Fryslân hangt cultuur in de wilg

Arthur Oostvogel: 'Ik heb hart voor cultuur. Dat hart is heel erg boos.'

Tekst: Sierd van der Bij Foto's: Marieke van der Veen ,

In Leeuwarden werd gisteren, net als op veel andere plekken in Nederland, gedemonstreerd naar aanleiding van de voorziene bezuinigingen van Kabinet Rutte-Verhagen. Onder het motto ‘Nederland schreeuwt om cultuur’ hing Fryslân letterlijk de cultuur in de wilgen. Arthur Oostvogel, directeur van stadsschouwburg De Harmonie, was erbij en legt 3VOOR12/Friesland het belang uit.

Arthur Oostvogel: 'Ik heb hart voor cultuur. Dat hart is heel erg boos.'

In Leeuwarden werd gisteren , net als op veel andere plekken in Nederland, gedemonstreerd naar aanleiding van de voorziene bezuinigingen van Kabinet Rutte-Verhagen. Onder het motto ‘Nederland schreeuwt om cultuur’ hing Fryslân letterlijk de cultuur in de wilgen. Arthur Oostvogel, directeur van stadsschouwburg De Harmonie, was erbij en legt 3VOOR12/Friesland het belang uit.

‘Lokaal gezien heeft het aangeslagen. De wethouder, de burgemeester, de gedeputeerde van Cultuur en legio mensen uit de cultuursector waren erbij. Reken dan nog de mensen die er voeling voor hebben en de toevallige passanten.’  Oostvogel blikt terug op de Leeuwarder variant op de schreeuw om cultuur. ‘Je leest met stijgende verbazing in de pers wat er staat te gebeuren en als je niets doet, gebeurt er ook niets. Dit is geen zeurmodus, maar laat zien waar het om gaat. Het is belangrijk dat we cultuur niet laten verkwanselen.’ Ruim drieduizend mensen waren vanmiddag getuige toen cultureel Leeuwarden relikwieën in de wilg van kunstenaar Marten Winters gooiden.

Volgens Oostvogel was de actie het moment om te laten zien dat wat er op dit moment in het land gaande is, niet goed te keuren valt: ‘De beoogde bezuinigingen zullen vroeg of laat voor een kaalslag zorgen. Dat is een gevolg van de maatregelen die er nu zijn bedacht, zoals de btw-verhoging (van 6 naar 19%, red.). Er zit geen visie achter, terwijl de hele sector bereid is om na te denken over oplossingen en alternatieven.’ Oostvogel zou graag willen zien dat er meer overleg komt: ‘We zijn allemaal tot hun dienst, maar dat lukt niet op deze manier. Het gebeurt nu met de botte bijl en we staan tegen over elkaar in plaats van naast elkaar. Het kan anders.’

Kijkend naar zijn eigen schouwburg vindt Oostvogel de btw-verhoging nog het ergst. ‘Niemand wordt daar mee gediend. Dan heb ik het over heel normale dingen. Een verhoging met 13% betekent in principe ook dat in de toekomst 13% van de bezoekers weg zal blijven; dat is allemaal al uitgezocht en bekend. Daarmee is vooral het publiek het haasje. De regering treft de zwakste portemonnee.’ Vanuit de ogen van Oostvogel is het raar dat uitgerekend in de cultuur zo hard wordt bezuinigd. ‘Het gaat over relatief weinig geld,’ legt Oostvogel uit, ‘we hebben het hier over een korting van tweehonderd miljoen op 0,7 procent van de rijksbegroting.

Stadsschouwburg De Harmonie kwam eerder deze maand in het nieuws vanwege financieringsconstructie. Gemeente Leeuwarden zou, gezien een tekort van een miljoen euro, graag uit de constructie stappen. Oostvogel vindt het prima om zelf de broek op te houden. ‘Maar, dan moet er eerst wel een broek zijn. Als de gemeente er over wil praten, dan kan dat. Dit weten wethouder Diks en de gemeenteraad ook. Er moet echter wel geld op tafel komen om een nieuwe constructie te realiseren’, aldus Oostvogel.

De directeur van De Harmonie is ook een fervent muziekliefhebber. De discussie omtrent De Harmonie en de bezuinigingen op cultuur zullen vroeg of laat ook de muziekprogrammering treffen. Dat wordt nu lastig. ‘Ik heb een opdracht. Die luidt dat ik alles moet laten zien en horen, wat er toe doet in de podiumkunsten. Van het meest kunstzinnige tot het populaire. Het is een heel grootspectrum,’ aldus Oostvogel. ‘En je moet niet denken dat ik zelfstandig in die opdracht ga snijden. Voorzichtig zijn, dat kan ik daarentegen wel.’

De politiek neemt de besluiten als het gaat om de toekomst van De Harmonie. Dit geldt zowel voor de discussie omtrent de interne financiëen als voor de schreeuw om cultuur. ‘Dat is democratie,’ reageert Oostvogel, ‘als de gemeente mij een andere opdracht geeft, dan zal ik dat ook doen. Om het totale pakket boven water te houden, zullen we als Harmonie voorzichtig handelen. Maar het is belangrijk dat we de cultuur, zowel regionaal als nationaal, niet laten verkwanselen.’ Ondanks alle relativeringen is Oostvogel wel boos vanwege de naar zijn idee niet behoorlijk onderbouwde landelijke politieke doelen. ‘Er wordt gehandeld met de finesse van een bulldozer. Dat vind ik schandelijk. Ik heb een hart voor cultuur. Dat hart is heel erg boos.’