Flying Trashcans blikken terug op een enerverende zomer...

...én vertellen over crowdfunding voor hun debuut-EP

Marije Heida ,

Gewapend met een saxofoon, orgel, gitaar en drumstel werden heel wat mensen deze zomer enthousiast gemaakt voor een flinke dosis psychedelische rock door vier jonge gasten. Maar het mooiste moet nog komen. Met behulp van crowdfunding moet de eerste EP van Flying Trashcans uitgebracht worden. Onder het genot van een biertje vertellen drummer Wytse Dijkstra en zanger/gitarist Thomas Venema op het terras uitgebreid over hun belevenissen van de afgelopen zomer én hun plannen voor de debuut-EP.

Na het uitbrengen van de single Luxury/Three hours op 1 mei van dit jaar volgde een zomer met veel optredens voor de heren van Flying Trashcans. Met stip bovenaan de lijst hebben ze het meest genoten van het optreden op Welcome To the Village. Venema: “Toen we op de eerste editie rondliepen wisten we meteen dat we heel graag het jaar daarna op dat festival wilden spelen. Het neusje van de zalm van de Leeuwarder popscene komt daar samen en om daar dan deel van uit te maken is te gek.”

Opnames
Naast de optredens stonden de zomermaanden tevens in het teken van opnames van hun debuut-EP. Er werd gecomponeerd en teksten geschreven, waarna afgelopen periode twee nummers werden opgenomen. Op de vraag hoe bij Flying Trashcans het schrijfproces in zijn werk gaat geeft Venema aan: “We hebben meestal een lange aanloopperiode nodig. Door studiotijd in te plannen en een producer te boeken word je gedwongen ergens naar toe te werken. Op die manier ontstaat enige druk en lukt het ons daardoor goed om nieuw materiaal te componeren.” Voor nieuwe nummers levert iedereen ideeën aan en worden deze als collectief opgepakt en uitgedacht. Van te voren wordt gezamenlijk veel over een thema gesproken om uiteindelijk een goed gevoel te krijgen over het onderwerp.

Mede dankzij het plezier, de groei die de band doormaakt, de opnames van de EP en alle plannen die er nog zijn voor Flying Trashcans, hebben de heren besloten zich volledig op deze band te storten. Er is afscheid genomen van bandjes waar één of meerdere leden nog actief in waren en plannen voor de release - en opnames - van de EP zijn in volle gang. Gezien het feit dat alle boys nu studeren en in verschillende steden wonen, wordt repeteren en optreden wel een uitdaging. Maar waar een wil is, is een weg. In het huidige digitale klimaat en alle communicatiemiddelen die beschikbaar zijn, verwachten de mannen daar goed een weg in te kunnen vinden.

Crowdfunding
Elke keer als we praten over de opnames van de EP begint Dijkstra te wippen op zijn stoel. Hij wil dolgraag vertellen over de plannen die ze hebben. Hij verteld enthousiast: "We gaan een crowdfunding project beginnen voor de EP. We willen laten zien aan ons publiek dat we heel serieus bezig zijn en dat we er een prachtig product van willen maken. Daarvoor willen we via het platform Voordekunst geld bij elkaar krijgen zodat de EP op (gekleurd) vinyl kan worden geperst. Daarbij hoort natuurlijk ook een prachtig ontworpen albumhoes. Alles erop en eraan." Crowdfunding is een mooie manier voor zowel bands als kunstenaars, theater- en filmmakers en schrijvers om geld bij elkaar te krijgen voor hun projecten. Op de website van Voordekunst kun je als donateur zien hoe de voortgang van het project gaat. Zo ook voor het EP project van Flying Trashcans; vanaf 20 september komt het project online en kan er gedoneerd worden.

Het mooie aan crowdfunding is dat er vaak leuke, ludieke tegenprestaties tegenover staan van - in dit geval - de band. De heren moeten nog één en ander uitdenken maar de eerste aanzet zijn huiskamerconcerten en een heuse praamvaart inclusief barbecue en (uiteraard) een optreden. Tevens zal een filmpje worden gemaakt waarin de muzikanten gaan uitleggen wat de plannen zijn. Dijkstra: “De EP is het eerste tastbare wat de Trashcans kunnen gaan afleveren. Dit moet een pareltje worden. Door in een filmpje duidelijk te maken waar we voor staan en wat we willen brengen, hopen we mensen te overtuigen om geld te doneren.”

Najaar 2014
Studeren, nieuw materiaal uitbrengen en een wel doordacht plan uitwerken voor de EP; er breekt een spannende en drukke tijd aan voor Flying Trashcans. Tevens komt het einde in zicht van begeleiding vanuit het Freesonica project van de Popfabryk. Gedurende een jaar worden jonge bands gecoacht en leren ze wat er komt kijken bij het professionaliseren van een band in de vorm van onder andere workshops en media-training. Eind december loopt dit traject af voor Flying Trashcans en worden de mannen goed voorbereid de muziekwereld ingestuurd. Voor het zover is staat Flying Trashcans komende zaterdag op het 3VOOR12/Friesland podium op het Greidhoek’ Festival in Wommels.