De Publieksprijs kent dit jaar vijf genomineerden. Vijf bijzondere initiatieven of personen die dit jaar iets bijzonders hebben georganiseerd of betekend voor de Friese Popscene. Het publiek heef de afgelopen week kunnen stemmen op de vijf genomineerden en wie zal er vanavond aan het langste eind trekken? Wij stellen de kanshebbers graag aan je voor.
#FPA15: Genomineerden Publieksprijs
The Given Horse, Paul van Berlo en de organisaties van 2015Festival, POPstad Heerenveen en UITFestival Leeuwarden over hun nominatie
Komende zaterdag reikt Friesland Pop weer de jaarlijks Friese Popawards uit in Neushoorn. Voor het eerst is de nieuwe pop- en cultuurtempel het decor voor de traditionele awardshow. In de week voorafgaande aan de uitreiking van de prijzen spreekt 3VOOR12/Friesland met de genomineerden. Vandaag spreken wij met The Given Horse, Paul van Berlo, 2015Festival, POPstad Heerenveen en UITFestival over hun nominatie voor de Publieksprijs.
The Given Horse
“The Given Horse is een duo dat zich bezighoudt met optreden, workshops, bandcoaching en interessante projecten vormgeven”, vertelt Johannes Peetsma. Samen met Marius van der Leij vormt hij The Given Horse. “Vaak wordt er door ons gezocht naar een manier om muziek maken te combineren met interessante reizen. We spelen door het hele land. In het afgelopen jaar stonden er zo’n 90 optredens in 2015 geboekt in kroegen, festivals, theaters, poppodia en op radio en televisie.”
Het afgelopen jaar kende de band veel hoogtepunten. Peetsma: “Onze optredens op Eurosonic, onze tour door Japan, optreden bij 3FM, een week lang optredens tijdens Oerol, het halen van onze diploma aan de Academie voor Popcultuur en onze reis naar Griekenland.”
“We hebben inmiddels ons eigen bedrijf opgezet dat The Given Horse heet”, aldus Peetsma. “Dat is meer dan alleen een band. Naast de optredens houden we ons ook bezig met (jonge) bands in de provincie en hopen wij ze met de kennis die wij hebben op gedaan in de praktijk verder te helpen. Zoals boekingen, schrijven en opnemen. Het zou voor ons veel betekenen omdat we met deze prijs toch een erkenning krijgen voor al het harde werk en wat we met z’n tweeën hebben opgebouwd.”
Paul van Berlo
“Mijn eerste schreden in de Friese Popscene zijn als fotograaf voor het Friesch Dagblad en 3VOOR12/Friesland”, begint Paul van Berlo. “Later ga ik die foto's ook van een verhaaltje voorzien, en worden de eerste concertjes georganiseerd tijdens de 3VOOR12 clubavonden. Samen met partner in crime Sjoerd Bootsma verzorgen we tussen 2009 en 2012 de programmering van het Freeze Festival. In 2010 starten we Podium Asteriks en van daaruit initiatieven als Into the Grave en Welcome to The Village. Vanaf 2013 ben ik alleen verder gegaan als organisator en programmeur van Into the Grave, en ben 'hardere' initiatieven als CityRock en Into the Void gaan organiseren.”
2015 was een heel goed jaar meent Van Berlo: “Ik ben in het zuiden van het land ook een metalfestival gestart: Dynamo Metal Fest. De eerste editie daarvan was meteen uitverkocht. Daar bovenop was ook de vijfde editie van Into the Grave uitverkocht en was er een hele mooie editie van Into the Void in de gloednieuwe Neushoorn. Een boel dus om trots op te zijn maar ik denk dat de 7500 metalheads bij de Oldehove toch wel het hoogtepunt was.”
Er zijn volgens Van Berlo momenteel veel initiatieven en mensen actief in de popcultuur. “Ook als zij een prijs winnen is dat volkomen terecht”, meent hij. “Het feit dat ik genomineerd ben - en dat geldt voor alle genomineerden, denk ik - is een mooie erkenning van de inspanningen die verricht zijn.”
