De Basis grote winnaar van Kleine Prijs van Fryslân

Finale in een vol Poppodium Romein

Tekst: Nienke Nijp. Foto’s: Oscar van Anjewierden. ,

Roos, Miss November, Yorn Overwijk & The Heatmachine, Disintegrate, Audio Adam en De Basis: ze waren er klaar voor op zaterdag 30 mei 2009. In Poppodium Romein streden ze om de Kleine Prijs van Fryslân. Een strijd op hoog niveau met als grote winnaar De Basis.

Finale in een vol Poppodium Romein

De bands in de finale van de Kleine Prijs van Fryslân waren even gevarieerd als het publiek. Publiek dat ook per optreden wisselde. Want waar waren al die langharige metal fans toen Yorn Overwijk & The Heatmachine zijn ding deed? Variatie, degelijkheid, goede muzikanten. Ze waren er, op 30 mei in Poppodium Romein. Klaar om de hemel te bestormen, met aan het eind van de avond hopelijk de winst op zak.

Roos had de discutabele eer om het spits af te bijten. Roos deed dat zoals Roos dat kan doen. Met haar Marilyn Monroe-achtige bewegingen en haar jazzy stem maakte ze blij. Een brede glimlach, van oor tot oor. En hoewel we het eigenlijk al wisten, werd het bij deze bevestigd: de zomer was binnen, al was het maar voor vijftien minuten.

In rap tempo maakten crew en bandleden het podium klaar voor de grootste formatie van de avond: Yorn Overwijk & The Heatmachine. Het jasje ging uit en Yorn ging los. Super man! Enkel een blik op de zangeressen zorgde dat je onmogelijk stil kon blijven staan. Deze band, zo compleet met hun blazers, is absoluut een lust voor het oog.

Dan Miss November. Ook wie zangeres Iris niet kent, zal haar met haar hoed al eerder gespot hebben. Iris steelt de show en wordt daarbij ondersteund door een goede band. Want zo is het eigenlijk: Miss November is Iris. Iris is Miss November. ‘Wat een strot!’ werd van vele kanten uit het publiek verzucht. Inderdaad: wat een strot, wat een waanzinnig geluid.

‘Oh wat is die zanger een schatje!’ Over de looks hoeft Audio Adam niet in te zitten. Vrouwen vielen in katzwijm zodra de leadzanger met zijn sportieve lijf opstond vanachter de toetsen. Muzikaal gezien goed en degelijk, maar vooral heel erg ‘poppy’. Luistermuziek voor languit in het gras bij een buitenconcert. Met hun warme Keane sound is Audio Adam misschien wel vooral voor de dames: rustige, romantische, sterke mannen met een zwoel en warm geluid.

Disintegrate had een grote schare fans meegebracht. ‘De pit is me eigenlijk nog te klein jongens!’, werd beantwoord met een pit die toch behoorlijk gevaarlijk was voor de omstanders. Stap achteruit en genieten van dit prachtige enthousiasme. Pas gewassen haren in de rondte. Twee fans van Disintegrate smsten hun belbundel leeg. ‘Disintegrateeeeeeee!’ en ‘Disintegre!!!!!!’ wisselden elkaar in rap tempo af op het sms-bord. Na enige tijd kwam de verlossende tekst ‘Je spelt de bandnaam verkeerd.’

Van metal naar hip-hop. Origineel en actueel, de mannen van De Basis hebben het helemaal begrepen. Bloedneus, storingen, ze lieten zich niet uit het veld slaan: het werd gewoon onderdeel van de show. ‘Ik vind dit echt keitof man!’ Het aanstekelijke enthousiasme kreeg zelfs de niet-hip-hop-fan in beweging. Een jonge band met potentie, zo concludeerde ook de jury. Frontman Ico Balt tovert en goochelt met woorden alsof het niets is.

‘Wat is dit moeilijk voor de jury...’ Door zowel het publiek als de presentator D-A-A-N werd steun betuigd aan de driekoppige jury. Met zulke uiteenlopende muziekstijlen en zoveel kwaliteit is het moeilijk om, zo objectief mogelijk, een keuze te maken. Terwijl de jury zich beraadt komt Daily Bread, winnaar van 2008, het publiek vermaken. ‘Sorry lieve Romein, we mogen maar een kwartier!’ Het is genoeg om Romein, met hun energieke optreden, op zijn kop te zetten.

Tijd voor de uitslag. Grote winnaar van de Kleine Prijs van Fryslân is De Basis. ‘Het meeste potentieel en vanavond de beste’, aldus de jury. De publieksprijs is voor Miss November. Yorn Overwijk werd bestempeld als beste zanger van de avond. Audio Adams Jasper beste gitarist, bassist Bonne van De Basis beste bassist. Disintegrate leverde met Johan Dijkstra de beste drummer en de beste saxofonist van de avond werd Roos haar Maarten.

Wat: Finale Kleine Prijs van Fryslan
Wie: Audio Adam, Roos, Yorn Overwijk & The Heatmachine, De Basis, Disintegrate, Miss November en Daily Bread
Wanneer: 30 mei 2009
Waar: Poppodium Romein
Hoeveel: goed vol