In eerste instantie ontstaat het idee voor CityRock onder het mom van: ‘Het podium en de spullen voor Into The Grave zijn er al, laten we daar gebruik maken’. “Je kan dan kiezen om Into The Grave uit te breiden naar twee dagen, of wat anders te doen. Ik wou wel wat anders. Ik vond op dat moment dat Into The Grave nog niet naar twee dagen kon, dus we bedachten iets dat een groter rockpubliek zou aanspreken”, aldus Van Berlo. CityRock bedient de rockliefhebber die best een ruig randje aandurft maar niet het metalgeweld van Into The Grave per definitie heel erg waardeert. Andersom tref je nog wel menig metalhead aan bij de klassieke rockbands tijdens CityRock.
CityRock promoveert en krijgt eigen smoel
Festival krijgt de primeur op beoogd evenemententerrein Het Rengerspark
Het festival dat reeds twee edities kende als het mildere rockzusje van metalfestival Into The Grave, mag nu op een eigen terrein gedurende twee dagen laten zien wat ze waard is. Het programma zal op vrijdag de jeugd vooral aanspreken met acts als De Staat, John Coffey en The Hives. Op zaterdag trekt Paul van Berlo een blik mooie rockklassiekers open met onder andere Queensrÿche, Mother’s Finest en Uriah Heep. We spreken Van Berlo over de ontwikkeling van CityRock en de nieuwe locatie Het Rengerspark.
Zoals veel mensen in de wijde omtrek van de Oldehove dit jaar opgemerkt hebben, was het metalfestijn dit jaar voor het eerst wél twee dagen. Dit jaar zag Van Berlo er reden voor om het groter aan te pakken. Na een aanbod dat Slayer in de Friese hoofdstad, onder de Oldehove een optreden komt verzorgen gaan de radartjes in het hoofd toch draaien. Het optreden kan namelijk alleen op de vrijdag, dus eigenlijk de dag waarop CityRock voor de derde maal ingepland zou zijn. “Het idee was om CityRock helemaal te laten vervallen. Er liep echter nog een aanvraag voor een vergunning bij De Groene Ster. Er waren wat ideeën om daar een soort Bospopachtig festival te organiseren.
Op een gegeven moment kregen we bericht van de gemeente dat we die vergunning waarschijnlijk zouden krijgen. Op dat moment was namelijk net bekend gemaakt dat Psy-Fi, met de restricties die toentertijd werden opgelegd, het festival niet wilden organiseren. Er mogen volgens mij drie maal in De Groene Ster festivals georganiseerd worden. Dat zijn dan Promised Land, Welcome to The Village en dus Psy-Fi. Omdat laatst genoemde weg zou vallen, kwam er plek voor ons vrij. Via via kwam dat nieuws terecht bij de mensen van Psy-Fi en die kregen het waarschijnlijk wat benauwd en hebben toen aangegeven: we willen toch wel”, vertelt Van Berlo.
Omdat de optie voor De Groene Ster dus weer vervlogen was en het plein van de Oldehove al volgeboekt was voor dit jaar, maar er wel een vergunning door de gemeente op tafel lag, oppert Van Berlo Het Rengerspark. ‘Waar dan in Het Rengerspark?’, zul je denken, ‘daar staan vooral heel veel bomen en er is een grote vijver in het midden. Daar kan toch geen podium staan?’. Welnu, tussen het park en de Kenniscampus ligt een grasveld met een hoge bult. Jaren geleden was die locatie al in zicht als evenemententerrein, maar het plan werd al snel wegbezuinigd. Met KH2018 om de hoek, drijft het plan om daar een evenemententerrein te creëren toch weer boven.
Van Berlo kietelt de gemeente maar weer eens met het idee en ze stemmen in dat het de moeite waard is één en ander te gaan onderzoeken. “CityRock wordt dus een pilot voor dat terrein. Volgens mij is de locatie heel erg geschikt. Het is goed bereikbaar, er is veel parkeerplek, er wonen wel mensen vlakbij het terrein maar niet zoals bij Het Zaailand bijvoorbeeld. Het is en blijft echter een doodgewoon grasveld. Er loopt wel een fietspad die bijvoorbeeld verbreed zou kunnen worden zodat er vrachtwagens kunnen aanrijden. Verder moet er verbinding op het riool aangelegd worden en een waterleiding. Doe je dat, dan ben je al een heel eind”, volgens Van Berlo.
Net als de opzet voorheen met Into The Grave en CityRock om verschillende evenementen een podium te laten delen, heeft Van Berlo nu alweer ideeën om samen te werken met bijvoorbeeld Leeuwarden Studiestad mocht deze pilot een succes worden. Voor de feesten van LEIP! zou podium en reeds aangerukte voorzieningen en eettenten gedeeld kunnen worden. Dat is uiteraard kostenbesparend en efficiënt. Voor Leeuwarden Studiestad zou de locatie ook prima zijn, aangezien het naast de Kenniscampus ligt.
Hoe het allemaal gaat uitpakken op de nieuwe locatie is een vraag waar na het weekend antwoord op zal komen. Daarnaast zal moeten blijken of het jonge CityRock al klaar is voor het grote werk. Met een poster vol sterke namen moet het toch goed komen, zou je zeggen?
CityRock vindt plaats op 2 en 3 september 2016 in Het Rengerspark. Een dagticket is verkrijgbaar voor 29 euro en voor een combiticket tel je 49 euro neer. Tickets zijn online en ter plekke verkrijgbaar. Parkeren kan lekker dichtbij op het terrein van de NHL.