Freeze 2010: Wie is Afrika Bambaataa?

The Amen-Ra of Universal Hiphop Culture, Father of The Electrofunk Sounds uitgelicht.

Sierd van der Bij ,

Je wordt niet zomaar de The Amen-Ra of universal hiphop culture. Zelfs al word je dat wel, dan is het nog maar afwachten of je het schopt tot Father of the electrofunk sounds. Net zoals er maar een God of Allah is, zo is er ook maar een Amen-Ra en we delen ook niet allemaal dezelfde vader. Afrika Bambaataa is The Amen-Ra en The Father. Protserig en exuberant? Hij is het niet zonder reden.

The Amen-Ra of Universal Hiphop Culture, Father of The Electrofunk Sounds uitgelicht.

Je wordt niet zomaar de The Amen-Ra of universal hiphop culture. Zelfs al word je dat wel, dan is het nog maar afwachten of je het schopt tot Father of the electrofunk sounds. Net zoals er maar een God of Allah is, zo is er ook maar een Amen-Ra en we delen ook niet allemaal dezelfde vader. Afrika Bambaataa is  The Amen-Ra en The Father. Protserig en exuberant? Hij is het niet zonder reden.

Hiphop wordt heden ten dage nog wel eens foutief gelinkt aan vrouwen, getunede auto’s en veel te veel Amerikaanse dollars. Dat is wellicht een overstatement, maar toch wordt het vaak aangenomen. Jammer, want hiphop heeft net als andere muziekgenres een lange geschiedenis en de memoires van hiphop zijn zwaar beladen. Toen de Lenape indianen in 1643 hardhandig werden vervangen door Britse en Nederlandse kolonisten, duurde het nog lang voordat het New Yorkse borough The Bronx gesticht werd. Het werd vernoemd naar Bronck’s river, welke op haar beurt haar naam te danken heeft aan een Zweedse pionier die naar de naam Jonas Bronck luisterde. Had deze pionier kunnen weten dat een andere pionier honderden jaren later The Bronx van de ondergang zou redden? Jonas en velen met hem zouden Afrika Bombaataa dankbaar zijn.

 Afrika Bambaataa werd geboren in 1960 en werd door zijn activistische moeder en de straten van The Bronx getogen. Hij groeide op in het meest kleurrijke stuk geschiedenis dat The Bronx kent. De wijk telde vanwege het bouwen van een snelweg, het neerzetten van een inefficient bouwplan en de wanorganisatie van overheidsinstellingen een erg laag bruto nationaal geluk. Het gevolg was dat veel huizen in brand werden gestoken en er heerste grote onvrede onder de zwarte bevolking. Gangs kregen de overhand en de meest beruchte heette The Black Spades. Afrika Bambaataa schopte het bij deze gang tot warlord. Het geweld van The Black Spades tikte een hoogtepunt aan in de maanden van 1973, maar werd vanaf dat punt alsmaar gematigder. Met het aantrekken van Afrika Bambaataa vaarde de gevreesde bende een hele andere koers.

Toen Bambaataa na het meedoen aan  een essay wedstrijd een reis  naar Afrika won, veranderde zijn kijk op de wereld. Hij hoorde over de werkzaamheden van Zulu koning Bhambatha, die een rebellenleger tegen economische oneerlijkheden in Zuid-Afrika leidde. Dit leger stond aan de wieg van de anti-apartheid bewegingen en zette Bambaataa aan om de Bronx River Organisation op te zetten. Het doel van de Bronx River Organisation was eenvoudig, maar stond in groot contrast met de bezigheden van The Black Spades. Bambaataa wilde vrede.

Geinspireerd door DJ Kool Herc en Kool DJ Dee begon hij ook met het organiseren van hiphop feestjes. Op deze manier wilde Bambaataa voorkomen dat jongeren zich aan zouden sloten bij gangs. Hiermee werd Universal Zulu Nation een feit en mag Bambaataa zich met trots voorstellen als de bedenker van de term hiphop. Het werd de verzamelnaam van dj-ing, mc-ing, de lyriek en de poezie van MC’s, het dansen van zogenaamde b-boys en b-girls en grafitti kunst. In 1982 tourde Bambaataa voor de eerste keer met zijn volgelingen buiten de Verenige Staten. Toen zag hij in dat touren de sleutel was tot het uitbreiden van Zulu Nation en het bekend maken van Hiphop. Hij richtte twee rap crews op. Een daarvan heette The Jazzy 5 en in dit collectief had DJ Freeze een aandeel. Hij is er zaterdag niet, maar Afrika Bambaataa staat wel met twee benen op het podium van het Freeze Festival.


Daar zal hij ongetwijfeld de hit Planet Rock ten gehore brengen. Deze productie kwam tot stand nadat Bambaataa de loopjes van  Kraftwerk leende. Een electronische beat-box van producer Athur Baker en de synthesizer van John Robie deden de rest. Planet Rock ging goud en leverde een golf aan electro-boogie rap en dans muziek op. Dit maakt dat Bambaataa niet alleen een flinke vinger in de pap had bij het onstaan van hiphop cultuur, maar ook vrolijk meeroerde in de totstandkoming van electronica. The Amen-Ra en The Father.