Het album begint met het nummer Nightingale Express, een ouverture van bijna 13 (!) minuten lang. Met deze grande opening, die overigens geen moment verveelt, geeft A Liquid Landscape een samenvatting van wat de rest van het album brengt. Het verhaal gaat als volgt. Halverwege je reis lig je ergens uitgeput maar voldaan op een strand, starend naar de eindeloze ruimte. Heimwee roept je al dagenlang naar huis, maar je weet dat je bestemming nog lang niet is bereikt. En juist dát verlangen is groter dan de drang om huiswaarts te keren. Geraffineerde progrock afgewisseld met een aantal turbulente gitaarsolo’s geven Fons Herder en consorten je reis een kickstart die langs vele avonturen leiden.
Nummers als June Fifth, The Unreachable en Thieves Of Time lijken een beetje met hetzelfde recept door te gaan. Daardoor mist het album wat benodigde variatie. De toon wordt daarentegen definitief tijdens Phases gezet. Mysterieuze ritmes en kabbelende gitaarriffs bepalen de route. Uiteindelijk leidt de rit naar dynamische hoogtepunten die te vinden zijn tijdens Out Of Line en Come On Home. Hierin verandert de mysterie in pure euforie en de zweverige melodieën in aanstekelijke climaxen.
Debuutalbum A Liquid Landscape brengt je naar verre oorden
Stap in de Nightingale Express en zie het met eigen ogen
Gek zijn ze. De mensen die nog door de stromende regen naar de lokale platenboer lopen om een cd te kopen. Deze achterhaalde manier van muziek aanschaffen heeft zijn hoogtepunt onderhand wel bereikt. Toch bestaan er genoeg voorbeelden die het tegendeel bewijzen. Met een debuutalbum van formaat neemt A Liquid Landscape sinds kort plaats in de schappen van diezelfde platenboer.
Sommige albums dienen beluisterd te worden wanneer je in je luie stoel, door je raam naar een kraakheldere sterrenhemel kijkt, met het hoesje in je hand. Nightingale Express is zo’n plaat. Het is een belevenis, een wereldreis.
Kickstart langs vele avonturen
Meer dan alleen muziek
Naar welke plekken deze climaxen je nog meer leiden mag je helemaal zelf bepalen. Productietechnisch zit deze schijf in principe goed in elkaar. De nummers lopen vlekkeloos op elkaar over. Soms vallen alleen de vocalen een beetje weg door het basale geluid. Daardoor zijn de teksten niet altijd even duidelijk hoorbaar. Qua compositie heeft A Liquid Landscape een uitstekend debuutalbum gecreëerd waarin meerdere hoogtepunten elkaar overtreffen. Daarnaast heeft een samenwerking met designer en filmmaker Lex Vesseur voor een 18 minuten durende fantasy-achtige clip gezorgd. Deze wordt ook tijdens hun live optredens afgespeeld.
Kortom, Nightingale Express is meer dan een muziekplaatje. De avontuurlijke composities in combinatie met de treffende artwork en videoclip van Lex Vesseur zorgen voor een complete belevenis. Je krijgt tijdens het luisteren dan ook spontaan de behoefte om je backpack vol te stouwen en de trein richting willekeurige bestemming te pakken. Anderzijds lukt het niet alle nummers de aandacht op te eisen. Doordat de variatie mist dreigen sommige nummers snel weer vergeten te worden. Met dit verbeterpuntje op zak, kan geconcludeerd worden dat A Liquid Landscape bewezen heeft een jonge band te zijn die nog veel van zich gaat laten horen.