2015Festival
“Het 2015Festival is een festival dat sinds 2005 georganiseerd wordt door betrokken mensen uit het kleine Elfstedenstadje IJlst", vertelt Tessa Hagen van de organisatie van het festival. “Jarenlang hebben de vrijwilligers het festival georganiseerd. Omdat zij - met muziek, dans, kunst en theater - wilden laten zien dat de wereld vooruitgaat. Je hoort zo vaak negatief nieuws over ontwikkelingslanden. Armoede, corruptie… De laatste editie op 5 september jl. was tevens ook de allerlaatste editie (omdat in 2015 de Millenniumdoelen afliepen). Daarom hebben we flink uitgepakt! Met optredens van o.a. Dotan en Douwe Bob, maar ook Terakaft uit Mali, Dolf Jansen en gesprekken met gasten uit onder meer Malawi, Mexico en Bangladesh in de huiskamers van gastvrije IJlstenaren. En heerlijk voedsel afkomstig uit Friesland zelf. Want een betere wereld begin je in je eigen omgeving!
De organisatie is dan ook het meest trots op de grote groep vrijwilligers die bij dit festival betrokken was. Hagen opnieuw: “Het is ongelooflijk wat je kan bereiken als mensen ergens collectief hun schouders onder zetten. Daarnaast zijn we heel trots op de resultaten en dat we mensen in contact konden brengen met de Millenniumdoelen.”
“Het winnen van de prijs zou ontzettend veel voor ons betekenen. Want als wij de publieksprijs winnen, betekent dat alle bezoekers zich het festival nog herinneren en er met plezier aan terugdenken. Dat het iets bijzonders was en dat het hen, al was het maar even, heeft laten nadenken over een andere wereld”, vindt Hagen. “Misschien dat we, om al deze redenen, de prijs zouden moeten winnen!”, stelt ze tot slot.
POPstad Heerenveen
“Begin 2014 gooiden POPstad Heerenveen in Café de Blauwe Kater met de eerste Kort en Krachtig avond het spreekwoordelijke steentje in het water om de muziekcultuur in Heerenveen te verstevigen”, vertelt Bianca Wielhouwer. “Deze avonden vinden plaats in wisselende horecagelegenheden en biedt per avond ruimte voor vier of vijf bands om een half uur op te treden volgens het plug and play principe. In deze twee jaar is het niet bij het promoten van live muziek in Heerenveen gebleven. Simmerfest en de Acoustic Open Mic Night! zijn daar voorbeelden van. Verder zijn we bij diverse evenementen in Heerenveen betrokken in een ondersteunende en/of adviserende rol.
“Kijkend naar het aantal bezoekers van de verschillende evenementen en de reacties die we kregen, bleek dat we op het juiste pad zitten en er behoefte is aan wat we doen”, meent Wielhouwer. POPstad Heerenveen is enorm trots op iedereen die ons het vertrouwen hebben gegeven. Zonder deze fantastische achterban zou er geen POPstad Heerenveen zijn”, stelt Wielhouwer.
“Waarom wij de prijs moeten winnen? Dat is wat ons betreft aan het publiek. We vinden het geweldig dat we genomineerd zijn voor de publieksprijs. Het zou een enorme beloning zijn voor iedereen die zijn of haar steentje bijdraagt aan POPstad Heerenveen. Of we de prijs nu winnen of niet, we gaan verder met het verstevigen van de muziekcultuur binnen Heerenveen.”
UITfestival Leeuwarden
“Het UITFestival is de start van het culturele seizoen van Leeuwarden en (steeds meer) van Fryslân”, zegt zakelijk leider van het festival Margret Havinga. “Dit jaar hebben we een kwalitatief mooie programmering samengesteld met lokale, regionale en nationale acts. Daar zijn we heel trots op, maar ook op het prachtige UIT magazine wat we uitbrachten.”
“Op het UITfestival kunnen vele culturele deelnemers zich presenteren met hun artistieke profiel of een preview voor het komende seizoen. Dit maakt het festival veelzijdig en toegankelijk. Tevens worden alle kunstdisciplines geprogrammeerd: theater, dans, muziek, poëzie en literatuur, beeldende kunst, erfgoed, cursussen en kunsteducatie. Hoe breed wil je het hebben?”.