HET CONCERT:
Swinder, Welcome to The Village, Grauwe Kat, vrijdag 18 juli
#WTTV14: Swinder zwerft moeiteloos de grenzen over
Geen taalbarrière te hoog voor 'Grunnense laideren'
Het is lang geleden dat muziek in een streektaal de grenzen van zijn regio is overschreden. Eigenlijk is het laatste wat in gedachten springt Skik’s Op Fietse. Maar geen zorgen, Swinder heeft met Noar Stad de Op Fietse voor de nieuwe generatie. Wat wel gezegd moet worden: de band heeft dit hitje niet eens nodig om een indrukwekkende show neer te zetten.
DE ACT:
“Dit is toch best leuk, ik kwam hier binnen en dacht, oh jee”. Ja, het formaat van de tent is de eerste schok die wordt ervaren, vooral ook omdat Swinder hier in volledige vijftallige bezetting in de Grauwe Kat staat. De tweede schok is één van de cultuurvariant: singer-songwriter Bas Schröder schrijft zijn teksten namelijk in het Gronings. Deze taalbarrière is door de kwaliteit van muziek gelukkig gemakkelijk te overkomen. De locatie, de fluisterzang van Schröder, de subtiele gitaar- en toetsenarrangementen: het levert provinciale muziek op van een kaliber dat we weinig meer zien.
HET NUMMER:
Dat deze muziek in een rustige setting het best tot zijn recht komt is meteen duidelijk. De rustig voortkabbelende folkpop is perfect voor een zondagochtend met een bakje leut binnen handbereik. Het is dan ook geen verassing dat Swinder met Zundag Murgen het meest toepasselijke nummer sinds die van The Velvet Underground te pakken heeft – al is ‘ie wat minder universeel.
HET MOMENT:
Hoe mooi de muziek ook is, het is net zo fijn als Schröder het verhaal achter de teksten vertelt. Een zachtmoedigere stem kom je zelden tegen – ik wil dat deze man mij elke avond een verhaaltje komt vertellen voor het slapengaan. Praktisch is het natuurlijk ook: de taalbarrière wordt weer wat lager als de zanger van te voren even uitlegt waar zijn ook al onduidelijk gearticuleerde teksten over gaan.
OOK OPMERKELIJK:
Schröder heeft met die stem (en waarschijnlijk ook met zijn magnifieke baard) blijkbaar aardig wat foute vrouwen achter zich aan gekregen: het merendeel van de nummers gaat over verkeerd gelopen relaties (“het album gaat ‘Mijn Exen’ heten” grapt hij nog). De vrolijkheid is voor de laatste twee nummers in de set bewaard. Vooral single Noar Stad zal niet snel uit de hoofden van de bezoekers te slaan zijn.
HET PUBLIEK:
Dat de nomadentent maar weinig ruimte biedt levert een klein probleem op: naast de twintig man die binnen zitten heeft er zich ook al een behoorlijke groep verzameld bij de ingang. Wat opvalt is dat een aanzienlijk deel van de aanwezigen van buiten Nederland lijkt te komen – over taalbarrières gesproken.
HET OORDEEL:
Een dikke acht. Meer hoeft er niet gezegd te worden.