Leeuwarden in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa

Redactie 3VOOR12/Friesland ,

Na maanden van hard werken, oneindig veel evenementen en een tsunami aan promotiemateriaal was de spanning op het afgeladen Gouverneursplein gistermiddag om te snijden bij de bekendmaking van de tweede Europese Culturele Hoofdstad in 2018. De ontlading was dan ook groot toen de Oostenrijkse juryvoorzitter uiteindelijk Leeuwarden aanwees als winnaar.

Samen met het Maltese Valletta deelt Leeuwarden in 2018 de titel Culturele Hoofdstad van Europa. Elk jaar wijst een commissie, ingesteld door het Europese Parlement, twee Europese steden aan die vier jaar later hun bijdrage mogen leveren aan de culturele rijkdom en verscheidenheid van Europa. Dit jaar staan het Franse Marseille en het Slowaakse Košice in het zonnetje, vorig jaar waren dat nog het Sloveense Maribor en het Portugese Guimarães. De laatste keer dat Nederland een Culturele Hoofdstad mocht aandragen was in 2001, toen Rotterdam die eer kreeg.

En nu?

Met een budget van 70 miljoen euro heeft de organisatie van LWD2018 grootse plannen voor de komende jaren. Naar eigen zeggen is het doel in elk geval om Leeuwarden en Fryslân een 'broodnodige oppepper te geven als het gaat om economische, culturele en sociaal-maatschappelijke vitaliteit'. In de plannen staan grensoverschrijdende projecten als 'The Never Ending Orchestra', waarbij brassbands op de vier uiterste hoeken van Europa spelen en 'To The End of the World', waarbij het papier-maché-schip van Marten Winters zeewaardig wordt gemaakt en naar Portugal vaart. Wenkbrauwfronsende projecten zijn er natuurlijk ook, zoals het concert dat gespeeld gaat worden op instrumenten van... groente.

Uiteraard is er binnen LWD2018 veel ruimte voor muziek. De hagelnieuwe festivals Welcome To The Village en Explore The North, krijgen in 2018 een bijzondere en extra luxe editie. Er wordt een opera geschreven over Mata Hari en er komt een vijf dagen durend Klezmer-festival met vele internationale artiesten. Het bidbook met de uitgebreide plannen, dat tot nu uit concurrentieoverwegingen geheim is gebleven voor het grote publiek, wordt in de komende weken hopelijk openbaar gemaakt.