#FF14: It Dockumer Lokaeltsje: na 25 jaar terug van weggeweest

“Wij zijn niet gestopt, we hebben gewoon heel lang niet samen gespeeld”

Tekst: Marije Heida | Foto's: Keri Stoelinga ,

Er mag gesproken worden van een opvallende boeking op het Freeze Festival 2014. De legendarische Friestalige avant-garde punkband It Dockumer Lokaeltsje staat in de startblokken om op het festival oud en nieuw repertoire ten gehore te brengen. Van een reünie willen Sijbenga (zang/bas), van Essen (gitaar) en de Jong (drum) niet spreken: “Nee, we zijn nooit uit elkaar gegaan als band. We hebben gewoon heel lang - lees: 25 jaar - niet samen opgetreden.”

Elke muziekperiode van onze hedendaagse kalender heeft zijn markeerpunten en bijzonderheden. Eind jaren tachtig werd Nederland op muzikaal gebied opvallend beïnvloed door bands van Friese bodem, de Friese Bries genaamd (o.a.: The Visitors, The Toylets, Kobus Gaat Naar Appelscha). Een van de meest opvallende bands in dit geheel was It Dockumer Lokaeltsje. Absurde teksten, ogenschijnlijk chaotische arrangementen en korte maar krachtige nummers; dit zijn de elementen waar It Dockumer Lokaeltsje aan te herkennen is. 

It Dockumer Lokaeltsje is vanuit een samenloop van omstandigheden opgericht. "Ik wilde in het voorprogramma van de Nederlandse rockband Claw Boys Claw spelen," vertelt gitarist Sytse van Essen. "Maar op dat moment had ik geen band." Peter Sijbenga ving destijds het gesprek tussen van Essen en drummer Fritz de Jong op en schoof bij ze aan tafel. Die middag werd geconcludeerd dat er dan maar een nieuwe band moest komen. Dat van Essen de gitaar omgehangen kreeg en eigenlijk niet echt spelen kon, boeide niet. Onder het mom: ‘Je redt je er maar mee’ werd daar verder niet over gediscussieerd. Uiteindelijk is die instelling precies de charme geweest van de band. De bas en drum vormden de basis van de nummers en van Essen kreeg volledig de ruimte. "Ik was altijd bezig met zoeken wat ik uit mijn gitaar kon krijgen," grinnikt hij. "Ik ben geen technisch begaafde gitarist, maar: niemand die het na kan spelen..."

Repetities van de band vonden plaats in de kantine van het Stedelijk Gymnasium te Leeuwarden. De heren kregen de sleutel van de school en de zegen van de kunst- en cultuurliefhebbende rector destijds. Deze vrijheid en openheid van de school leidde tot een kweekvijver van bands in Leeuwarden.

It Dockumer Lokaeltsje werd voornamelijk opgepikt en groot gemaakt door programma’s van de VPRO. "We hadden een demo opgenomen en vlak daarna kwam een radioprogramma van de VPRO met een prijsvraag. Op de radio werd een losse drumtrack van The Beastie Boys uitgezonden die opgenomen konden worden. Daarmee mochten bands aan de slag om uiteindelijk hun eigen versie in te sturen," vertelt Sijbenga. De heren doken de studio in en het resultaat ging richting Hilversum. Dit sloeg in als een bom. Het debuutalbum Wil Met U Neuken kwam van de pers en optredens in het hele land volgden. Toentertijd, in een wereld zonder internet en andere digitale communicatiemiddelen, waren vooral VARA en VPRO maatgevend voor de programmeringen van poppodia. De bands die op radio en televisie te zien en te horen waren, werden geboekt. It Dockumer Lokaeltsje profiteerde hier goed van, aangezien een aantal VPRO medewerkers lyrisch enthousiast was over dit Friese trio.

Op de vraag waarom It Dockumer Lokaeltsje eigenlijk gestopt is, reageert de Jong stellig: "Wij zijn niet gestopt, we hebben gewoon heel lang niet samen gespeeld." Na de middelbare school ging ieder zijn eigen weg en het werd allemaal wat lastiger. Van Essen en de Jong gingen samen in Lul spelen. Sijbenga vond deze band zo fantastisch, dat hij zijn twee vrienden vooral aanmoedigde lekker door te gaan. Door een pauze in te lassen van It Dockumer Lokaeltsje kon ook hij andere dingen gaan ondernemen.
 


In het verleden kwamen er af en toe aanvragen voor een ‘reünie’, maar de tijd was er nooit echt rijp voor. De twijfel rees vaak of het wel juist was om te doen. "Dan sta je bij elkaar op het podium en dan kijk je elkaar wellicht beteuterd aan," zegt Sijbenga. "Die periode was zo uitzonderlijk en dat moet je bewaken. Als je het dan doet, moet je het goed doen." Er zijn dus wel plannen geweest, maar deze verwaterden eigenlijk altijd weer. Toch werden de heren geprikkeld toen ze afgelopen januari gevraagd werden op te treden tijdens de viering van het 27e lustrum van Het Stedelijk Gymnasium. Als er dan nieuw leven in de band geblazen zou worden, dan moest het daar gebeuren.

Sijbenga dook samen met van Essen de oefenruimte in en meteen werden de heren enthousiast. Vlot daarop volgde een sessie met de Jong en ondanks dat hij 20 jaar geen drumstok had beroerd, kwam de routine al gauw terug in de armen en benen. Sijbenga geeft aan dat het bijeenkomen vooral heel veel energie en opwinding geeft, maar dat het zelfs een beetje ontroerend is. "Het is niet alleen entertainment, maar het is verdorie ook gewoon goed," beargumenteert hij stellig.

Na het goede gevoel van het optreden eerder dit jaar, begon er van alles te borrelen bij de mannen. Waarom niet vaker optreden, nieuwe nummers maken of zelfs een plaat opnemen? Als het gevoel zo goed is en het enthousiasme niet te remmen, zijn die vragen eigenlijk snel beantwoord. Het optreden op Freeze Festival 2014 kan in ieder geval een goede opmaat zijn om verder te gaan waar de mannen 25 jaar geleden gebleven waren.

It Dockumer Lokaeltsje speelt zaterdag 27 september om 20.35 uur in de Aegonzaal van de Harmonie tijdens het Freeze Festival 2014.