Here We Are Everywhere

Presentatie afgestudeerden Academie voor Popcultuur

Tekst en foto's: Wymer Praamstra ,

Na eerder al hun diploma te hebben gekregen kregen de afgestudeerden de kans om hun projecten een laatste keer te presenteren op hun oude vertrouwde school. Muziek en vormgeving geven de bezoeker een inkijk in de popcultuur.

Presentatie afgestudeerden Academie voor Popcultuur

 

Na toespraken van de dean van Academie Minerva, de directeur van de Popacademie en een politicus die over cultuur in Friesland gaat, is het eerste afstudeerproject van een leerling te zien. Het is een korte film van Nienke Bodeweges die gaat over haar afstudeerproject op Into the Great Wide Open. Ze probeerde daar ‘als protest tegen de individualisering van de samenleving’ mensen elkaar, en haar, te laten ontmoeten en ze te vermaken en te helpen.


De eerste muzikale act is van Inge Bakker, zij studeerde af met een dubbel project waarbij ze muziek als Little March en vormgeving als Little Art combineerde. Op het podium in de foyer waar ze speelt zijn beide te zien en te horen. Bakker zingt, zichzelf op piano begeleidend, singer-songwriter pop liedjes die lekker in het gehoor liggen. Op de piano staat als blikvanger 'de manager’: een paspop volledig bekleed met pailletten, die ter promotie van haar project werd gebruikt.


Ondertussen is in de grote zaal de het afspelen van de concertregistratie van Robin van der Jagt’s project Children of 9 al bezig. Naast muziek is ook het decor en de kleding hierbij belangrijk met als doel een spanningsveld tussen ratio en intuïtie te creëren. Later in dezelfde zaal is een korte documentaire van Kitty Stolk en Rosanne van der Leemkolk te zien over Marokkaanse vrouwen en het verschil in hun mogelijkheden in Marokko en Nederland, erg interessant en zeer actueel.


Een stuk luchtiger is de documentaire van Boris Bunnik over snackbar Het Vliet. Hoewel er geen acteerwerk aan te pas komt, kijkt het weg als een uitstekende komedie, de typische Leeuwarder mentaliteit wordt weerspiegeld in zowel de klanten als de eigenaar en werknemers. Hij trekt dan ook twee keer een stampvolle zaal. Een lokaal verderop is het project van Renée Zaal te zien. Ze wil proberen een mediahype te creëren met een controversieel maar fictief plan voor een TV show: Redesign Yourself. Hier kunnen mensen een gadget naar keus in hun lichaam laten verwerken om zichzelf zo te verbeteren.


Laurens van der Meulen is afgestudeerd met project It Langstme en de Dea. Hij geeft een show van drie nummers waarbij het publiek met de rug naar hem toe zit, zodat de rollen als het ware zijn omgedraaid en hij ons bekijkt. Doordat het helemaal donker is concentreer je je meer op de muziek, die net als de omgeving erg duister is. Zo donker heeft Fries nog nooit geklonken. Zijn eerste release Miggen met 4 nummer is te downloaden van zijn eigen site.


Donker is het ook bij het project van Lisette Poelhekken. Ze ontwierp een installatie die het gevoel van ‘onderwater zijn’ op moet roepen. Een soort tent waarop rustgevende beelden op worden geprojecteerd met een bed eronder is er een onderdeel van.


In een apart gebouw achter de Academie is het kunstproject van Margot Vieverich te zien. 20hz – 750 THz heet het en het bestaat uit tientallen op elkaar gestapelde TV’s. De muziek correspondeert met de beelden waardoor ze elkaar versterken. In dezelfde discipline – vormgeving – is ook Leontien Herkelman afgestudeerd, hoewel haar werk compleet anders is. Haar eindproject is het tijdschrift Dit Is over de eigenaardigheden van mensen. Het prachtig vormgegeven boekje bevat naast de teksten veel mooie foto’s. Het eerste nummer is te bestellen via haar website.


Afsluiter is Kim Janssen, die al vaak besproken is hier. Zijn muziek is bewonderingwekkend mooi en sereen. Zijn Major Cities project dat vorig jaar in Groningen werd gepresenteerd bevat composities over het leven in een wereldstad waarbij vooral zijn eigen ervaringen een rol spelen. Nu alleen met drummer maakt hij opnieuw indruk en bewijst hij, net als de andere afgestudeerden, dat de  Academie voor Popcultuur een belangrijke positie inneemt in het Noorden.


Wie: Inge Bakker, Leontien Herkelman, Robin van der Jagt, Laurens van der Meulen, Lisette Poelhekken, Boris Bunnik, Kim Janssen, Rosanne van de Leemkolk, Kitty Stolk, Margot Viverich, Renée Zaal en Nienke Bodeweges.