Data for Sale
Shawn Buckles. De jongen die geld verdiende door zijn persoonlijke data te veilen. Binnen no time werd zijn statement opgepakt door de media, in korte tijd werd hij wereldberoemd. Om zijn onvrede te uiten over het misbruik van privacy door grootheden als Google en Facebook, besloot hij het heft in eigen handen te nemen. “Als anderen rijk worden door het verzamelen van mijn persoonlijke gegevens, dan moet ik daar toch zelf ook aan kunnen verdienen”, was zijn gedachte.
Het klinkt gek, want wie zit er nu te wachten op jouw persoonlijke gegevens, zou je zeggen. Toch werkt het bij de grote jongens als Facebook en Google niet anders. Met de schat aan informatie die gebruikers dagelijks delen, verdienen ze handenvol geld. “Mensen beseffen niet wat voor kostbare informatie ze weggeven”, vertelt Shawn in een interview met De Morgen. Dus startte hij een online veiling waarin hij zijn eigen persoonlijke data (reisgegevens, mailverkeer, chatgeschiedenis, agenda, mail etc.) per opbod verkocht. Drie weken later – op 12 april – sloot de veiling. Technologische nieuwssite The Next Web bleek de hoogste bieder: Shawn kreeg € 350,- voor het delen van zijn eigen data.
EP Bits of Freedom
“We wilden het creatieve proces kapot maken, en werken met de middelen en mensen die op dat moment beschikbaar waren.” Het is de basis voor de EP Bits of Freedom; kleine stukjes vrijheid bij elkaar gebracht. Geschreven en geproduceerd in vijf dagen tijd, door Shawn Buckles en Wouter van Beek.
Verwacht geen klaagzang of alleen maar boze, duistere muziek. Bits of Freedom bestaat uit vijf totaal verschillende nummers, ieder met zijn eigen muzikale vrijheid. De EP opent met The Flood. Een lang en ietwat rommelig nummer. Theatraal, waardoor vergelijkingen met Queen niet misplaatst zijn. De stijl van het nummer varieert van gospel tot jazz. De opbouw wijkt af van iedere standaard, waardoor de muzikale vrijheid direct bij het eerste nummer al naar voren komt.
Let Nature Be is het tweede nummer. Een catchy jazzy deuntje dat meteen lekker in het gehoor ligt, aangevuld met een waardige rap en elektronische snufjes. De sfeer is vriendelijk en neigt naar het vrolijke.
De privacydiscussie wordt opnieuw aangewakkerd in To the People of the World. De duistere, dreigende start van het nummer maakt dat je je meteen op je hoede voelt. Op speechende wijze wordt het belang van privacy en vrijheid benadrukt. “The laws we live by / They can change / They will change / Don’t think they won’t”. De dreiging spreekt uit de teksten. Centrale boodschap: computers hebben een feilloos geheugen, ze onthouden alles. Het nummer eindigt met een wanhopige schreeuw om aandacht. Verreweg het meest indrukwekkende nummer op de plaat, dit ebt nog lang door in je gedachten.
De EP vervolgt met Mermaids on my Mind. Een verademing na de zware teksten van eerder. Dit nummer ademt soul. De stem van Lisa Kruijer is aangenaam om naar te luisteren en ze is geen onbekende in de muziekwereld. Onder haar artiestennaam Lais is ze actief als singer-songwriter en deed ze in 2011 mee aan Ongekend Talent (de voorloper van 3FM Serious Talent) en de POPGroningen Talent Award.
Dolce far Niente, ook wel bekend als 'het zalige nietsdoen', is de afsluiter van de EP. Het nummer is ingezongen door Hiske Oosterwijk. Een heerlijk nummer om in alle vrijheid bij weg te dromen. Je hoort de glimlach in de zang van Hiske, waardoor je er zelf vrolijk van wordt. Het geluid van knippende vingers werkt bijna hypnotiserend, waardoor je opschrikt als het nummer (en daarmee ook de EP) is afgelopen. Eindoordeel: Bits of Freedom is een fijne plaat die je nieuwsgierig maakt naar de volgende vrije beweging.