Doorbraak Broken Brass Ensemble nabij

'Het leven is een feest en dat moet gevierd worden'

Alwin Sinnema ,

Eén drummer en zeven koperblazers: het Broken Brass Ensemble blijkt een gouden formule. In driekwart jaar heeft de groep in Fryslân naam gemaakt, maar ook in de rest van het land is Broken Brass Ensemble geen onbekende meer. Het achttal speelde op Into the Great Wide Open, Noorderzon en Oerol, was te gast bij Pauw en Witteman en in 2013 staan de heren zelfs al op het affiche van Noorderslag.

Manager Peter Reen ziet twee oorzaken van het succes. "Wij zijn één van de weinige bands, of misschien wel de enige, in Nederland die dit met eigen materiaal doet. De basis is traditionele New Orleans-brass, gemengd met hiphop-, balkan-, funk- en bluesinvloeden. Maar wat vooral de reden van het succes is, is dat het acht superenthousiaste gasten bij elkaar zijn, die spelen met een bak energie." Sjors Dijkstra, één van de koperblazers van het Broken Brass Ensemble, benadrukt dat: "Als wij ergens spelen, dan is het op de toppen van ons kunnen. Het maakt niet uit of er acht of achtduizend mensen staan."

Begrafenistraditie
Het idee voor een Friese brassband kwam van Peter, die in zijn functie als programmeur van Het Bolwerk zo’n groep zocht voor de heropening van het Sneker poppodium. Dat werd een lastige zoektocht, maar hij liet het er niet bij zitten. "Ik besloot toen om zelf een brassband op te richten", vertelt Peter. "Ik heb de band opgericht omdat ik een groot fan ben van blaasmuziek in de New Orleans traditie, zoals bijvoorbeeld bands als Hypnotic Brass Ensemble en Hot 8 Brass Band. Toen ik zo'n band zocht voor Asteriks en Het Bolwerk bleek dat die er gewoon niet is in Nederland. Dat was de aanleiding om er zelf maar een op te starten. Toen ik ging zoeken en praten met muzikanten, bleek onder andere drummer Pieterklaas de Groot het een heel tof idee te vinden. En van het een kwam het ander."

Samen met Pieterklaas ging hij op zoek en uiteindelijk vonden ze zeven blazers. "Een groot verschil met bijvoorbeeld een rockband is dat voor het Broken Brass Ensemble zeven blaaspartijen op papier uitgeschreven moeten worden." Sjors vult hem aan: "Alle instrumenten hebben een andere klankkleur en een andere toonsoort. Dan begrijp je wel hoe veel tijd en energie erin zit."
De brassmuziekstijl die het Broken Brass Ensemble als grote inspiratiebron heeft, komt voort uit een begrafenistraditie in New Orleans. "Als een persoon is overleden, huurt de familie een brassband in", legt Sjors uit. "Op weg naar de begraafplaats speelt de brassband treurige, oude gospel. Wanneer de kist in de grond ligt, wordt meer up-tempo muziek gespeeld en het leven van de overledene gevierd. Wat wij spelen is dat laatste, vanuit de gedachte dat het leven een feestje is." 
Straathoek
Over enkele weken staat het Broken Brass Ensemble op het prestigieuze Noorderslag. Niemand had verwacht dat de groep daar in 2013 al zou worden geprogrammeerd. Ook de band zelf had dit niet zien aankomen. Peter: "Ik denk dat wij daar staan op basis van wat we de afgelopen driekwart jaar gepresteerd hebben én dat de organisatie van Noorderslag vermoedt dat er nog veel gaat komen." Het Broken Brass Ensemble heeft zelf ook de blik op de toekomst gericht. "Zoals het nu lijkt, gaat de groep deze zomer veel festivaloptredens doen. De mannen van Broken Brass Ensemble kunnen dan weer doen wat ze het liefste doen, namelijk veel optreden," vertelt Peter. Sjors droomt ondertussen van grote festivals als North Sea Jazz Festival, Lowlands en Pinkpop. En natuurlijk om ooit nog eens op een straathoek in New Orleans te spelen. "Voorlopig pakken we elke kans aan. Omdat we onversterkt spelen kunnen we overal optreden, zelfs in je huiskamer."

---
Het Broken Brass Ensemble staat op 31 december op het Oud&Nieuw Aftelfeest in Leeuwarden.