#MadNes16: Australisch Ocean Alley op tour door Europa

"Op ons werk zijn ze niet zo blij dat we het afgelopen jaar zo veel vrij hebben moeten nemen."

Tekst: Marije de Vries | Foto's: Fabian Samidjono ,

Ocean Alley komt uit Sydney, Australië. In 2015 releaste de psychedelische reggaeband EP’s In Purple en Yellow Mellow, welke in mei dit jaar werden opgevolgd door full-length album Lost Tropics. Met die plaat toeren ze momenteel door Europa. Binnen twee weken zetten de Aussies twee keer voet op de Waddeneilanden. Fotograaf Fabian Samidjono fotografeerde het zestal tijdens Oerol en schrijfster Marije de Vries interviewde ze, vooruitkijkend op MadNes.

Vertel, hoe is Ocean Alley ontstaan?
"Toen we nog op de middelbare school zaten kwamen we elkaar tegen op een lokale surfplek. Hier ontmoetten we elkaar na schooltijd om te relaxen en bij te praten. De klik de we met elkaar hadden kwam voornamelijk voort uit een gedeelde passie voor muziek. Vanuit die passie besloten we muziek te gaan maken in de schuur van Nic, onze bassist. Dat was in 2011. Rond 2013 werden we pas serieuzer en begonnen we met toeren in Australië, naast onze studies en banen."

Jullie nieuwe album Lost Tropics werd uitgebracht op 13 mei. Wat is het verschil tussen de eerdere releases en het nieuwe werk?
"Het geluid op de EP Yellow Mellow was heel helder en vrolijk en het geluid van de EP In Purple wat donkerder. Het nieuwe album is voor ons een soort samensmelting van de vorige twee EP’s. We hebben voor Lost Tropics ook meer geëxperimenteerd met sounds en geprobeerd voort te borduren op wat we eerder hebben laten horen."

Hoe ziet de plek eruit waar jullie de muziek schrijven?
"We schrijven het meest in de garage van de gebroeders Gallbraith, toetsenist en slaggitarist. Er hangt wat kunst aan de muren en het is er meestal een zooi, maar dat is precies hoe we vinden dat een schrijfruimte eruit mag zien. We hebben ook een tijdje een verlaten warenhuis gehuurd, samen met wat vrienden die surfboards maakten en ander kunstzinnig werk deden. We hadden de hele ruimte omgetoverd tot de perfecte plek om muziek in te maken, maar helaas moesten we daar weer uit. De garage waar we nu in werken is misschien niet de meeste ideale ruimte, maar we doen het met wat we hebben. Ondertussen blijven we natuurlijk wel op zoek naar iets perfects."

Waar is Lost Tropics opgenomen?
"We hebben het album opgenomen in 2015, in Jungle Studio’s. De studio bevindt zich in een buitenwijk in het westen van Sydney. Hij is enorm ruim en daardoor fijn om te gebruiken voor opnames. Samen met goede vriend en producer Callum Howell, met wie we ook heben gewerkt aan de EP In Purple, hebben we in twee weken tijd alle tracks opgenomen. Het schrijven van de nummers en het opnemen ervan heeft tezamen vier maanden geduurd."

Hebben jullie door het werken met een deadline ook een bepaald compromis moeten sluiten, tijdens het schrijven of opnemen?
"De deadline voor het afmaken van alle nummers, die toen voor driekwart afgerond waren, stond op zes weken. We hebben keihard moeten werken en focussen om de nummers af te krijgen voor we de studio in gingen, maar zijn erg tevreden over het eindresultaat. De essentie van de nummers is overeind blijven staan en we vinden het heerlijk om ze live te spelen."

Vertel eens iets over de drive die jullie hebben om muziek te maken. Is het een toeval dat jullie bij elkaar kwamen? Moesten jullie opofferingen maken om dit werk te kunnen doen?
"In eerste instantie zijn we gewoon goede vrienden die genieten van reizen, nieuwe mensen ontmoeten, feesten en muziek maken. We zijn nooit een band gestart om er veel geld mee te gaan verdienen. We hebben allemaal een baan thuis en merken dat het steeds moeilijker wordt om dat werk te combineren met toeren. Op ons werk zijn ze natuurlijk niet zo blij dat we het afgelopen jaar zo veel vrij hebben moeten nemen, maar iedereen thuis, inclusief veel van onze collega's, steunt ons zo veel mogelijk in het verwezenlijken van onze droom."

Als er een perfecte setting zou zijn voor een optreden, hoe zou die er dan uitzien?
"We zijn met zijn zessen. Het is soms nogal krap op het podium. In een perfecte setting zou het podium dus sowieso groot zijn. Het zou een stadium zijn, met duizenden bezoekers. Het doel van onze optredens is om onze liefde voor muziek te delen met de luisteraar. Hoe meer het er zijn, hoe beter! Als er een goede vibe hangt en het publiek lekker mee doet, dan kunnen wij echt los gaan. Het is vaak rumoerig en er hangt meestal spanning bij onze optredens, maar dat gebruiken we juist om te entertainen en echt los te gaan met zijn allen. Tot slot moet uiteraard het geluid goed zijn."

Hebben jullie al eens een optreden gehad waarin alles op magische wijze leek samen te komen?
"Ja, we hebben op een festival gespeeld dat Lost Paradise heet. De locatie was supermooi. Het was een soort van verborgen vallei, ongeveer anderhalf uur ten noorden van Sydney. Het was de eerste keer dat we ergens op een hoofdpodium stonden en die ervaring, in combinatie met de locatie, was geweldig.

Ook speelden we een keer op een festival in Tasmanië dat Party in the Paddock heette. Daar was de sfeer perfect. De mensen waren enthousiast en los en wij voelden ons goed. Al hadden we misschien iets te diep in het glaasje gekeken."

En wat zijn de plannen voor na deze toer? Een nieuw album? Festivals?
"De focus ligt nu nog heel erg op deze toer, maar na Europa zou het mooi zijn om een toer door Amerika of Canada te doen. Eigenlijk zijn we altijd wel bezig met schrijven tussen het toeren en de drukte door. Er liggen al wat dingen klaar voor een nieuw hoofdstuk van Ocean Alley. We kunnen niet wachten weer de studio in te duiken!"

Ocean Alley tourt nu door Europa. In Nederland zijn ze nog te zien op 1 juli op MadNes, 2 juli op Elastiek en 24 juli op Zwarte Cross.