De Grote Finale van de Kleine Prijs van Fryslân De Grote Finale van de Kleine Prijs van Fryslân

Zes bands strijden om studiotijd en de eer

, Anne-Marie Böing

De Grote Finale van de Kleine Prijs van Fryslân

Zes bands strijden om studiotijd en de eer

Anne-Marie Böing ,

Eindelijk! Zaterdag 5 juni is het zover: de Grote Finale van de Kleine Prijs van Fryslân! De derde editie van deze bandwedstrijd ging van start met een recordaantal van 62 bands. Ruim 2 maanden na de eerste voorronde zijn er nog 6 over. Alpine Pack, Achter Gordijnen van Vrijheid en Hille Stellingwerf wonnen een halve finale; De overige drie finalisten, Above, Dial-A-Poets en the LMN3,

Zes bands strijden om studiotijd en de eer

Eindelijk! Zaterdag 5 juni is het zover: de Grote Finale van de Kleine Prijs van Fryslân! De derde editie van deze bandwedstrijd ging van start met een recordaantal van 62 bands. Ruim 2 maanden na de eerste voorronde zijn er nog 6 over. Alpine Pack, Achter Gordijnen van Vrijheid en Hille Stellingwerf wonnen een halve finale; De overige drie finalisten, Above, Dial-A-Poets en the LMN3, wisten middels het krijgen van een wildcard een plekje te bemachtigen.

Niet alleen eer en naamsbekendheid zal de uiteindelijke winnaar ten dele vallen. Voor de jurywinnaar is er ook €1500 studiotijd en een optreden op het Freeze Festival. De band die publiekswinnaar wordt, zal het moeten doen met €1000 voor een videoclip. En dan hebben we het nog niet over de individuele muzikantenprijzen! Het kan niet op. Hoog tijd om kennis te maken met de kanshebbers.

 

Wel drie trio’s dingen er zaterdag mee. Een hiervan wordt gevormd door drie jonge mannen uit Leeuwarden, die zichzelf Achter Gordijnen van Vrijheid hebben gedoopt. Op bijna kleinkunstachtige wijze zingen zij Nederlandstalige liedjes. De poëtische maar ook nuchtere teksten worden ondersteund door akoestisch gitaar, trombone en synthesizer. Een interessante combinatie. Nog zo’n bijzonder trio is Dial-A-Poets. Deze drie zeer beweeglijke heren in felgekleurde pinoachtige pakken brengen een mengeling van indierock, electro en house.  Het derde trio heeft misschien minder gekke combinaties te bieden, maar is daarom niet minder boeiend.  The Late Midnight 3 (of dus The LMN 3) uit Bolsward maken hip-hop met funky en jazzy samples. Gewoon lekker, dus.

 

Hille Stellingwerf is meer thuis in de blues en de soul. Hiervoor neemt hij een 9-koppige band mee, met o.a. blazers en achtergrondzangeressen. Deze jonge songwriter begon zijn carrière toen hij in 2006 hoge ogen gooide bij de Northern Guitar Awards. Alpine Pack dacht wellicht ook: een goed begin is het halve werk, want de band is opgericht in januari 2010 en staat nu al in de finale van de Kleine Prijs. Zij verrasten de jury tijdens de voorronde met hun eigentijdse pop/rocksound en verreikende gitaarpartijen. Rest ons nog Above. Deze Dokkumer metalband bestaat sinds 2005 en schijnt nogal dol op verkleedpartijtjes te zijn. De nieuwe demo heet Mentally Damaged Metal, wellicht zegt die titel ook iets over dit viertal. Zo voelden ze zich niet te min om eerder in nonnenkostuums het podium te betreden.

 

Aan afwisseling geen gebrek, net als vorig jaar. Genregrenzen lijken dit jaar wel meer overschreden te worden. Ook  genoeg creativiteit en gekkigheid, maar altijd op de basis van een goede muzikaliteit. Na de 6 finalisten zal de winnaar van vorig jaar, hip-hop/rockformatie De Basis, nog een showtje weggeven. De avond zal als vanouds aan elkaar worden gepraat door D.A.A.N. Met zoveel veelzijdige ingrediënten kan de 5e wel eens een heel mooi feestje worden.


Wat: De finale van de Kleine Prijs van Fryslan
Waar: Poppodium Het Bolwerk, Sneek
Hoeveel: 5 euro's

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland