Freesonica + vervangt Freesonica

Ilanois en Greyline uitverkoren bands

Cilla Geurtsen ,

De afgelopen jaren werd tijdens het Freeze festival altijd bekend gemaakt welke Friese bands er in het Freesonica project werden opgenomen. Tijdens de afgelopen editie bleek dat er opeens sprake was van een zogenaamd Freesonica + project. De bands Ilanois en Greyline, die eerder al deelnamen aan Freesonica, kwamen daarvoor in aanmerking. Maar wat houdt dat Freesonica + project nu exact in? Meta Witkamp, projectleider van Freesonica praat ons bij.

Ilanois en Greyline uitverkoren bands

De afgelopen jaren werd tijdens het Freeze festival altijd bekend gemaakt welke Friese bands er in het Freesonica project werden opgenomen.Tijdens de afgelopen editie bleek dat er opeens sprake was van een zogenaamd Freesonica + project. De bands Ilanois en Greyline, die eerder al deelnamen aan Freesonica, kwamen daarvoor in aanmerking. Maar wat houdt dat Freesonica + project nu exact in? Meta Witkamp, projectleider van Freesonica praat ons bij.

Freesonica

Eerst even het geheugen opfrissen. Wat was Freesonica ook alweer? Freesonica was een ondersteuningsproject voor Friese bandjes die aan het begin van hun carrière stonden. Gedurende een half jaar werden deze bands intensief gecoacht op onder meer het gebied van presentatie. De bands speelden op Freeze, er was een Freesonica tour door Friesland en het project werd afgesloten met een gig op Eurosonic.

“Na vijf jaar Freesonica is het goed om eens even te kijken hoe je met een bepaald project verder gaat. En Freesonica bleek een heel succesvol project te zijn. Veel bands die we begeleid hebben bestaan ook nog steeds. Het is ook nog altijd leuk om bands wat te leren, maar we liepen met de organisatie vaak tegen de nazorg aan. Normaal gesproken begeleidden we de geselecteerde bands een half jaar en daarna was het min of meer afgelopen, maar we wilden ook graag verder met die bands. En daarom bedachten we voor dit jaar Freesonica +."  

BOP

"Alle bands die de afgelopen jaren aan Freesonica meegedaan hadden, hebben we aangeschreven en uitgelegd dat zij een zogenaamd BOP konden schrijven: een Band Ontwikkelings Plan. Ze konden daarin aangeven wat voor ondersteuning ze van ons willen hebben en wat ze graag willen bereiken als band. Zes bands hebben zo’n BOP ingeleverd en zij hebben uiteindelijk tijdens een zogenaamde ‘Pitch’ hun ideeën aan ons gepresenteerd.”

Ilanois en Greyline

Peter Reen (programmeur van Het Bolwerk), Ton van der Werf (manager van o.a. Human Alert, NRA, San Andreas), Harmen van der Hoek (zakelijk leider van het Fries Productie Huis) en Meta Witkamp kozen uiteindelijk Ilanois en Greyline als bands die het Freesonica + project ingaan. Waarom viel de keuze op deze bands?

“Per band hebben we budget voor zo’n 5000 euro projectsubsidie. Ilanois wil ontzettend graag een plaat uitbrengen. En dat nieuwe album is zo goed. Deze band heeft echt veel potentie en ze willen ook heel graag. Er zit echt passie in. We gaan samen Ilanois nadenken over hun website, marketing en styling. We gaan, zeg maar, sleutelen aan het totaalconcept. Daarnaast is het de bedoeling dat we op Eurosonic de single releasen.

Greyline gaan we helpen met hun zoektocht naar een label. Dat kan even duren, daarom stopt Freesonica + ook niet na Eurosonic maar hebben we het begeleidingstraject  uitgerekt tot mei. We willen zowel met Ilanois als Greyline een landelijke tour uit gaan zetten, maar het zou ook mooi zijn als ze eens buiten de landsgrenzen zouden kunnen spelen. Op Eurosonic hebben we een meeting met de Excite partners, dat is een samenwerkingsverband tussen diverse Europese popkoepels.  Wie weet kunnen we via die partners Ilanois en Greyline ook internationaal wat uitzetten."

Natraject

"We werken echt samen met de bands. Wij investeren maar zij ook. Ondertussen willen we de andere bands die meegedaan hebben niet vergeten, want dat natraject vinden we immers zo belangrijk. Daarom gaan we ook voor de bands die nu niet gekozen zijn een coachingsavond organiseren.

Maar ondertussen mis ik het wel een beetje om met beginnende professionele bands te werken. En daarom denken we erover na om volgend jaar beide projecten te gaan combineren. Dus bijvoorbeeld twee bandjes in Freesonica en twee bands in Freesonica +. Maar die ideeën zijn nog niet goed uitgekristalliseerd. Eerst gaan we aan het werk met Ilanois en Greyline.”