Dokk'em Open Air wacht op het weerbericht Dokk'em Open Air wacht op het weerbericht

De organisatie hoopt op een lustrumfeestje inclusief zonnig weer

, Magda Dullemond

Dokk'em Open Air wacht op het weerbericht

De organisatie hoopt op een lustrumfeestje inclusief zonnig weer

Magda Dullemond ,

Het water kwam met bakken uit de hemel vallen tijdens het eerste Dokk'em Open Air festival in 2002. Het was de bedoeling om een
"leuk feestje in de achtertuin" te houden, met goede metalbands. Dat
de eerste editie een financiële tegenvaller was, heeft de organisatie
niet tegengehouden.

De organisatie hoopt op een lustrumfeestje inclusief zonnig weer

Het water kwam met bakken uit de hemel vallen tijdens het eerste Dokk'em Open Air festival in 2002. Het was de bedoeling om een "leuk feestje in de achtertuin" te houden, met goede metalbands. Dat de eerste editie een financiële tegenvaller was, heeft de organisatie niet tegengehouden.

Om de twee jaar wordt Dokk'em Open Air georganiseerd. Om pas twee jaar na de eerste editie weer een nieuw evenement te organiseren, begon als een noodzaak ten gevolge van alle 'afwikkelingsbeslommeringen', maar is doorgezet als een regel. Niet alleen omdat de organisatoren het feest naast hun werk en studie organiseren, maar ook omdat in het andere jaar (het oneven jaar) in Raard een regulier dorpsfeest is. Bestuurslid Jort Visser: "Door Dokk'em in het even jaar te laten plaatsvinden, is er ieder jaar wat."

Dat metalfestival Wâldrock in Burgum en het nieuwe festival Into the Grave in Leeuwarden niet doorgaan, is volgens mede-bestuurslid Maarten de Jong (Inmiddels geen bestuurslid meer, red.) niet van hele grote invloed op het aantal mensen dat naar Raard zal afreizen voor Dokk'em Open Air. "Het is wel raar dat Wâldrock niet doorgaat. Dat was toch al zo'n twintig jaar lang de stabiele factor", aldus Maarten. "Ze hebben ons altijd gesteund."

"Dit is de vijfde editie van Dokk'em. Elke keer zit er een stijgende lijn in het aantal bezoekers", zo redeneert Visser. "Vorig jaar waren het er duizend, dit jaar verwachtten we er aanvankelijk zo'n twaalfhonderd. Nu Wâldrock én Into the Grave niet doorgaan, zullen dat er misschien vijftienhonderd worden."

Met onder andere Destruction, 3 Inches of Blood en ReVamp heeft de organisatie een leuke programmering weten samen te stellen, maar écht grote namen ontbreken. "Als je grootschaliger bent, heb je dat nodig, zo'n grote naam. Maar wij zijn kleinschaliger dan bijvoorbeeld Wâldrock. Het gaat er voor ons denk ik om dat je een programmering hebt dat vanaf de eerste tot en met de laatste band interessant is. Dan zijn mensen wel bereid om er een paar uurtjes voor in de auto te zitten. We zoeken naar bands die we zelf leuk vinden en die je niet overal ziet."

Nieuw dit jaar is de zogeheten 'Metal Female Voices Fest Stage', een podium met enkel bands met een vrouw op zang. Dit podium is opgezet in samenwerking met het Belgische Metal Female Voices Fest. Daarnaast zijn dit jaar de faciliteiten verbeterd. Zo zijn er voor het eerst douches op de camping en is de tent een echte aluhal.

Hoewel er in Raard op de festivaldagen 11 en 12 juni geen mensen langs de kant van de weg zullen staan te kijken naar het zwartgeklede metalgespuis - "je kunt bij ons nog zo'n beetje naast de ingang parkeren" - zorgt de organisatie wel voor een goede band met de omgeving. "Op vrijdag 11 juni staan er bands geprogrammeerd voor de campinggasten, maar ook een beetje voor de mensen uit de buurt. Er spelen die avond voornamelijk rockbands. Want als je je vrienden en omgeving niet mee krijgt, dan heb je niks."

De stichting hoopt op een echt lustrumfeestje inclusief zonnig weer. Dat zou een primeur zijn voor Dokk'em, tot nu toe regende het tijdens iedere editie. De organisatie wacht de weersberichten dus ook met spanning af. Jort: "Er is in de grote aluhal op het terrein ruimte genoeg. Iedereen kan bij een eventuele bui schuilen. Alle voorzieningen zijn er, het goede humeur is er en de vrijwilligers zijn er klaar voor... het kan niet meer stuk!"

Wat: Dokk'em Open Air
Wanneer: 11 & 12 Juni
Waar nog meer: http://www.dokkemopenair.eu/

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland