Asteriks begint aan een spannend, zesde seizoen

“Het is goed om jezelf opnieuw uit te vinden, met zoveel veranderende factoren om je heen”

Tekst: Theo van der Veer | Foto's: Hans Jellema ,

Het nieuwe podiumseizoen is alweer enkele weken oud. Een seizoen dat er door een nieuwe speler in de stad anders uit gaat zien. Een constante factor in deze is al ruim vijf jaar Podium Asteriks. In de zes keer dat het podium haar deuren opende dit seizoen, verkocht het al vier keer uit. 3VOOR12/Friesland sprak met Koen Haringa en programmeur Peter Dijkstra over hun Asteriks en het veranderende poplandschap in Leeuwarden.

“Voorheen begonnen we het seizoen met een grote naam”, stelt Peter Dijkstra, programmeur van Podium Asteriks vast. “Met Spinvis bijvoorbeeld, dan weet je zeker dat de zaal vol loopt bij de eerste show. Nu hebben we gelijk drie keer een internationale band met een eigen smoel. Het afgelopen jaar hebben we veelal de focus op Nederlandse bands gehad en dat is ook goed, dat betekent dat het heel goed gaat met de Nederlandse popcultuur”, meent Dijkstra. “Maar”, vervolgt hij, “ik wil als programmeur ook een internationaal aansprekend programma neerzetten, waarvan ik het gevoel heb dat het iets toevoegt aan de stad.”

“We hebben als Asteriks goed na moeten denken over wat we willen en wat voor een podium we zijn”, vertelt de programmeur. “Neushoorn is er nu en die hebben veel plannen en ambities. We zijn met ze in gesprek over welk podium welke rol heeft in de stad en dat betekent dat we meer samenwerken.” Maar Dijkstra is ook eerlijk over de komst van het nieuwe poppodium: “Op het moment dat de omgevingsfactoren in de stad veranderen, is het stoer om te zeggen, we gaan gewoon door zoals we dat altijd al deden maar dat is niet realistisch. Het is goed om jezelf opnieuw uit te vinden, met zoveel veranderende factoren om je heen. Bands als Thomas Azier, John Coffey of Moss programmeerden we voorheen omdat die anders nergens konden spelen in de stad.” 

De kans dat deze bands nog in Asteriks spelen is met de komst van Neushoorn kleiner geworden denkt Dijkstra: “Wat ons betreft is de focus meer verschoven naar opkomende bands die niet per definitie uitverkopen.” Volgens hem gaat een avond Asteriks meer om inhoud, dan dat er elke maand een grote naam op de poster prijkt. “Je gaat nadenken over hoe een avond er uit moet zien. Zoals Vera in Groningen dat doet. Zij weten ook dat ze op sommige bands maar tweehonderd man publiek trekken, en toch programmeren ze het, omdat het op dat moment een toegevoegde waarde is voor de stad. Ik denk dat wij ook die kant op gaan.”

Volgens Koen Haringa - mededirecteur van Podium Asteriks - verandert de urgentie van zijn podium ook: “Als wij vorig jaar gestopt zouden zijn, dan was hetzelfde gat ontstaan als vijf jaar geleden. Neushoorn heeft een superdicht programma. Heel ambitieus, maar is daar ook toe verplicht. Anders staat dat gebouw daar voor niks. De urgentie voor onze programmering wordt anders. Je zou kunnen zeggen dat we weer op zoek kunnen naar obscure, onbekende bandjes als The Wands. Dat biedt voor ons ook weer kansen om de muziek in te duiken.”

Daarom denkt Dijkstra ook dat het de positie van zijn poppodium alleen maar sterker heeft gemaakt: “We hebben eens in de twee weken overleg met Neushoorn over een logische afstemming van het programma. Natuurlijk komt het wel eens voor dat je elkaar overlapt, maar we proberen het wel echt op elkaar af te stemmen. We helpen elkaar eerder dan dat we elkaar in de weg zitten.”

Dat men bij Asteriks in het begin sceptisch aankeek tegen de komst van Neushoorn, spreekt Haringa ten dele tegen: “Er kwam een gebouw en de belanghebbenden in de Leeuwarder popwereld is gevraagd daar een visie op te schrijven. Wij zagen liever dat er eerst een duidelijke urgentie was en daarna het nadenken over een gebouw die een functie vervult en aansluit bij de visie die daarbij hoort.” Asteriks heeft wel meegeschreven aan die visie, maar is uiteindelijk niet meegegaan. “Om meerdere redenen”, meent Haringa, “maar vooral omdat wij - maar de mensen van Neushoorn ook - vinden dat Asteriks een meerwaarde heeft voor deze stad, naast een poppodium dat gefaciliteerd wordt door de gemeente.”

Haringa meent dat de samenwerking ook zit in het doorsturen van aanbod wat je zelf niet kwijt kunt. Een mooi voorbeeld daarvan is volgens Dijkstra Árstíðir. “Ik kreeg de band aangeboden voor Asteriks, maar had mijn programma al rond. Ik heb ze doorverwezen naar Wietze (Meetsma, programmeur Neushoorn) en hij heeft de band geboekt. Vervolgens was Dijkstra namens Asteriks bezig met het muziekprogramma voor het Noordelijk Film Festival en in overleg hebben we besloten dat dit eigenlijk de beste plek is voor deze band.”

De meerwaarde van Podium Asteriks uitte zich volgens Haringa het vorige weekend. “We hadden een reuze interessant programma en onze eerste Nederlandse acts van dit seizoen.” Dijkstra met een knipoog: “We waren echt een heel alternatief onafhankelijk poppodium, want we hadden hiphop met Fresku, gospel van The Gospels Sessions en met BRUUT! ook nog jazz.” Waarbij aangetekend dat BRUUT! in eerste instantie in Neushoorn zou spelen en The Gospel Sessions in de Lutherse Kerk geprogrammeerd stond. Haringa hierover: “We hebben dat eerder gedaan met Adrian Crowley. Gospels horen natuurlijk in een kerk, je weet niet wat de uitwerking van zo’n act op de zaal is.” Dijkstra stelt dat er elke keer wordt gekeken waar een act het best tot zijn recht komt. “Een kerk is typisch iets voor gospels of verstilde concerten.”

“Evenals bij Explore The North”, meent Haringa, “dat gaat ook over de stad en de locaties. Ik ben op een aantal plekken geweest die heel bijzonder waren. Met de huiskamerconcerten van Mijn Ouders heb ik dat ook wel gezien. De uitwerking van een andere ruimte op de muziek, dat maakt het uniek”, vindt hij. “Een concert op locatie overstijgt het programma maken”, vult Dijkstra aan. We doen het nog wel uit naam van ons podium, maar niet in onze eigen zaal. Een vloeibare speelplek door de stad.” Dijkstra vindt dit een interessante gedachte. “Ik kan me ook voorstellen om eens een hardcore show in een gelijkvloerse ruimte te doen met slecht licht... En een skatebaan!”, voegt hij er lachend aan toe.