Explore The North 2011: Wat mag je niet missen? Explore The North 2011: Wat mag je niet missen?

Tien tips van de programmeur

, Sjoerd Bootsma

Explore The North 2011: Wat mag je niet missen?

Tien tips van de programmeur

Sjoerd Bootsma ,

Het nieuwe Leeuwarder festival Explore The North gaat zaterdag 26 november haar eerste editie tegemoet. Muzikanten als Loney Dear, Nils Frahm, I Am Oak, Akron/Family en Johann Johannson zullen samen met het publiek op zoek gaan naar het noordelijke gevoel. Speciaal voor 3VOOR12/Friesland stelde programmeur een lijstje met tien tips Sjoerd Bootsma samen.

Tien tips van de programmeur

Het nieuwe Leeuwarder festival Explore The North gaat zaterdag haar eerste editie tegemoet. Muzikanten als Loney Dear, Nils Frahm, I Am Oak, Akron/Family en Johann Johannson zullen samen met het publiek op zoek gaan naar het noordelijke gevoel.

Wij vroegen de programmeur, Sjoerd Bootsma, alvast om tien tips.


1. Gratis middag in de kerk met Nils Frahm & Elena
Explore the North begint zaterdagmiddag al met een extra gratis programma. Bij de Waag staat een grote container die aangekleed wordt als een enorme houthakkershut. Daarin de hele middag gratis singer-songwriters en dichters uit binnen- en buitenland.

In de Grote Kerk twee heel bijzondere voorstellingen. Als eerste om 15 uur een gratis solo-optreden van een van onze headliners: Nils Frahm. De jonge Duitser speelt echt ont-zet-tend mooie composities op de vleugel, minima techno op een piano zogezegd. Moet je echt bij zijn.

Om 17 uur gaat hebben we een heuse première. Laurens van der Meulen maakt speciaal voor het festival een voorstelling genaamd Elena. Een audiovisuele performance over het wankele evenwicht tussen beschaving, natuur en de roofbouw daarop. Met prachtige videomapping in de kerk.

2. Het Bos van de Samling Label Day is 't meest cutting edge

Nederlands jongste en meest spannende label Samling verzorgt op Explore the North een heuse label day. De mannen lieten afgelopen dinsdag per vrachtwagen een enorme lading versgezaagde berken bezorgen en die zijn inmiddels verwerkt tot een bijzonder mooi decor. Gedurende de hele dag tref je in de zaal optredens die allen zeer avontuurlijk en authentiek zijn. En binnen de internationale avant-garde (Brooklyn, Berlijn, etc) ook niet misstaan.

In de middag is de toegang gratis en is er gratis bier (totdat 't op is natuurlijk).

3. Seeljocht is de uniekste

Seeljocht is een soort superband. Een losvast collectief van internationale muzikanten en kunstenaars uit Noord-Europa en Noord-Amerika. Speciaal voor festival Into The Great Wide Open maakte de groep een eigen vertaling en verklanking van Vlieland en de Waddenzee. De optredens van Peter Broderick, Nils Frahm, Greg Haines, Piptsilling en Sytze Pruiksma mondden uit in een geniale improvisatie van een half uur, dus dat belooft wat.

4. Loney Dear is de meeslependste

Belle & Sebastian meet Sufjan Stevens. Up-tempo vrolijkheid met een melancholieke ondertoon. Meeslepend, mooi, optimistisch. Ik houd van Loney Dear. Wat een fantastische singer-songwriter is deze Zweed.

5. Hanne Hukkelberg is de eigenzinnigste

Eigenzinnigheid troef bij de Noorse singer-songwriter Hanne Hukkelberg. Muzikaal bestaat 't uit een mix van dromerige melodieën en teksten, onverwachtse wendingen. Dit alles aaneengeregen door haar fenomenaal jazzy stemgeluid. Hanne staat speciaal voor het festival solo op de planken.

6. Fjorden Baby! is de vrolijkste
Een van mijn persoonlijke favorieten. En ik denk ook de vrolijkste band van de avond. Fjorden Baby! is een van de koplopers binnen de populair wordende Noorse rockscene. Lasers, strobes en sneeuwmachines. We zijn heel benieuwd waar ze mee komen, maar een feestje wordt het in ieder geval.

7. I Am Oak en Black Atlantic zijn de mooiste

Het programma in de synagoge belooft heel mooi te worden. Als eerste twee grote Nederlandse folk- & indiebands: I Am Oak en The Black Atlantic en daarna uit het meest noordelijke topje van Noorwegen, Petter Carlsen.

De mannen van I Am Oak maken een bijzonder intelligente soort moderne folk dat de laatste tijd steeds meer de elektronische kant op gaat. 3VOOR12 riep hun album Oasem uit tot de beste plaat van 2011. The Black Atlantic tourde dit jaar van de VS tot China, met in hun kielzog een stroom overenthousiaste recensies. Ingetogen akoestica en wonderschone zangharmonie. Prachtig.

8. Giants of Husavik is het koudste

Een ijl, bijna shoegaze-achtig geluid, waarin je de IJslandse landschappen duidelijk terughoort in de muziek. Dat is Giants of Húsavík.  Maurits Westerik van GEM en Jason Kohnen (Bong-Ra en The Kilimanjaro darkjazz Ensemble) namen samen een plaat op in het IJslandse vissersdorpje Sandgerði. Prachtige samenwerking.

9. Johann Johannsson & Hildur zijn de dromerigste
De IJslandse componist, musicus, filmmaker en producer Jóhann Jóhannsson (Apparat Organ Quartet) en de klassiek geschoolde celliste Hildur Guðnadóttir (Múm en Animal Collective) komen samen naar Explore the North. Denk aan sprookjesachtige, dromerige soundtracks voor niet-bestaande films, balancerend op de rand van confronterend en desolaat.

10. Liquid en Slagsmalsklubben zijn de lekkerste
Het feestje van de avond vindt plaats in het cellenblok van de Blokhuispoort. De mannen van Liquid draaien je warm met de allertofste, fijnste, vinylste, diepste, skippybalste, kapotste en vooral lekkerste platen uit 't hoge noorden. Daarna nemen de electronerds van het Zweedse Slagsmalsklubben het van hen over. Dat wordt dus stuiteren op hyperige electro en kneitervette beats. Lekker!

---
Via Spotify kun je alvast in de stemming komen met de Explore The North playlist.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland