Friese programmeurs reageren op regeerakkoord

Vooral de beoogde btw-stijging houdt de gemoederen bezig

Sierd van der Bij ,

Het kabinet Rutte-Verhagen gaat fors snijden in de cultuursector. Het regeerakkoord, zoals het er nu ligt, belooft korting op cultuursubsidies, een stijging van de BTW op concertkaarten en de afschaffing van de kunstenaarsbijstandsregeling WWIK. Deze kleine greep uit de voorziene maatregelen zal ook de Friese poppodia treffen.

Vooral de beoogde btw-stijging houdt de gemoederen bezig

Het kabinet Rutte-Verhagen gaat fors snijden in de cultuursector. Het regeerakkoord, zoals het er nu ligt, belooft korting op cultuursubsidies, een stijging van de BTW op concertkaarten en de afschaffing van de kunstenaarsbijstandsregeling WWIK. Deze kleine greep uit de voorziene maatregelen zal ook de Friese poppodia treffen.

De korting op cultuursubsidies, de stijging van de BTW op concertkaarten (van 6 naar 19%) en het afschaffen van de WWIK zijn de meest concrete bezuiningen. Daarnaast komt er meer aandacht voor de verdiencapaciteit van cultuur, wordt er bezuinigd op de middelen voor kunst en cultuur en wordt de cultuurkaart (onderdeel CJP-pas) geschrapt.  De fondsen worden samengevoegd en omgevormd tot een cultureel investeringsfonds en er komt een zogenaamde Geefwet, die giften van particulieren fiscaal aftrekbaar maakt en de cultuursector zo extra kapitaal moet opleveren. Culturele instellingen en kunstenaars moeten meer ondernemend worden en zullen een groter deel van hun inkomsten zelf moeten verwerven. Desalniettemin is het uitgangspunt dat in alle regio’s een hoogwaardig cultureel aanbod blijft bestaan.

Terug naar de jaren ‘80
Teunis Spits, programmeur van Poppodium Iduna, vindt het doodeng. “Ik ben een linkse hippie en zie nu dat het hele land naar de kloten gaat. Gisteren las ik op Twitter dat een onderzoeksbureau heeft gesteld dat de bezuiningen op de cultuur even veel oplevert als wat er voor een eventueel WK betaald moet worden aan de FIFA. Maar, we moeten afwachten,” stelt Spits. “Groenlinks en de PvdA zijn er ook nog en ik hoop dat zij flink tegengas bieden.” Spits merkt op dit moment nog niet veel van de beoogde bezuiningen. “Ik krijg al wel mailtjes van boekingskantoren over eventuele oplossingen. Je moet weten dat de gemaakte afspraken voor 2011, vanwege de btw-stijgingen, herzien moeten worden. Daarnaast zullen we ons op een gegeven af moeten vragen wat er met de tickets gebeurt. Moeten we die opnieuw berekenen? En hoe komt het met de bierprijzen?” Spits vindt het belangrijk dat er geen podia verdwijnen: “We mogen trots zijn op ons cultuursfeertje. Dit levert nadelen op voor het binnen halen van buitenlandse bands en het neerzetten van bijvoorbeeld jazz. Professionals moeten betaald worden, maar we gaan nu weer terug naar de jaren ’80,” vindt Spits. “Vijftig euro en een krat bier en weer voor de muziek spelen. Ik steek mijn kop in het zand en wacht het af.”

Deals worden opnieuw bekeken
Ook Wietze Meetsma van Poppodium Romein broedt op een oplossing voor de BTW-stijging. “We merken het straks op de verkoop van kaartjes. Met een BTW tarief van 19% blijft er € 8,10 over. Daardoor zullen we minder gaan verdienen en kun je er vanuit gaan dat de kaartjes duurder worden. Ik merk het nu al met deals met Mojo. Die worden opnieuw bekeken.” Toch heeft Meetsma begrip voor de situatie. “Ik begrijp wel dat het ergens vandaan moet komen, want we moeten het met zijn allen rustiger aan gaan doen. Het is alleen jammer dat de cultuur zoveel in moet leveren.” Wat de subsidie voor Poppodium Romein betreft is Meetsma niet bang voor de toekomst. “Ik vind dat we nu al te weinig krijgen en verwacht niet dat daar zo snel op bezuinigd zal worden.”

Disproportioneel
De programmeur van Poppodium Het Bolwerk, Peter Reen, sluit zich aan bij de mening van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festival, oftewel de VNPF. “De bezuiningen zijn met 20% disproportioneel . Er wordt pas over het hoe en wat van de bezuinigingen gepraat als deze proportioneel zijn. Proportioneel is in deze 8%.”

Kabinet vindt cultuur stom
“Het is een grote kaalslag voor de cultuur in het hele land,” vindt Sjoerd Bootsma van Podium Asteriks. “Het is ronduit dieptriest. Als vermaak cultuur overkoepelt, vind ik het raar dat condooms, boeken, maar ook een kaartje voor Cambuur het btw-tarief van 6% houden, terwijl een concertkaartje naar 19% gaat.” Volgens Bootsma is Kabinet Rutte-Verhagen een echt jongetjeskabinet. “Vliegtuigen, meer asfalt, hogere snelheden, maar cultuur is stom.” Bootsma denkt echter dat het regeerakkoord voor Podium Asteriks niet veel zal betekenen. “Wij krijgen geen structurele subsidie en doen alles zelf. Op langere termijn zal steeds meer cultuur underground moeten worden. Dat maakt het spannender, maar het is doodzonde dat er straks mooie orkesten zullen verdwijnen.” Bootsma vindt dat cultuur altijd nodig is: “Na een week hard werken kun je naar een voetbalwedstrijd gaan, maar je kunt ook een concert bezoeken. Dat concert wordt duurder, terwijl het kaartje voor de wedstrijd nog even veel kost.” Bovendien betreurt Bootsma de afschaffing van de WWIK. “Het aanbod zal afnemen. Mooie projecten als Ykaro, van Laurens van der Meulen, krijgen straks minder kans. Of neem mijn buurvrouw. Zij is na een aantal jaren hard werken bezig door te breken. Zonder die WWIK was dat nooit gebeurd.”