HET CONCERT:
Carach Angren, Dokk'em Open Air 2014, Large Realm Stage, 20 juni 2014
#DOA14: Legendes herleven met Carach Angren
Vertellingen in nieuwe stijl
Als band een eng verhaal vertellen, hoe doe je dat? Dat zullen de heren van Carach Angren ook gedacht hebben toen ze begonnen met de band. Het recept lijkt simpel; je verdiept je in legendes, componeert er muziek en teksten omheen en vervolgens duik je de studio in, om het verhaal de gewenste vorm te geven. Carach Angren weet hiermee de legendes levend te houden.
DE ACT:
Carach Angren betekent in de elfentaal Sindarin (ijzeren kaken) uit J.R.R. Tolkien’s verhalenreeks over Midden-Aarde. De muziek van de band is vooral gebaseerd op het subgenre blackmetal en de heren timmeren al sinds 2003 aan de weg. De van origine Limburgse band heeft in het jaar daarop al hun eerste demo, met de titel The Chase Vault Tragedy, onder eigen beheer uitgebracht. Sindsdien is er hard gewerkt aan het creëren van een eigen stijl, die ze zelf omschrijven als: “flamboyant en theatraal, welke goed ingepast zou kunnen worden in het horror genre van de cinematografie". De band vertelt het verhaal graag op hun eigen manier, de nummers die ze schrijven staan niet op zich, maar maken deel uit van een groter geheel. De albums van de band, die inmiddels zijn uitgebracht, zijn uitgewerkte concepten over legendes en paranormale verschijnselen. Mede door de symfonische arrangementen wordt het idee van de vertelling nog dik aangezet. Muziek die ze zelf als inspiratiebronnen gebruiken zijn Dark Funeral, Ordo Draconis en Le Grand Guignol.
HET NUMMER:
Bloodstains on the Captain's Log van het album Death Came Through a Phantom Ship, gaat over de legende van De Vliegende Hollander.
HET MOMENT:
Aan het begin van het optreden is er geen gitaargeluid te horen, maar dit wordt gelukkig snel opgelost.
OOK OPMERKELIJK:
De band komt geschminkt op, wat vooral doet denken aan Tim Burton’s' film Corpse Bride. Het is te merken dat de band nog warm moet draaien. Aan het begin van de set van Carach Angren klinkt het allemaal nog wat stroef. Na een paar nummers te hebben gespeeld, zit de warmte er eindelijk goed in en gaat de band echt los.
HET PUBLIEK:
Ook het publiek moet er nog even in komen. Tijdens de laatste twee nummers, komt zij ook in de versnelling en ontstaat er zowaar een kleine pit.
HET OORDEEL:
De sfeer die de band neerzet is zeker overtuigend te noemen. De drums zijn lekker strak en de toetsen vullen het geheel mooi aan. Vanuit het publiek gaat de aandacht voornamelijk uit naar zanger/gitarist Dennis Droomers, alias Seregor, die de juiste lichaamstaal gebruikt om dood en verderf tot uitdrukking te laten komen in de vertelling. Carach Angren heeft een goede live reputatie en weet het ook op Dokk'em waar te maken.