Intense Mathcore in het Bolwerk Intense Mathcore in het Bolwerk

Capriolen van The Dillinger Escape Plan

, Tekst: Werner Cazemier Foto's: Frieda Vuur

Intense Mathcore in het Bolwerk

Capriolen van The Dillinger Escape Plan

Tekst: Werner Cazemier Foto's: Frieda Vuur ,

Berucht, gevaarlijk en pijnlijk zijn de woorden die opkomen zodra je begint te praten over een optreden van The Dillinger Escape Plan.

Capriolen van The Dillinger Escape Plan

Berucht, gevaarlijk en pijnlijk zijn de woorden die opkomen zodra je begint te praten over een optreden van The Dillinger Escape Plan. Dit is goed te zien in video's op YouTube. Hier zie je een overvloed aan beweging en een zanger die zijn publiek als stoep gebruikt. Je vraagt je bijna af waarom je daarvoor geld wilt betalen.

Als het podium nog leeg is in het Bolwerk lijken mensen zich dat inderdaad af te vragen. De zaal is op enkele enthousiaste zielen leeg. Opener Greyline laat dan ook lang op zich wachten. Met een zware dreunende bastoon wordt het intro gestart terwijl de band zich schrap zet. Deze zware noot aan het begin is meteen de rode draad voor de rest van hun optreden. Als eerst een zware metal ballad ingezet wordt, lekker rauw zoals we dat van Greyline kennen. Met Flooding of the Mountains brengen ze het tempo omhoog. Het is een verrassende keus om deze band voor het hyperactieve The Dillinger Escape plan te zetten.

Het publiek, dat toch luid applaudiseert voor Greyline, kan de voorkant van het podium pas vinden wanneer Greg Puciato en zijn mannen hun opwachting maken. Alsof de beste van de gymklas zijn trucje mag laten zien, barst de rush van The Dillinger Escape Plan onmiddelijk los. Geen moment staan ze stil, zowel op het podium, naast het podium als hangend aan het plafond. De meest vreemde capriolen worden uitgeprobeerd door de band, en de fans doen net zo hard mee.

De complexiteit van de muziek DEP komt voort uit Trashmetal, Hardcore en bands als Aphex Twin. Dit maakt het moeilijk een touw vast te knopen aan de sound van de wildebrassen. When Good Dogs Do Bad Things is zo’n typisch nummer waar je omver geblazen wordt door het technische gitaarwerk en de snoeiharde drums. Puciato brengt het geheel af en toe tot rust met cleane zang maar lijkt de rest van het optreden op een bulldog die niet van plan is los te laten. Grommend en gillend duwt hij Sunshine the Werewolf  en Lurch door de oren van het publiek heen. De roadie pakt voor één nummer een gitaar ter hand zodat de tweede gitarist een jazz-interval kan geven op de piano. Dat was meteen het enige rustmoment van het optreden.

DEP sluit af met Farewell, Mona Lisa, van het nieuwe album Option Paralysis. De band is dan wel berucht maar blijkt niet zo gevaarlijk als de verhalen doen voorkomen.

Wie: Greyline, The Dillinger Escape Plan
Waar: Het Bolwerk, Sneek
Opkomst: middelmatig

Datum: wo 16-6-2010

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland