Explore The North 2011: 2 Meter Sessies Explore The North 2011: 2 Meter Sessies

Jan Douwe Kroeske wil nieuwsgierigheid prikkelen

, Sierd van der Bij

Explore The North 2011: 2 Meter Sessies

Jan Douwe Kroeske wil nieuwsgierigheid prikkelen

Sierd van der Bij ,

Je kunt er lang en breed over praten, maar je mag gerust stellen dat Leeuwarden met Explore The North een behoorlijk eclectisch programma naar de stad haalt. Een programma met scherpe randjes dat de nieuwsgierigheid bij muziekliefhebbers prikkelt. Dan is het ook niet zo gek dat we aanstaande zaterdag Jan Douwe Kroeske tegen komen.

Jan Douwe Kroeske wil nieuwsgierigheid prikkelen

Je kunt er lang en breed over praten, maar je mag gerust stellen dat Leeuwarden met Explore The North een behoorlijk eclectisch programma naar de stad haalt. Een programma met scherpe randjes dat de nieuwsgierigheid bij muziekliefhebbers prikkelt. Dan is het ook niet zo gek dat we aanstaande zaterdag Jan Douwe Kroeske tegen komen.

“Op Explore The North zijn er heel veel nieuwe dingen te zien. Het is een festival waar literatuur, poëzie en muziek samen staan. Dat is een mooi iets. Voor mij persoonlijk ligt de nadruk natuurlijk op muziek”, vertelt Jan Douwe Kroeske. Op dat gebied kennen we hem het beste van 3FM’s Twee Meter De Lucht In en het latere equivalent bij Kink FM: 2 Meter Live. Live sessies die bij artiesten het onderste uit de kan halen. Van Nirvana via Radiohead en Sepultura naar Coldplay. De kast van Kroeske staat vol met intieme impressies van de groten der aarde. Er staat echter ook veel materiaal tussen dat de oren en de ogen nog niet zo vaak heeft gevonden. Explore The North brengt een melange van nieuwigheid en (bescheiden) faam met zich mee. “De organisatie vroeg mij of ik een 2 Meter Sessie naar Leeuwarden wilde brengen. Het thema is het noorden, dus is het zaak om daar het beste vandaan te halen.”

“Op mijn lijstje stond Jónsi, maar dat is wat te ver weg. Oluf Arnolds, Ane Brun of Teitur dan. Teitur werd het. En als je dan naar het noorden kijkt en je af gaat vragen waar die mensen vandaan komen, dan denk je niet meteen aan de Faeröer Eilanden. Zo wel, dan gaat het om voetbal. Faeröer uit met het Nederlands elftal, altijd lastig. Maar daar ligt ook cultuur,” vertelt een ingenomen Kroeske. “In tegenstelling tot Noorwegen met Bergen, Zweden met alles links en rechts van Abba en een Denemarken is de Faeröer lastig bereikbaar. Dat is interessant.” En dus brengt de radiomaker een sessie met de gevierde Teitur Lassen naar de Grote Kerk.

Kink FM

Nieuwsgierigheid is belangrijk voor de radiomaker, die dit najaar aan het sterfbed van Kink FM stond. “Of ik Kink mis? Ja en nee,” zegt Kroeske zonder aarzeling. “Ik mis het omdat radio maken geweldig is. Wat ik niet mis aan Kink is de beroerde leiding en het gebrek aan visie. Dan hebben we het over V-Ventures.” Het bedrijf dat de stekker uit het alternatieve radiostation trok had volgens Kroeske het station veel beter kunnen stroomlijnen. “Ze hebben ons vrij gelaten. Dat paste prima bij het karakter van Kink, maar je hebt toch leiding nodig om een visie aan het voetlicht te krijgen. Alles na het overlijden van Arjen (Grolleman, red.) was zwaar. Dan heb je behoefte aan begeleiding en sturing”, legt Kroeske uit. “Maar het fijne is dat ik veel radio heb kunnen maken. Ik vond het fijn om heel veel nieuwe dingen te brengen.”

“Nederland is het land van de Top 2000, maar Nederland is ook het land van Lowlands en Explore The North. Het land van nieuwsgierige mensen.” Volgens Kroeske is er op dit moment een gebrek aan radio die om de muziek gemaakt wordt. “Ik hoor veel radio vanwege de radio, de sidekicks en de weggeefacties. En dan staan we ook nog naar een glazen huis te staren. Waarom doen we dat? De main mission van een radiostation moet het brengen van nieuwsgierig makende muziek zijn”, stelt een Kroeske die niet meteen 3FM in een negatief wil daglicht wil zetten. “Laat ik het zo zeggen. Ik doe bij Radio 1 het verhaal van Explore The North en mijn 2 Meter Sessie met Teitur uit de doeken. Dat siert de nieuwsgierigheid van Jeroen Wielaard en het Radio 1 Journaal.”

Voor de nieuwsgierige luisteraar valt er op Explore The North in ieder geval genoeg te ontdekken. Zo ook bij de 2 Meter Sessie met Teitur. Naast het optreden van de Faeröer brengt Kroeske een greep uit het archief mee. Een selectie die eerst geleid wordt door het publiek van Explore The North. “Men mag eerst kiezen uit sessies van Radiohead, Foo Fighters of Coldplay. Daarna komen namen als Tori Amos, Triggerfinger en John Cale aan de beurt. Maar dan is ook wel het moment daar om naar het noorden te vertrekken. Dat wordt een zoektocht naar sessies van Saybia, Ane Brun, Kent en Retro Stefson.”

--
2 Meter Sessies van Jan Douwe Kroeske met Teitur als speciale gast vinden in zaterdag in de Grote Kerk plaats. Van 20:00 tot 22:00 uur.


advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland