3VOOR12/Friesland Tipt: week 40 3VOOR12/Friesland Tipt: week 40

Americana in het kwadraat en psychedelische rock

, Tekst: Wilbert Eltink

3VOOR12/Friesland Tipt: week 40

Americana in het kwadraat en psychedelische rock

Tekst: Wilbert Eltink ,

Er is veel te doen in Friesland op muzikaal gebied. Waar moet je heen, wat wil je zien? Vind jij het moeilijk om een keuze te maken? Zie jij door de bomen het bos niet meer? 3VOOR12/Friesland biedt uitkomst. Wekelijks zetten onze medewerkers hun concerttips op een rijtje. Wat is interessant en wat moet je deze week eigenlijk écht gaan zien? Deze week de tips van concertverslaggever Wilbert Elting.

(vrijdag 2 oktober, 20.30 uur, De Slotplaats, Bakkeveen)
Voor goede Americana en folk moet je in Friesland, vreemd genoeg, niet bij de drie grote poppodia zijn, maar bij 'deeltijdpodia' op het platteland. Stania State in Oentsjerk bijvoorbeeld maar ook De Slotplaats in Bakkeveen. Daar tussen de bossen, speelt vrijdagavond de Canadees Shannon Lyon. Hij woonde lange tijd in Europa maar keerde een paar jaar geleden terug naar zijn vaderland. Daar leeft hij nu in de wildernis van British Columbia. Ver van het drukke leven in de stad maakt hij heerlijke Americana-liedjes, gezongen met een doorleefde stem, om bij weg te zwijmelen naar eindeloze wegen en diepe bossen vol dennen. Voor de liefhebbers van Calexico en Bon Iver. 
 
(zondag 4 oktober, 15.00 uur, Theetuin Bellefleur, Siegerswoude)
Americana-liefhebbers kunnen dit weekend het beste maar een hotelletje boeken in Bakkeveen, want naast Shannon Lyon op vrijdag, speelt zondag in Theeschenkerij Bellefleur in Siegerswoude (een paar kilometer verderop) The Young Novelists. De Canadese rootsrockers kleunen er op plaat iets steviger in dan Lyon. De oordoppen hoeven echter niet mee gok ik zo, want van de vijf bandleden hebben alleen de zangers Graydon James en Laura Spink het vliegtuig gepakt. Samen maken ze breekbare liedjes. Als Spink zingt doet het denken aan Joni Mitchell. Pakt Graydon James de lead vocals dan gaat het meer richting de alt country van bands als Son Volt en Uncle Tupelo. 
 
The Wands
(vrijdag 2 oktober, 20.00 uur, Podium Asteriks, Leeuwarden)
Psychedelische rock, dat maakt het Deense duo The Wands. Het klinkt een beetjeals Rush en Black Mountain al kan je er ook het Wovenhand van David Eugene Edwards in horen. Met die laatste band delen de Denen het schurende en trekkende. Zelf zeggen ze dat hun debuutalbum I Know The Blow You Grow Is Magic een eerbetoon is aan Jimi Hendrix en The Doors. Mag ook. Interessant belooft het in ieder geval te worden, vooral ook omdat je er voor vijf euro het debuut van een nieuw Leeuwarder indiebandje gratis bij krijgt: Pendants. Vier jongens die zich hebben laten inspireren door bandjes uit de jaren tachtig maar de hele revival daarvan ook duidelijk nog even meegepakt hebben.
 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland