Icky Pack: Meer dan alleen een rockband Icky Pack: Meer dan alleen een rockband

Muziek gaat hand in hand met entertainment van het hoogste niveau

, Tekst: Fay van Aalten | Foto's: Keri Stoelinga

Icky Pack: Meer dan alleen een rockband

Muziek gaat hand in hand met entertainment van het hoogste niveau

Tekst: Fay van Aalten | Foto's: Keri Stoelinga ,

Het is iets voor acht op donderdagavond en ik ben onderweg naar Neushoorn, waar Icky Pack, met support van de bands Seewolf en Storksky, zijn langverwachte EP Creep uitbrengt. Het Ruiterskwartier is, op Icky Pack drummer Jelmer Terwal na, zo goed als uitgestorven. Het symboliseert een soort stilte voor de storm, alsof er over enkele minuten vanuit alle richtingen mensen naar Neushoorn zullen komen om dit optreden van het duo te mogen bijwonen. Het voelt alsof Icky Pack vanavond geschiedenis gaat schrijven.

Binnen wordt er meteen een verwachting geschept van hoe de avond gaat verlopen. Er staat een heuse pop-up barbershop in de foyer, waar mannen hun haar kunnen laten knippen door een barbier. De twee hosts van de avond staan, in legging met foute print en bijpassende blouse, shotjes uit te delen en vermaken de gasten op een manier die niet onderdoet voor een animatieteam. Het is een show op zich, een extra voorprogramma om te verduidelijken dat deze avond niet alleen om muziek, maar ook om het spektakel hier omheen draait.

De eerste band die het podium in de Arenazaal betreedt is Seewolf. De vierkoppige band speelde afgelopen jaar op Freeze Festival. Deze zaterdagavond treden ze daarnaast ook nog op als gastband tijdens de Kleine Prijs van Fryslân. Seewolf kan qua entertainment niet goed voldoen aan de eerder gecreëerde verwachtingen. De bandleden staan, op de bassist na, vrijwel stil op het podium en er is weinig interactie met het publiek. Daarnaast is de zang regelmatig slecht hoorbaar en lijkt deze opgeslokt te worden in de muziek. De energieke overtuiging die je verwacht bij het voorprogramma van Icky Pack is dan ook niet zichtbaar. De band maakt dit echter goed door nummers te spelen waar je in zweeft. De harmonie binnen de nummers is prachtig uitgezet in meerdere instrumenten en de muziek duwt zichzelf voort als golven die omslaan en hierdoor weer nieuwe golven creëren. Muzikaal gezien is dit zeker een sterke band.

Na een pauze van een kwartier is het de beurt aan Storksky, een band die dit jaar onder andere op Pinkpop verschijnt. Dit duo uit Limburg is een aparte verschijning in de aankleding, omdat beide bandleden een doorzichtig kraaienmasker dragen. Samen met de naam doet dit denken aan Scandinavische invloeden maar dit is niet het geval. De band speelt dynamische garagerock die invloeden lijkt te hebben van Muse, The White Stripes, maar ook het latere werk van Incubus. Met hoge zanglijnen en gitaar en drums die elkaar perfect ondersteunen is Storksky een interessante band om te zien en horen.

Dan is het tijd voor de band waar we op gewacht hebben. Icky Pack grijpt vanaf de eerste seconde de volledige aandacht door met volle overtuiging in te zetten bij het eerste nummer. Waar op de EP Creep al te horen is hoe ongelofelijk goed deze band technisch en creatief gezien kan leveren, maakt de energie die live in de nummers te horen is dat Icky Pack niet een band, maar een ervaring is. Overwijk is geboren om op het podium te staan en draagt alle positieve elementen van een ware rockster met zich mee. Hij weet met zijn rauwe geluid de rebel te ontwaken die in ons allen schuilt. Het live gebruik van effectpedalen komt goed tot zijn recht in de dynamisch sterke nummers en maakt dat het klinkt alsof er een voltallige band op het podium staat. Dat Icky Pack voor over the top staat maakt het duo wederom duidelijk wanneer de bandleden vergezeld worden door drie bijna naakte modellen, door kunstenaar Bonny Dijkstra volledig beschilderd met figuren die de vormen van het vrouwelijk lichaam benadrukken.


Een van de laatste nummers die de band speelt is het nummer Cannibal, van de vijf nummers die op de EP Creep te horen zijn is dit nummer degene die Icky Pack het meest lijkt te definiëren. Het refrein is ongelofelijk catchy en blijft ook tot lang na afloop in je hoofd hangen. Dit geldt zeker ook voor Blaque Fever + Heartache, het nummer klinkt als een soort anthem dat je in volle borst wil meezingen. Het bevat precies de juiste proportie agressie om een volle zaal enthousiast te maken voor de rock-'n-roll die Overwijk wil uitdragen. In totaal maakt Icky Pack met muziek en entertainment een heel uur vol en dit is zeker niet te lang voor de afwisseling in zowel muziek als entertainment die de band weet te brengen. De show bevat constant een positieve verrassing in zowel muziek als entertainment. Overwijk heeft zichzelf als muzikant alweer bewezen en met deze EP de deuren geopend naar erkenning die de band verdient


---
Gezien: Icky Pack + Storsky + Seewolf
Waar: Neushoorn, Leeuwarden
Wanneer: Donderdag 3 maart 2016

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland