Oerol 2013: Muziekprogrammeur Marcel Haug over de krenten in de pap van Oerol

Een kijkje achter de schermen bij Terschellinger festival

Martin van der Meer ,

De lijst met artiesten die dit jaar op Oerol spelen begint er steeds mooier uit te zien. Het festival op Terschelling heeft namen geboekt zoals Daily Bread, Spinvis en Jungle By Night en geeft talentvolle bands als Mozes and the Firstborn en Orlando een kans zich te laten zien aan een groot publiek. Wat zijn dit jaar de krenten in de pap? 3voor12 Friesland belde met muziekprogrammeur Marcel Haug over de komende editie.

Waar let je op bij het boeken van artiesten? Hanteer je bepaalde criteria?

Het is een combinatie van artiesten in de gaten houden, kijken of je eigen favorieten beschikbaar zijn en beoordelen wat geschikt is. We (Marcel is samen met Harry Hamelink verantwoordelijk voor de programmering, red.) zijn natuurlijk ook afhankelijk van boekingskantoren: welke artiesten ‘verkopen’ zij, wie zijn er op tournee. Daarnaast werken we veel met artiesten die we al kennen. De uitdaging is om ze te inspireren: hen uit hun comfort-zone halen, wat resulteert in een spannend optreden.

Hoe is de rolverdeling tussen jou en Harry?

Eigenlijk is die er niet, we doen de gehele programmering samen. Voor ons beiden is dit nu het zesde jaar dat we verantwoordelijk zijn voor de muziekprogrammering. Af en toe verdelen we het boeken van bepaalde artiesten, maar de gehele samenstelling doen we in overleg met elkaar. 

De lijst ziet er al heel mooi uit. Komen er nog namen bij?

Ik verwacht niet veel nieuwe namen meer. Het overgrote deel van het programma staat al vast, maar de laatste toevoegingen komen snel op oerol.nl te staan! 

Wat zijn dit jaar je persoonlijke favorieten?

Mokoomba, Afrikaans en écht vernieuwend! Ontdekt tijdens het kijken naar Jools Holland op tv, en hier heb ik erg veel zin in. Maar ik kijk ook uit naar het optreden van Spinvis, een artiest voor wie ik veel respect heb. Het mooie aan Spinvis is dat hij heel erg open staat voor uitdagingen. Daarnaast is hij natuurlijk een topmuzikant. 

Waar moeten we als publiek nog op gaan letten dit jaar?

Ik kijk zelf uit naar Broken Brass Ensemble; ik ben erg benieuwd hoe zij het op een groot podium gaan doen. En De Speeldoos wil ik ook tippen; de ijzersterke combinatie van Roos Reebergen en Torre Florim van de Staat gaat echt als een trein! Daily Bread zag ik op Noorderslag dit jaar, die hebben me toen zeer positief verrast. Verder kijk ik uit naar Rina Mushonga, Mozes and the Firstborn, Broeder Dieleman… Eigenlijk teveel om op te noemen! 

Welke artiesten staan voor deze editie nog op je verlanglijst?

Een echt verlanglijstje heb ik niet. Voor een festival als Oerol moet je vooral praktisch kijken: financieel is het niet altijd makkelijk en voor grote buitenlandse artiesten is het lastig om vervoer met de boot te regelen. Laatst zag ik wel David Byrne voorbijkomen, dat is een headliner van mijn dromen. 

Hoe beleef je Oerol zelf? Wat doe je tijdens het festival?

Tijdens het festival zijn Harry en ik voornamelijk gastheer. We heten de artiesten welkom, slaan aan het netwerken en proberen zoveel mogelijk optredens bij te wonen. Je steekt natuurlijk veel tijd en energie in het boeken van artiesten, dan is het wel fijn om te zien wat er van je boekingen terecht komt. Meestal pakken experimenten goed uit, met dank aan het publiek. De mensen die op ons festival afkomen zijn fantastisch! Ze ‘happen’ veel, zijn ontzettend ruimdenkend en staan open voor nieuwe dingen.
Overigens ontstaan er tijdens het festival ook veel spontane boekingen. Als we bijvoorbeeld een leeg podium zien staan, begint het te kriebelen en gaan we met artiesten overleggen. Zo ontstaan vaak spontaan heel mooie optredens. 

--
Oerol vindt plaats van 14 tot en met 23 juni. Voor het laatste nieuws, kaartverkoop en de volledige programmering, zie www.oerol.nl. Wil je alvast in de stemming komen? Via de spotify-afspeellijst kan je alvast luisteren naar het muziekprogramma.