#ETN14: Uitgelicht: Broeder Dieleman

“Mijn Zeeuws-Vlaamse dialect is onderwerp van interactie geworden met anderen.”

Tekst: Bente Hout ,

Net als vorig jaar zal de Zeeuws-Vlaamse zanger Tonnie Dieleman op Explore the North te zien zijn als Broeder Dieleman. Hij maakt dit maal deel uit van een groter gezelschap, dat speciaal vanwege het tienjarig jubileum van indielabel Snowstar samenkomt op het Leeuwarder festival in november, in de vorm van een Snowstar Revue.

Tijdens de Snowstar Revue zullen naast Broeder Dieleman ook Kim Janssen, I Am Oak, Herrek, Black Oak en The World of Dust te zien zijn in de Kanselarij. Dieleman kijkt uit naar zijn tweede optreden op Leeuwarder bodem tijdens Explore the North. “Op het festival viel me vorig jaar vooral de diversiteit in leeftijd van het publiek op, een mooie zaak”, vertelt Dieleman. “En natuurlijk delen Zeeuwen en noorderlingen een gezond wantrouwen tegen de dominantie van de randstad. Dat schept een band.”

Sinds een jaar of twee speelt Dieleman door het hele land met zijn mengeling van gospel, folk en Americana. Inmiddels heeft de zanger twee zeer positief ontvangen albums en een EP op zak, waarvan album Gloria zijn meest recente werk bevat. Dat Dieleman geliefd is bij zo’n groot, nationaal publiek, is bijzonder te noemen. De zanger zingt namelijk in, voor de meesten van zijn luisteraars zo goed als onverstaanbaar, Zeeuws-Vlaams dialect. 

“Ergens jammer dat zoiets als bijzonder wordt gezien. Het zou mooi zijn als het de normaalste zaak van de wereld is dat mensen in hun streektaal zingen”, vindt Dieleman en in zijn ogen is zijn eigen keuze voor zingen in dialect dat ook. “Het kwam er in het Zeeuws het beste uit en voelde logisch aan. Mijn gezongen Engels is niet zo best en waarom zou ik eigenlijk in het Engels zingen? Ik ben in de loop van de tijd, zeker ook door te verhuizen uit Zeeuws-Vlaanderen, meer waarde gaan hechten aan waar ik vandaan kom, de taal en de gebruiken. Nadat de muziek publiekelijk uitkwam is dat nog erger geworden en is het onderwerp geworden van interactie met anderen.” 

Dit jaar bracht Broeder Dieleman Gloria uit, wat volgens hem met meer zelfvertrouwen is gemaakt dan zijn debuutalbum Alles is IJdelheid. Wat opvalt bij het luisteren en vergelijken van de twee albums is dat op het laatste veel nummers gedragen worden door piano, terwijl gitaar en banjo dat vooral doen op het eerste. “Die piano heb ik gekregen van mijn werk en Adam, die ook veel van de piano inspeelt op de plaat, kwam logeren. Die speelt zo mooi, vind ik.” Dat Dieleman het niet nodig vindt om iedere keuze die hij maakt binnen zijn muziek diep doordacht en artistiek verantwoord te laten zijn, is misschien wel één van de grootste redenen waardoor zijn nummers zo’n pure schoonheid bevatten en recht uit het hart lijken te komen. Het is wat zowel de muziek als de zanger zelf siert.

“In mijn muziek zit niet per se een boodschap, maar ik vind het een hele mooie manier om mezelf door het leven te bewegen en interactie te hebben met anderen”, zegt Dieleman. “Er was niet echt een bedoeling, maar muziek maken is een nuttig iets gebleken. Er is geen vast thema, maar een mengelmoes van interesse, frustratie, liefde… Er was ook geen plan toen mijn eerste album uitkwam, maar ik heb wel alle kansen gegrepen die me mooi leken.” 

Dat laatste heeft hij recent nog gedaan, toen hij samen met Leo Meijer (beheerder van de fansite The Royal Stable), de Amerikaanse songwritercultheld Will Oldham alias Bonnie “Prince” Billy overtuigde naar Nederland te komen voor een bijzondere toer langs een aantal kleine kerkjes. Dieleman verzorgde zijn voorprogramma’s en kijkt er meer dan tevreden op terug. “Na ons eerste optreden als voorprogramma gingen zij spelen en besefte ik me dat ik nu acht keer hun optreden zou gaan zien. Waar ik vroeger voor naar Dublin, Amsterdam of Parijs reisde, ging nu gebeuren door bij ze in de bus te stappen”, vertelt hij enthousiast. “Het was voor mij super leerzaam om ze elke avond te zien spelen en mee te maken hoe ze reisden en omgingen met alles wat er om optreden heen gebeurt. Ze waren volledig wars van pretenties en lief voor iedereen.”

Dat er voor Dieleman nog een hoop muzikale avonturen in het verschiet liggen, lijkt vanzelfsprekend. Voor nu zijn zijn plannen bescheiden. “Ik wil gewoon optreden met mijn muziek en dat zo doen dat ik er plezier aan beleef en er van leer.”

Broeder Dieleman is vrijdag 28 november te zien met de Snowstar Revue tussen 20.00 en 23.00 uur in de Kanselarij.