van elkaar te leren. De drie bands die mogen aftrappen in de pilot van dit project zijn allemaal winnaars van bandcompetities. Het Friese Pendants wint dit jaar de Kleine Prijs van Friesland, The Movement uit Groningen zetten het op een zuipen na het winnen van de POPgroningen Talent Award en in Drenthe mogen de mannen van het Drentse Toycar Taxi als winnaars optreden op het hoofdpodium van Sweelpop.

Het weekend begint op vrijdagavond met optredens van de bands in de originele bezettingen in Neushoorn Café. Ze gaan daarbij dapper de concurentie aan met het legendarische Atari Teenage Riot dat verderop in de Grote Zaal speelt. Ongeacht wat er zich ook verder afspeelt in Neushoorn, de optredens geven de heren in ieder geval elkaar een goede kijk in elkaars keuken.

Vanaf dat punt worden de potten en pannen uit de verschillende keukens flink door elkaar gehusseld. De rest van het weekend zal op muzikaal gebied de uitdagingen bestaan om met andere muzikanten nummers te schrijven en te presenteren. Daarvoor duiken ze op zaterdag en zondag veel de oefenruimtes van Neushoorn in. Dat een dergelijke opdracht toch meer tijd vergt dan gedacht, blijkt wel als de presentatie op zondag nog een paar uurtjes verschoven wordt naar de namiddag.


Tussen de oefen- en componeersessies door verzorgt Neushoorn Acadamy eveneens een aantal workshops en worden de heren met name door Laurens van der Meulen (o.a. Hilbrandt, Heksenhamer, docent AvP), voorzien van feedback op muzikaal gebied. Niels Lahuis probeert de mannen middels een workshop Social Media aan het verstand te brengen wat de meerwaarde is van een goede campagne via o.a. Facebook, Twitter en alles wat daarop lijkt.

Na een aantal intensieve oefenuurtjes presenteren de nieuwbakken formaties hun drie nummers aan een select publiek in een opnamestudio ergens bovenin het gebouw. Na de nodige knoppenafstellerij en flauwe grappen, laat de eerste 'band' horen waar ze een heel weekend op hebben zitten broeden.


Het eerste ensemble bestaat uit The Movement gitarist Frank, Toycar taxi bassist Wouter en Pendants drummer Anne Martin. Ze spelen louter instrumentaal en ze gooien een zeer brede mix aan stijlen in de strijd, waarbij de laatste compositie zich beweegt tussen ska en doommetal, dat leidt tot grote hilariteit bij projectleiders en overige bandleden. "Ja jéémig... Kom daar maar eens overheen, da's toch niet normaal?!", roept drummer Tim van The Movement als hij naar de opnameruimte loopt voor zijn sessie.

De tweede boyband bevat gitarist Kevin en drummer Tim van The Movement, gecombineerd met bassist Gosse van Pendants en Bastiaan van Toycar Taxi achter de keys. Zij zoeken het bij het eerste nummer muzikaal gezien wat meer in de oldschool rockhoek met Kevin op zang. Zijn hese stemgeluid zorgt voor een lekkere jaren tachtig-feel. Om zichzelf nog wat meer uit te dagen maken ze bij het tweede nummer een wisseling van de wacht op instrumenten. Hetgeen laat zien dat wanneer muzikanten uit hun comfort-zone worden gehaald er net zo goed verrassend leuke dingen ontstaan.

Formatie nummer drie belooft vooral het wat hardere werk met Bram van The Movement op bas, Tjerk en Piter van Pendants op gitaar en zang en Lenard van Toycar Taxi op drums. Deze heren zijn meteen al rijp voor een gastoptreden op de Zwarte Cross. Met het betere gitaar- en zware baswerk als basis plus teksten als 'Hee, een John Deer', 'Lekker broez'n op mien trekker' en een ode aan de bitterbal is dat succes gegarandeerd in de Achterhoek.

Een heel weekend met elkaar in de oefenruimtes met workshops, coaching en vooral muziek maken met elkaar, levert een prachtig en verrassend resultaat op. De pilot van het project Band on the Run mag gerust een succes genoemd worden. Het lijkt een gouden greep om op deze manier jong talent nieuwe impulsen en inzichten te geven in een mooie omgeving als Neushoorn waar alles op dat gebied mogelijk is.