Sfeerverslag: Befrijdingsfestival Fryslân 2013

Veel Johnny Cash op een zonnig festival

Tekst: Rudie van der Bos | Foto's: Bouke Stienstra ,

Afgelopen zondag was het Befrijdingsfestival Fryslân. Door de hele stad waren podia met zeer gevarieerde optredens. Op deze mooie, zonnige dag trok ondergetekende er zonder vooropgezet plan op uit en werd verrast door enkele mooie optredens. Een sfeerverslag van het Befrijdingsfestival.

Het kan bijna niet anders of Johnny Cash komt ergens op het Befrijdingsfestival voorbij. De man die na zijn dood bijna populairder lijkt dan bij leven, is alom vertegenwoordigd in bandjesland. En had hij eerder deze week zijn broer al naar Leeuwarden gestuurd ter verkenning, nu was het Tonielferiening It Moat Kinne die een deel van het werk van Johnny Cash ten gehore bracht. Ze maakten naar aanleiding van de bekende film Walk The Line een toneelstuk over Cash en hadden nu op het Noardewynpodium twintig minuten speeltijd 

Een aantal Cash- klassiekers kwam voorbij, afgewisseld met kort publiekcontact in het Fries, wat een grappig contrast gaf met de muziek. En hoorden we daar nu ook opeens Tainted Love? Geen Cash- materiaal, maar door een weglopend kind heeft uw verslaggever de verklaring van dit nummer niet meegekregen.

Het Befrijdingsfestival Fryslân is een goede gelegenheid om acts te zien waar je normaal niet snel heengaat. Zo kwamen Anneke Douma en Country Wietske voorbij. Waar Wietske zich af en toe nog te buiten ging aan de welbekende countryuithalen, waren er toch vooral Friestalige bewerkingen van bekende (pop)hits te horen: hits van onder andere, wederom, Johnny Cash. 

En wat is een podium met Anneke Douma zonder ‘t Woanskip’? Inderdaad, deze klassieker moest zeker opgevoerd worden, vooral na het kampioenschap van Cambuur, en kreeg veel respons van het publiek. Anneke was zo enthousiast dat ze al halverwege een couplet het refrein inzette.

Na deze ervaring heeft ondergetekende een ander podium opgezocht en ving in de Prinsentuin een laatste flard van Downbeat Maestro’s op. En om de drie op een rij vol te maken; ook zij speelden een nummer van Johnny Cash.

Hierna was het tijd voor de afsluiter op dit podium; het trio Zazi. De dames werkten zich wat giechelig door de soundcheck heen, maar gaven daarna een optreden dat prima paste bij het zonnige weer. Minpunt was dat ze heel geforceerd vertelden dat ze wel wisten dat ze in Fryslân anders praten dan in Ljouwert. Pluspunt daarentegen, was dat je soms flarden Katzenjammer hoorde in hun muziek. En deze Noorse band heeft de afgelopen jaren al een aantal Leeuwarder festivals opgevrolijkt met hun vrolijke muziek. Een beetje minder bijdehand en wat meer power, en Zazi gaat voor een beter tijdstip op het programma. 

Een band die zeker een beter tijdstip verdiende was Mr. Wallace. Zij stonden met hun feestelijke skamuziek om 17:10 veel te vroeg geprogrammeerd op het Talent stage. Een later tijdstip op een niet te groot podium, en ze zouden iedereen in beweging krijgen. Nu was er veel voorbijgaand verkeer en veel gezinnen met kinderwagens die liggend in het gras de band fijne achtergrondmuziek vonden. 


Een dagje Befrijdingsfestival is niet compleet zonder een bezoekje aan het Hoofdpodium bij De Oldehove. Hier speelde Mr. Irish Bastard, een doedelzakpunkband uit Duitsland. Tja. Misschien verklaart dit hun iets andere aanpak. Waar hun Ierse en Amerikaans-Ierse collega’s toch vaak teruggrijpen op Ierse traditionals als basis voor hun muziek of deze nummers ‘verpunken’, kiest Mr. Irish Bastard voor andere covers. Zo kwamen ‘Temple Of Love’, ‘You Spin Me Round’ en ‘I Was Made For Loving You’ (al dan niet in een medley) al vroeg in de set voorbij.