“Veel energie en vooral veel volume”, zo luidt het antwoord van Therapy? frontman Andy Cairns op de vraag wat we op Freeze kunnen verwachten van zijn band. Komende zaterdag is de Noord-Ierse driemansformatie headliner op de zeventiende editie van het festival. Met ruimschootse ervaring op festivals als Rock Werchter en Reading Festival, mag Therapy? gerust een grote naam genoemd worden. De grootste successen boekte de in 1989 opgerichte band, met de platen Troublegum (1994) en Infernal Love (1995). Die laatste plaat bevatte Therapy?’s grootste hit Diane, een cover van de Amerikaanse post-punkband Hüsker Dü.
Therapy? is nooit weggeweest
“We zijn geen domme mensen, we weten dat het alleen maar een rockband is.”
Met de komst van de Noord-Ierse rockband Therapy? heeft het Freeze Festival zich verzekerd van een headliner van formaat. De grote succesjaren van het drietal mogen dan misschien achter hun liggen, Therapy? is eigenlijk nooit weggeweest. 3VOOR12/Friesland sprak met frontman Andy Cairns over zijn eerste solo-tournee, de plannen voor het aankomende jubileumjaar en de kracht van de nuchtere punkrockband.
Solo
Na meerdere verzoeken van fans staat de 47-jarige Cairns sinds mei dit jaar ook alleen op het podium. Met een akoestische solo –tournee, bestaande uit Therapy? nummers en covers, toert de zanger door Europa. Na ruim twintig jaar met een band op het podium te hebben gestaan, was dat wel even een omschakeling. “Het was behoorlijk eng”, blikt Cairns terug. “De eerste show in Birmingham was meteen uitverkocht en ik wist vooraf ook niet goed wat ik er van moest verwachten. Ik besloot om gewoon de nummers te spelen en uit te leggen waar ze over gingen, en de ontvangst was heel erg goed.” De positieve respons na het eerste optreden werd de aanleiding voor een kleine tournee. Ook op Freeze zal de zanger, naast de reguliere Therapy? show, een aantal akoestische nummers solo gaan spelen. Toepasselijk het vijfentwintigste solo optreden van Cairns van dit jaar.
Visie
Na vijfentwintig jaar op het podium te hebben gestaan is er voor de Cairns wel het nodige veranderd, met name de visie op het leven van een muzikant. “Toen we begonnen met de band waren we allemaal van mening dat ons complete leven afhing van Therapy?”, vertelt Andy. “Nadat het rond 2001 allemaal even wat minder ging binnen de band, kregen we een meer realistische kijk op het bandleven. We weten dat we geen medicijn voor kanker zijn of dat we niks aan armoede kunnen doen, maar we weten wél dat we kunnen staan voor een aantal uren aan plezier voor een fan. En daar genieten we nu zelf ook meer van dan toen we wat beroemder waren. We zijn geen domme mensen, we weten dat het alleen maar een rockband is.”