Interview met Wang Wen

ONDERGRONDS ontvangt Chinese postrockband

Marinthe de Hek ,

Vanavond ontvangt ONDERGRONDS bijzondere gasten. Chinese gasten, welteverstaan. De band Wang Wen heeft een lange reis afgelegd om hier te kunnen spelen. In mei speelt het gezelschap, dat al sinds 1999 bestaat, op elf verschillende locaties in Europa waaronder Kopenhagen, Berlijn en dus ook Leeuwarden. 3VOOR12/Friesland-schrijfster Marinthe de Hek had de eer om gitarist Xie te interviewen. Een goede manier om even kennis te maken, want van Wang Wen had je misschien nog niet eerder gehoord.

Welkom in Leeuwarden! Wie hebben jullie meegenomen en waar komen jullie vandaan?
Wang Wen is een groep van zeven bandleden. Tijdens onze Europese tour is onze cellist er helaas niet bij. We komen uit Dalian, een Chinese havenstad op een schiereiland. De toffe stad is bijna helemaal omringd door zee.”

Hoe hebben jullie elkaar eigenlijk ontmoet?
“Wang Wen is vijftien jaar geleden ontstaan. Ik (Xie, gitarist) ontmoette toen onze bassist. We zijn simpelweg begonnen met muziek maken en niet gestopt. Er zijn wel wat wisselingen geweest, maar vanaf 2003 spelen we met dezelfde bezetting. Gelukkig is er niemand afgehaakt. Twee jaar geleden hebben we aan gezinsuitbreiding gedaan door Huang Kai uit te nodigen. Hij is onze trompettist. In dat jaar kwam onze cellist ook aanschuiven.”

Een grote groep dus. Hoe gaat dat met touren? Zijn er bepaalde concerten waar jullie naar uitkijken?
“De tour is ongelofelijk. Het is onze derde keer in Europa, maar ditmaal voelt onze trip als een echte tour omdat we met al onze eigen spullen en backline mogen reizen. We gaan van stad tot stad en na de afgelopen drie concerten is iedereen echt heel tevreden. We hebben heel veel zin om op Dunk Festival te spelen in België, omdat we daarover al van veel bands goede geluiden hebben gehoord. Het schijnt een fantastische ervaring te zijn. Ook zijn we natuurlijk nieuwsgierig naar Leeuwarden. Voor zover ik de stad heb kunnen zien, is het hier prachtig. Het is onze eerste keer hier. De verschillen met China zijn heel groot. Ik hoef niet zo nodig weer te vertrekken…”

Now we’re talking. Wie inspireerde je vijftien jaar geleden om te gaan spelen? Is dat anders dan wie nu je inspiratiebronnen zijn?
“Toen we begonnen met spelen was Nirvana een groot voorbeeld. Ik denk eigenlijk dat rond die periode veel bands geïnspireerd zijn door hen. Daarna zijn we ontwikkeld met onze groep muzikanten, en luisterden we naar wisselende muziek. Denk aan Godspeed You! Black Emperer. Zij hebben grote invloed gehad op ons werk van nu, zoals heel veel bands eigenlijk.”

Welke thema’s zijn belangrijk in jullie muziek? Waarom juist dié thema’s?
“In onze muziek staan tegenstellingen centraal. We zijn een Chinese band en we zien in de Chinese maatschappij veel tegenstellingen bestaan. Onze muziek is een antwoord op die tegenstellingen die we in ons leven en onze stad waar we wonen tegenkomen. “

Welk verhaal vertelt dat thema aan ons Friezen?
“Sommige dingen lijken gemakkelijk. Eenvoudig. Simpel. Het nare daarvan is, dat die dingen al heel gauw gecompliceerd worden. Onze muziek wil je laten reflecteren op zulke dingen."

Hoe is zo’n thema verbonden aan jullie artwork (waarvoor dikke complimenten, overigens)?
“Ook met ons artwork willen we een tegenstelling laten zien. Als we muzikaal iets gecompliceerds in elkaar zetten, lijkt simpel artwork gepast. We willen niet dat de vormgeving teveel overeenkomst met de muziek die we spelen. Een postrock album krijgt vaak hetzelfde thema in het artwork en we willen juist met dat middel een sterker geluid afgeven door een contrast aan te brengen.”

Oké, helder. Welk verschil is er tussen de westerse en oosterse benadering van muziek?
“Ik denk dat dat eigenlijk wel meevalt, die verschillen. Onze invloeden zijn immers westers, en dat vind je zeker terug in de muziek die we maken. We nemen ongetwijfeld oosterse denkwijzen mee, dus in plaats van verschillen, heb ik het liever over een smeltkroes."

Hoe kijk je tegen het gebruik van tekst aan? Welke waarde heeft tekst in muziek?
“De meeste van onze liedjes hebben geen tekst. Als dat wel het geval is, wil ik er eigenlijk niet te lang over nadenken. Ik wil de lyrics spontaan houden. Dat wil niet zeggen dat ze niet belangrijk zijn, maar ik vertrouw erop dat ik gevoel goed kan omzetten in woorden op dat moment. Niet teveel overdenken dus."

Sommige liedjes die ik heb gehoord bevatten Engelstalige tekst. Waarom niet je eigen taal?
“Ik heb Engels gestudeerd en toen schreef ik inderdaad een tijdje in het Engels. Om nou te zeggen dat ik daar heel goed in was… nee. Ik ben maar gauw overgegaan op Chinees.”

Jullie hebben er inmiddels flink wat jaren op zitten. Hoe houd je elkaar geïnspireerd en betrokken?
“We proberen na te streven dat iedereen binnen onze band onafhankelijk is, zodat aan iedereen een individuele verantwoordelijkheid gegeven kan worden. Dat geeft een extra dimensie in onze muziek. Het zet de boel op scherp.”

Wat is jullie favoriete repetitieplek? Hoe voedt die plek jullie muziek?
“Elke plaats waar je speelt heeft een eigen invloed. Waar we onze laatste album hebben opgenomen in het bijzonder. Het was een oude bibliotheek die ik samen met mijn vrouw heb geopend. Hier organiseren we ook optredens en tentoonstellingen. Tijdens de opname van het album hebben we de boel opengelaten voor publiek, dat gaf zeker iets extra’s aan onze performance."

Als je een bijzondere plek mocht kiezen voor een optreden of opname, wat zou die plek dan zijn?
“Een boot, midden in de oceaan. Daar wil ik m’n plaatjes wel opnemen. Ook een optreden midden in de wijde natuur zou geweldig zijn. In the middle of nowhere.”

Zou New Noise uit China, jullie label, dat steunen?
"New Noise is in China heel gefocust om veel optredens te organiseren en ze steunen ons in alles wat we doen. Dus in mijn wensen vast en zeker ook."

Wang Wen is vanavond om 22.30 uur te zien op ONDERGRONDS in Café Mukkes in Leeuwarden. Na een optreden van Fries duo Icky Pack en voorafgaand aan een afsluitend optreden van de Rotterdamse band The Afterveins.