Het is een traditie op Wâldrock dat een Friese act het festival opent. Maar als we eens naar de geschiedenis kijken dan valt op dat van nagenoeg alle bands na dat optreden weinig meer is vernomen. Kijk maar mee:
1991: Glasnost
1992: Dust Devil
1993: Seventh Sign
1994: Omission
1995: Ancetral Sin
1996: Hideous Sun Demons
1997: Cone
1998: Blaar
1999: My Minds Mine
2000: Artvist
2001: Spirit 84
2002: Room no. 13/Autumn
2003: Devoted to hate
2004: Mortuary IOD
2005: Icepick
2006: Shaboon
2007: Dead Horse Running
Voor zover ons bekend zijn alle bands tot 2002 (al jaren) niet meer actief. Autumn, wellicht de bekendste Friese metalact, bestaat uiteraard nog steeds, hoewel zangeres en boegbeeld Nienke de Jong er onlangs mee gestopt is. De opener van 2003, het Sneker Devoted to Hate bestaat nog wel, maar ook daar is het de laatste tijd rustig. Op hun MySpace staat dat ze een drummer én een platenmaatschappij zoeken. Maar ook de bands van de laatste jaren zijn getroffen door ‘de vloek’. Mortuary IOD bestaat niet meer, van Icepick is niets te vinden op internet behalve een Amerikaanse naamsgenoot die duidelijk meer succes heeft en ook rond Shaboon is het stil, hoewel deze band nog wel bestaat. Alleen de Friese act van het afgelopen jaar, Dead Horse Running, is nog volop actief.
De laatste jaren wordt tijdens de Slag om Wâldrock bepaald welke Friese band het festival mag openen. Dit jaar is die wedstrijd gewonnen door Greyline. Is de band op de hoogte van ‘De Vloek’? Gitarist Jurjan kent het verhaal achter de vloek, maar is er niet bang voor dat deze Greyline zal treffen. ‘De instelling van de band is het belangrijkste en wij zijn niet bang voor een dal na Wâldrock. In juli gaan we een nieuw album opnemen dat we waarschijnlijk in Amerika gaan mixen en masteren. We zien de toekomst met vertrouwen tegemoet’. Wel is Jurjan een beetje bang dat er om 12.00 uur ’s middags, als Greyline het festival opent, nog maar weinig bezoekers zijn.’We hebben er veel zin in en Wâldrock wordt ons grootste optreden ooit, maar we hopen wel dat dat grote veld al een beetje bevolkt is’.
Naast Greyline is er dit jaar nóg een Friese band te bewonderen: Strawelte. Deze band stond in 1990 ook al op Wâldrock, terwijl ze toen eigenlijk al gestopt waren. Ook dit jaar is er sprake van slechts een eenmalige reünieactie waarbij maar vier concerten worden gespeeld. Ook Strawelte ontsnapt niet aan De Vloek.
De vloek van Wâldrock
Dit jaar zelfs twee Friese bands op Wâldrock
Stoppen op je hoogtepunt. Dat is zo’n gevleugelde uitspraak die te pas en te onpas wordt geroepen. Een optreden op Wâldrock is voor veel bands zo’n hoogtepunt. En blijkbaar ook reden om daarna te stoppen, want van veel Friese bands die op Wâldrock gespeeld hebben, is daarna weinig of niets meer vernomen. Of is er sprake van vloek?