In 1987 begon de stichting om iets te betekenen voor de Friese muzikanten. Directeur Sjouke Nauta was zelf niet aanwezig bij de geboorte maar kwam al vrij snel bij Friesland Pop als grafische vormgever. Sjouke: “Eind jaren 80 drong het besef door dat popmuziek ook cultuur was en dat popmuzikanten voor het opstarten van hun carrière net als andere cultuurdisciplines ook support konden gebruiken. Het was bovendien de tijd van de Friese Bries. Net als nu was er sprake van veel opkomend Fries talent.”
Friesland Pop is jarig!
Stichting Friesland Pop viert haar 25 jarig bestaan
Op een mooie herfstdag in oktober 1987 wordt Stichting Friesland Pop geboren als vrijwilligersorganisatie. Inmiddels dus alweer een kwart eeuw terug. En dat wil de Friese popkoepel vieren. Daarom staat de Harmonie in Leeuwarden 8 december in het teken van het 25 jarig jubileum event van Friesland Pop. Artiesten van toen en van nu zullen dit mede tot een spektakel brengen.
Van informeren naar talentontwikkeling
Nu, 25 jaar later, is er aanzienlijk veel veranderd. Deed de stichting eind jaren 80 alles nog vrijwel alleen, tegenwoordig zijn er voornamelijk samenwerkingsverbanden. Waaronder met 3voor12/Friesland. “Ook ons doel is veranderd. Ruim 10 jaar geleden lag het accent voor Friesland Pop vooral op de taak van informatie verstrekken en advisering. Anno 2012 organiseren we vooral projecten op het gebied van talentontwikkeling”
Fries talent in de hoofdrol
En door de jaren heen zijn er vele van dergelijke projecten voorbij gekomen. In 1997 begon de stichting met het alom bekende Freeze Festival ene en jaar eerder werd de eerste Friese Popprijs uitgereikt. In 2005 voegt Friesland Pop zich toe alsinitiator en organisator Freesonica en kan nieuw talent zich vanaf 2010 ook bewijzen op de Talent Stages. “Steeds meer Friese bands vinden de laatste jaren hun weg naar het nationale podium,” weet Sjouke Nauta. “Friesland Pop speelt daar een belangrijke rol in. Wij zorgen door middel van onze projecten dat nieuw Fries, muzikaal talent een kans krijgt om zich te laten zien. De ervaring is dat daar bij veel podia steeds minder plaats voor is, omdat die steeds meer moeten scoren met bezoekersaantallen.” Niet alleen muzikanten krijgen een kans bij Friesland Pop, ook Fries talent op het gebied van vormgeving, fotografie en schrijven kunnen bij de Friese popkoepel terecht. Denk aan het magazine Spread.
50 jaar Friesland Pop
En als we nou de klok eens vooruit zetten. Naar het jaar 2037. Dan zijn we 25 jaar verder en mag Abraham in de tuin bij Friesland Pop. Zou de Stichting nog steeds bestaan? Sjouke denkt dat Friesland nog meer als nu een belangrijke plaats zal zij voor talentontwikkeling van popcultuur. Friesland Pop zal daar ook dan nog steeds een belangrijke rol in vervullen. Of Sjouke dan nog steeds directeur is? We zullen zien!
Wil jij Friesland Pop ook komen feliciteren in de Harmonie? Schrijf dan 8 december alvast in je agenda.