Tien jaar Academie voor Popcultuur

Een gemeenschap van rare lui bij elkaar

Tekst: Bente Hout | Foto's: Xanne Wijkamp ,

De Minerva Academie voor Popcultuur bestaat tien jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum, organiseert de school in deze week een lustrumevenement in Leeuwarden. Hierbij zal een nauwe samenwerking plaatsvinden tussen de school en culturele organisaties in de stad, maar ook met de doelgroep(en) zelf. Vanuit het gedachtegoed van spelend leren, samenwerken en midden in de maatschappij staan, viert de Academie het lustrum in de stad, voor de stad en met de stad. Directeur Albert van der Kooij en docent Jan Pier Brands vertellen wat de Academie zo bijzonder maakt.

“In tegenstelling tot veel andere opleidingen, kijken wij veel naar wat om ons heen gebeurt en spelen we daar op in”, legt Van der Kooij uit. “Tien jaar geleden speelden andere dingen. Dat verandert ieder jaar en deze opleiding gaat daar in mee.” “Actualiteit is erg belangrijk”, vult Brands aan. “Wat gebeurt er en hoe sluiten we ons daarop aan? Daarbij hoort ook het niet vast hoeven zitten aan een bepaalde discipline.” 

‘De Academie voor Popcultuur is een speeltuin voor creatieve studenten’ is een uitspraak die regelmatig voorbij komt binnen de muren van de school. “Dit is een veilige plek waar je dingen kunt uitproberen. Je kunt schommelen en kijken hoe hoog je kunt gaan, af en toe je been breken, de grens opzoeken”, vertelt Brands. “Er mogen dingen mis gaan. Een speelse houding is gewenst.” “Spelen heeft een wat negatieve toon”, zegt Van der Kooij. “Het gaat erom dat we als club ergens aan werken en de wereld laten zien als een plek waar je vrij bent om te experimenteren.” Dit is ook de houding die de Academie aan haar studenten wil meegeven: het eindigt niet na deze studie. Het experimenteren, het zoeken naar nieuwe wegen en het niet continue willen uitmelken zijn dingen die studenten na de studie zouden moeten vasthouden. “Als je klaar bent met school moet je door kunnen gaan met spelen, maar in een minder veilige omgeving”, zegt Brands. 

Dat de Academie niet alleen studenten op een andere manier laat denken is duidelijk. “Deze school heeft heel veel met me gedaan”, glimlacht Van der Kooij. “Ik ben anders gaan denken, mede door Island CQ. Met dat project geef ik betekenis aan de wereld, in samenwerking met studenten en anderen.” “Toen ik hier tien jaar geleden kwam, vond ik de Nederlandse popcultuur een kopieercultuur”, zegt Brands. “Sommige stijlen en stromingen waren ondergesneeuwd door een massacultuur en ik dacht: daar gaan wij eens even wat aan doen! Nu is de Academie, na mijn gezin, het belangrijkste deel waar ik mijn tijd aan besteed.” “Ik denk wel eens: wat moet ik hierna nog? Waar anders is nog zo’n plek? Wat wij hier gecreëerd hebben is heel bijzonder. Gelukkig bouwen we nog steeds door, we blijven ontwikkelen”, zegt Van der Kooij. Brands knikt, “Ja, we zijn hier een mooie gemeenschap van rare lui bij elkaar.” 

Steeds meer (ex-)studenten van de Academie voor Popcultuur krijgen landelijke aandacht. Voorbeelden zijn Thomas Azier, Daily Bread en The Black Atlantic. “Op alle studenten ben ik trots. Er zijn veel dingen die ik mooi vind en dat laat ik merken”, zegt Van der Kooij. “Ik zie wel een specifiek fenomeen waar ik erg trots op ben”, lacht Brands verheugd. “Groepen van mensen die na de Academie samen verder gaan. De jongens van Samling zijn een goed voorbeeld. Hier werkten ze in een werkvorm samen die ook productief bleef na de studie.”

Beide mannen hebben nog genoeg plannen voor de Academie. “Het belangrijkste is dat we dit hier zo houden en het verder internationaal bekend maken”, zegt Brands. “Zodat studenten daarvan kunnen profiteren. Als ik daar een rol in kan spelen, wil ik dat doen.” “Dat internationale is voor mij ook belangrijk”, vult Van der Kooij aan. “Het krijgt nu stukje bij beetje een vorm en daar wil ik iets mee blijven doen.” Over tien jaar hopen de mannen dat de Academie echt geïntegreerd is en het mogelijk is om een Bachelor of Popculture uit te mogen reiken aan studenten, zodat de opleiding nog iets uniekers krijgt. “Ik hoop dat duidelijker is dat hier bijzondere dingen gebeuren, dat dit de Academie is waar je moet zijn!” lacht Van der Kooij.

---
De Academie voor Popcultuur viert haar tiende verjaardag onder andere met een expositie in het Fries Museum, een lustrumfeest in Podium Asteriks (met o.a. Kraantje Pappie en Herrek) en heeft komende zaterdag op Freeze een speciaal programma. Meer informatie over de verjaardag van de AvP kan gevonden worden op Facebook