Maud van Maarseveen zoekt met Zomaar Radio naar een nieuwe benadering van radio

‘Ik vind het jammer dat hedendaagse radio alleen maar draait om het imago van de dj’

Tekst: Theo van der Veer ,

Ruim twee jaar maakt Maud van Maarseveen nu uitzendingen met Zomaar Radio. Het begon ergens op een kamertje in Groningen. Maar nu, twee jaar later, begint Zomaar Radio gestaag te groeien en is het radioprogramma van destijds uitgegroeid tot een platform voor radiomakers uit Groningen en Friesland. Zomaar Radio legt bloot wat er muzikaal speelt in het Noorden. In een interview met 3VOOR12/Friesland sprak van Maarseveen over Zomaar Radio.

“Het woord Zomaar heeft voor mij vele invalshoeken”, legt Maud van Maarseveen uit. “Omdat het kan, internetradio maken toegankelijk is, ik het leuk vind en ik kwam er toevallig mee in aanraking. Ik liep stage in Tilburg bij het Incubate festival. Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met het runnen van een radiostation als mijn stageklus, dat vond ik heel leuk om te doen. De bedoeling was om de Incubate-community met radio te betrekken bij het festival. Er ontstond een groep veelzijdige mensen die het enthousiasme onderling met elkaar deelt. Op een gegeven moment vond ik het erg interessant, ook met mijn achtergrond als muzikant (Van Maarseveen drumt in de band van Willie Darktrousers. red.), om de muzikale scènes in het Noorden te volgen, uit te lichten en te weten te komen wat er speelt. Voor mij was radio het perfecte medium om daar dan iets mee te doen.”


Community Radio
“De allereerste uitzending maakte ik vanuit mijn kamer in Groningen. Ik woonde daar net en op dat moment vond Eurosonic-Noorderslag plaats. Juist de randprogrammering triggerde mij het meeste. Daarnaast trok ook de iets alternatieve scene en de experimentele kant die onafhankelijk van het festival georganiseerd wordt me erg aan. Inmiddels ben ik alweer twee jaar bezig. Het eerste jaar deed ik nog veel zelf, zonder me te richten op de community. Het actief samenwerken ben ik pas vorig jaar gaan doen, ik heb ook anderen uitgenodigd om zelf iets te doen. Het is nu meer een platform voor radiomakers. Ik vind het interessant om gedachten van andere mensen te ontdekken. Wat luisteren ze en hoe benaderen ze radio? Ik vind het ook niet belangrijk om vast te houden aan hoe we radio kennen, maar ontdek juist liever wat je eruit kunt halen. Met internetradio is er heel veel mogelijk en het bereik is in potentie erg groot. De uitdaging ligt in de zoektocht naar hoe we dat het beste kunnen benutten en positioneren.”

Doordat Zomaar Radio tegenwoordig community radio is, lijkt van Maarseveen meer zenderbaas dan programmamaker: “Op dit moment misschien wel, maar dat bevalt me prima. Het is voor mij niet alleen presenteren, maar ook organiseren van radio en het vinden van een nieuwe benadering. De grote landelijke zenders hebben een bepaalde stijl en overeenkomst. Dat gaat meestal heel snel. Ik vind het prettiger om de tijd te kunnen nemen, zoals radio vroeger in de jaren zestig en zeventig benaderd werd, meer op de inhoud gericht en minder snel-entertainment.”


WFMU
Van Maarseveen spiegelt Zomaar Radio dan ook graag aan het Amerikaanse radiostation WFMU uit New Jersey: “Ze noemen dat ‘freeform radio’, waarbij de makers de vrije hand hebben. Zeer interessant en heel anders dan bij 3FM bijvoorbeeld, waar de DJ maar één eigen plaatje per uur mag draaien. Ik vind het jammer dat hedendaagse radio alleen maar draait om het imago van de DJ.” Iedereen mag dus maken wij hij wil op Zomaar Radio? “Ik heb enerzijds wel een voorkeur voor de experimentele programma’s maar sta anderzijds ook open voor de ‘iets meer mainstream’ (muziek)programma’s, omdat ik denk dat het juist boeiend is om het verschil te kunnen horen.”

Sinds een jaar zendt Zomaar Radio uit op locatie. “Neushoorn is inmiddels een jaar open en het lijkt mij heel leuk om in het café radio te maken. Daarbij ontstaat ook de mogelijkheid om de Leeuwarder scene uit te nodigen en te kijken wat hier speelt. Deze scene verschilt weer heel erg met Groningen. Het lijkt mij daarom ook interessant om letterlijk op de grens tussen beide provincies radio te maken. Dat idee staat nog in de kinderschoenen. Een dorpscafé zal daar vast wel ergens te vinden zijn, eentje waar artiesten uit Friesland en Groningen kunnen optreden en/of radiomaken. Naast de huidige twee provincies sta ik ook voor Drenthe wel open. Het zou leuk zijn om elk jaar een provincie te veroveren”, stelt Van Maarseveen.


LEO FM
Sinds kort is Zomaar Radio ook te beluisteren via LEO FM: “Het programma heet Zomaar op LEO FM, elke zondag te beluisteren tussen 17:00 en 18:00 uur. Dan is er een uitzending te beluisteren die we eerder hebben opgenomen in Neushoorn of elders in Leeuwarden. Hiermee bereiken we weer een nieuw publiek. Hoe gaaf is het als je door de stad kunt rijden en uit je autoradio Club Tsjusterboxem van Willie Darktrousers klinkt en dat je dan denkt: ‘what the hell is dit?’

Daarnaast zendt Zomaar Radio sinds kort ook de lezingen van ‘Geheime Geschiedenis van de Muziek’ rechtstreeks uit: “De eerste was enkele weken geleden met Joost Heijthuijsen (voormalig organisator van Incubate, red.). Neushoorn en Jacco de Boer organiseren de lezingen. Zij vragen sprekers om te vertellen over de nichecultuur waarin zij zich bevinden. De tweede lezing vindt komende woensdagavond plaats, het thema is dan ‘Geheime Geschiedenis van de Gamemuziek’. Speciale gast Jeroen Tel is producent van game- en elektronische 8-bit muziek”, vertelt van Maarseveen.

Fulltime radiomaken
Uiteindelijk zou Van Maarseveen graag haar werk maken van radio, en Zomaar Radio in het bijzonder: “Ik heb er inmiddels wel een dagtaak aan. Daarom probeer ik er wel mijn werk van te maken, alhoewel het nog wel zoeken is hoe. Je komt dan snel uit bij het vinden van donateurs, aanschrijven van subsidies en het leggen van contacten voor samenwerkingen. Het zou heel mooi zijn als we 24 uur per dag te beluisteren zouden zijn. Er komt binnenkort een nieuwe website zodat we weer een stap verder zetten. Oude afleveringen kun je roulerend beluisteren, dus ook op de uren dat we niet live uitzenden. Maar het zou helemaal mooi zijn wanneer deze uren gevuld worden met nieuwe afleveringen. Daar gaat natuurlijk ook weer heel veel tijd in zitten. Het is niet voor niets dat de stadsomroep 160 vrijwilligers heeft”, besluit ze haar verhaal.