Psy-Fi 2016: Vijf redenen om er volgend jaar weer bij te zijn

Het holografische universum komt letterlijk tot leven

Tekst: Dolf de Vlugt | Foto's: Femme von Steel + Keri Stoelinga ,

Het mooiste visuele festival van Friesland is na vijf enerverende dagen tot haar einde gekomen. En wat viel er weer een hoop te genieten. Enerzijds van de aanwezigheid van Juno Reactor, Shpongle, Astrix en nog vele andere grootheden binnen de psy-scene. Maar buiten het muzikale geweld om zijn het decor, de lezingen, de yoga-sessies en de kampvuren minstens even interessant. Je knippert nogmaals met je ogen en het Holografische Universum schiet als een flits voorbij. We hebben dan ook veel te veel meegemaakt om alles te benoemen. Waarom je volgend jaar moet gaan? We vatten het festival samen in vijf redenen!

- Voor het complete fotoverslag op onze Facebook-pagina, klik HIER

1: Intensere dansvloeren vind je niet in Friesland
Ook al heeft de organisatie een concessie moeten doen door het (versterkte) geluid na 01:00 uur 's nachts uit te zetten, overdag gaat het feest aan één stuk door. Als we zaterdag rond 14:00 uur het terrein oplopen worden we door Ritmo warm onthaald met de trommeltjes van Cave - Carnival. In plaats dat de climax uitmondt in de stevige tribal techno van het origineel, volgt een progressieve, opbouwende psy-trance beat. Het tempo ligt relatief laag maar de dreiging heerst. Later op de dag zien de de vlam in de pan vliegen bij de hitjesmachine van live-act 1200 Mics. Het viertal draait onder andere een eigen uitvoering van Money For Nothing (Acid For Nothing), Body Rockers - I Like The Way You Move (GMS remix) en The Police - Message In A Bottle. We taaien op een gegeven moment af bij de soundtrack van Requem For A Dream. Op dat moment staat de dansvloer - zoals de hele dag eigenlijk al continu het geval is - in lichterlaaie. 

2: Spiritualiteit en feestgedruis gaan hand in hand
Ligt het tempo op de dansvloeren even te hoog? Of ben je gewoon toe aan wat rust? Dan loop je over de brug richting Sacred Island, aldaar je een aantal mysterieuze tipitenten aantreft. Hier tref je onder andere masseurs, meditatie- en yogadeskundigen en een paar kunstenaars aan. Helemaal bij het einde van het pad kom je bij de Spirit Gathering aan, een 'thuis' voor iedereen die wil bouwen aan zijn of haar spirituele leven. Belangrijk middelpunt is het vuur. Serko is één van de vuurwachters en is verantwoordelijk dat de vlammen continu aanblijven: ''Het vuur vormt dag en nacht de plek waar iedereen zich veilig voelt en welkom is. Hier raken mensen met elkaar aan de praat en kan men hier vervolgens kiezen voor bijvoorbeeld groepsmeditaties met klankschalen of (reiki) healings.'' Op de vraag welke boodschap Psy-Fi volgens hem uitdraagt, antwoord hij: ''Iedere ziel is met elkaar verbonden. Dat geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor planten, dieren en de gehele natuur om ons heen. We moeten te allen tijde zorgen dat we deze balans niet verstoren.''

3: Het holografische universum komt letterlijk tot leven
Voor degenen die zich afvraagt waar het thema 'The Holographic Universe' vandaan komt: het kwartje valt definitief na zonsondergang. Op zaterdagavond geeft dj Lucas een stevige set weg op de Main Stage. Rondom het hoofdpodium speelt zich ondertussen een visueel sprookje af. We lopen richting het water en plots zien we een driedemensionale fontein-lasershow. Met onze mond wagenwijd open staren we een kwartier lang naar circulerende hoofden, vulkaanuitbarstingen en hypnotiserende fractals. Vervolgens lopen we nietsvermoedend langs het Mystical Forrest en zien we wederom een verbluffend schouwspel opdoemen. Drie laserprojectoren gebruiken het bos letterlijk als projectiedoek. Uit een gigantisch abstract kunstwerk van 60 x 30 meter probeert een wezen rechtsonderin zich uit het bos te wurmen. Ook hier staan we weer 15 minuten stilzwijgend naar te kijken. We keren ons om en zien dat een onweersbui pal langs het festivalterrein scheert. Het resultaat: een prachtige weerlichtenshow. Moeder Natuur blijft niet aan de kant staan, maar maakt het holografische universum hoogstpersoonlijk af.

4: Lokale en underground acts komen tot hun recht
Maar liefst 14 acts stonden deze week via 3rd BIT Events op verschillende podia te spelen. Zo draait oprichter Paul B zelf liefst drie keer en vormen de overige 13 artiesten (o.a. Nilezz, Anand, Kayrunchy, PsyMax, Shivanki en Fluffy) een ideaal visitekaartje van de lokale psy-scene. Want hoe je het ook wendt of keert, met nog een enkel buitenfestivalletje te gaan, duiken we met z'n allen de clubs en de poppodia weer in. De magie van psy-, Goa- en chill-out komt in Friesland veruit het best tot zijn recht in de open lucht. Maar ook de indoor feesten zoals Psychedelic Aniversary en Psyfreaks bevatten een deel van diezelfde magie. Een representatieve weergave van de Leeuwarder sound treffen we aan bij de Alternative Stage. Hier komen de doorgaans hardere psy-trance stijlen aan bod. De Britse dj Shakta draait tijdens ons bezoek in een hoog tempo en met een redelijk stevige kick. Zelf gaat de Anjuna-artiest compleet op in zijn drumcomputer en smeedt zodoende een energieke set vol snerpende snares en felle hi-hats. 

5: Drugsbeleid waarop Leeuwarden trots mag zijn
Je kunt naast alle visuele aankledingen, de hypnotiserende muziek, de meditatiesessies en healings nog een stapje verder zetten. Dat we hier in Nederland niet vies zijn van een hasj joint, is tot daar aan toe. Maar de psychedelische truffels en paddestoelen vormen natuurlijk een perfecte toevoeging aan de beleving. Betekent dit een compleet festival dat van de kaart is? Absoluut niet. Maar de vrijheid en de voorlichting vormen een succesvolle combinatie voor zowel aanbieders, gebruikers, medische hulpverleners en niet-gebruikers. Met name de voorlichtingen bij Smartshop Repelsteeltje en de lezingen op het Sacred Island zorgen ervoor dat gebruik zo weinig mogelijk overgaat tot misbruik. De hoofdboodschap tijdens één van de lezingen van Julian Palmer is dan ook: ''Begin langzaam, neem niet bij zodra je niets voelt en kom geleidelijk aan in de flow.''