Neushoorn als thuishaven

Deel 6: Superclassics

Tekst: Marinthe de Hek ,

In oktober zal Neushoorn eindelijk zijn deuren openen. Een gloednieuwe, culturele plek in hartje Leeuwarden, waarvoor enkele maanden terug Jan Pier Brands als directeur werd aangesteld en de verwachtingen hooggespannen zijn. Naast het organiseren van een heleboel eigen activiteiten, gaat Neushoorn ook samenwerkingen aan met een ruime hand vol Friese initiatieven. De gezichten achter deze initiatieven vertellen over hun plannen en verwachtingen met deze keer: Superclassics.

Superclassics 80’s, -90’s en -00’s richt zich op stappers die wel willen, maar misschien niet zo vaak meer gaan. Ricardo Bout van de organisatie vertelt: "De meeste bezoekers gingen naar discotheken als Vat69, Fire en Bellefleur. Locaties zoals deze zijn er in Leeuwarden niet echt meer. De sfeer van toen halen we terug met muziek, decoratie, onze specifieke manier van entertainen, en natuurlijk de bezoekers. Zij dragen ook bij aan het gevoel van zo'n avond."

Het concept ontstond zo’n vijf jaar geleden, toen Ricardo Bout, André Zwart, Martin Harder en Henk Vellinga bij elkaar werden gebracht door hun liefde voor muziek. "André, Martin en ik hebben de afgelopen 20 jaar in Leeuwarden op verschillende horecalocaties gedraaid. Denk bijvoorbeeld aan De Buurvrouw, Club Noa, de oude Rock-IT en Darby & Joans. Henk Vellinga van Handico zorgt voor licht en geluid. Daar kunnen we ècht niet zonder."

De samenwerking met Neushoorn komt voort uit de eerdere samenwerking met Poppodium Romein. "Daar organiseerden we onze avonden. Romein was een prachtige locatie voor feestjes als die van ons. We gaan ons best doen om dezelfde sfeer ook in Neushoorn te creëren. Superclassics is één van onze concepten, maar er ligt nog veel meer op de plank. Wat ons betreft is Neushoorn the place to be om dat concreet gestalte te geven."

De afgelopen tien jaar is er veel veranderd in het cultureel landschap van Leeuwarden. Waar er eerder bezuinigd werd op de programmering van de Harmonie, ontstonden elders nieuwe initiatieven uit de handen van inwoners. Zo werd Podium Asteriks opgestart, verdween Café Silbermann, en met de komst van Neushoorn verandert die infrastructuur wederom. "Voor mij is de komst van Neushoorn een groot voordeel. De locatie is prachtig, een ware aanwinst. Het zet Leeuwarden op de kaart. Voor ons is het grote voordeel dat er een nachtvergunning verbonden is aan het gebouw. Voor onze activiteiten is dat een uitkomst." Dat er veel te doen is in Leeuwarden, was volgens Bout vijftien jaar geleden wel anders. "Nu is er voor elke doelgroep wel een mooi evenement te vinden, of je nu van metal, disco, jazz of de 90’s houdt. Daarnaast is de komst van grotere festivals zoals Welcome to The Village en Promised Land echt heel mooi." 

Dat de heren van Superclassics ambitie hebben om mooie evenementen en stapavonden te organiseren mag duidelijk zijn. Maar wat zijn hun plannen voor de komende jaren? "Samen zijn we van alle markten thuis. De een heeft veel ervaring in de horeca, de ander heeft veel verstand van het ontwikkelen van concepten. Zo kunnen we alle kanten op wat betreft het creëren van een uitgaansbeleving. Daar ligt onze interesse en onze kracht, dus daar zullen we mee doorgaan."

Zaterdag 7 november vindt Superclassics voor de eerste keer plaats in Neushoorn. "De laatste keer in Romein waren we stijf uitverkocht. De voorverkoop voor Neushoorn is inmiddels begonnen, die loopt al erg goed. Je kunt ons via Facebook in de gaten houden voor alle updates en acties!"