The Bony King of Nowhere maakt muziek voor het volk The Bony King of Nowhere maakt muziek voor het volk

Belgische singer-songwriter vrijdagavond in Asteriks

, Tekst: Theo van der Veer

The Bony King of Nowhere maakt muziek voor het volk

Belgische singer-songwriter vrijdagavond in Asteriks

Tekst: Theo van der Veer ,

Folkmuziek, dat is wat hij maakt. Gentse singer-songwriter Bram Vanparys sprak enkele jaren geleden met een Nederlandse krant. Hierin legt hij uit wat hij met folkmuziek bedoelt: “Muziek voor het volk, met teksten die iedereen begrijpt. Net zoals vroeger sprookjes algemene waarheden verkondigden aan de hand van personages die iedereen kende. Ik wil verhalen vertellen die universeel zijn.” Dat doet hij inmiddels al drie albums lang, onder het pseudoniem The Bony King Of Nowhere en aanstaande vrijdag ‘vertelt’ hij zijn verhalen in Podium Asteriks in Leeuwarden.

Vanparys, die zijn artiestennaam ontleent aan een nummer van Radiohead, uit in datzelfde interview zijn fascinatie voor Don Quichot. “Bony King is voor mij een Don Quichot-achtige figuur. Iemand die het leven door zijn romantische blik groots en fantastisch vindt, en die in de kern zeer eenvoudig is. Ik heb respect voor Don Quichot. Hij heeft geen harnas, alleen een papieren hoedje, geen zwaard maar een stok en geen paard maar een ezel. Toch ziet hij zichzelf als een groot ridder. Hij is een optimist. Ik ben eigenlijk net zo.” Een optimist, dus én een underdog. Vanparys hoeft ook niet zo nodig (meer) een wereldster te worden.  

De drie albums (Alas My Love, Eleonore, The Bony King of Nowhere) die The Bony King of Nowhere tot nog toe uitbracht worden stuk voor stuk goed ontvangen in eigen land en krijgen goede kritieken. De platen staan vol met eenvoudige liedjes van ongekende schoonheid. Hits staan er echter niet op, het zijn eigenlijk ook underdogs. Vanparys heeft er geen moeite mee. Hij speelt daarom ook net zo graag in een intiem zaaltje als Asteriks. De melancholische liedjes van The Bony King of Nowhere lenen zich uitstekend voor een intieme setting en komen er goed tot hun recht. 

Support komt deze avond van twee bands uit het Noorden; het Leeuwarder kwartet Sväva en het Groninger Cpt. Badass. Met een kakelverse EP op zak, veel optredens en een positieve kritieken tijdens de Grote Prijs van Nederland gaat het de dames en heren van Sväva behoorlijk voor de wind. Daarbij kwam deze week het nieuws dat de band komend jaar op Noorderslag speelt. De vraag is dan ook niet óf, maar wanneer deze band Leeuwarden zal ontgroeien.
 

Cpt. Badass maakt Americana, of zoals ze zelf zeggen; folky singsongwriter music by a band with badass balls. Muziek in de sfeer van - en wij quoten de site van het poppodium - Neil Young en Bonnie Prince Billy. Dat zijn nog eens namen. Mochten de Groningers deze referenties niet in hun bio hebben opgenomen, dan kunnen ze deze in hun zak steken.  

The Bony King of Nowhere, Svava en Cpt. Badass spelen op vrijdag 24 oktober om vanaf 20.30 uur in Podium Asteriks in Leeuwarden   

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland