Het is 3 januari, donderdagmorgen half 11. Op een industrieterrein in Drachten staat het lege en donkere poppodium Iduna. Voor de meeste werknemers en vrijwilligers is het nog vakantie, maar het voor Bas Wattimena is het zijn tweede werkdag. Hij is de opvolger van Michiel Stavast die naar De Kade in Zaandam vertrok. Wattimena kan de lichtknopjes in de keuken nog niet vinden en ook zijn computer doet het nog niet, maar er is wel een werkend koffiezetapparaat en tijd voor een gesprek met 3VOOR12 Friesland.
Bas Wattimena is per 1 januari jl. aangesteld als zakelijk leider. Dat houdt in dat hij voornamelijk verantwoordelijk zal zijn voor de dagelijkse gang van zaken binnen Iduna en dat hij het beleid voor de komende jaren zal uitstippelen. Ook zal hij zorg dragen voor alle zaken op financieel gebied. De programmering van Iduna ligt grotendeels in handen van Teunis Spits. Wattimena, die hiervoor werkzaam was in een soortgelijke functie bij het Steenwijker podium De Buze, heeft een contract voor 28 uur per week en is derhalve minstens vier dagen per week in Iduna te vinden. Er werken momenteel bij Iduna vier betaalde krachten en ongeveer 40 vrijwilligers.
"Ik heb eerst een jaar CMV gestudeerd in Utrecht, dat was een hele zweverige studie. Daarna ben ik in Leeuwarden Leisure Management gaan studeren; vrijetijdskunde. Mijn afstudeerstage heb ik bij Vera in Groningen gelopen. Mijn scriptie ging over de professionalisering van Vera. Daarna ben ik bij De Buze aan de slag gegaan en nu ga ik dus bij Iduna werken. Ik ben als bezoeker vroeger wel eens een paar keer bij Iduna beland. Ik ben een aantal keren met wat vrienden meegegaan naar een Death Fest."
Iduna is in eerste instantie een poppodium, maar er gebeurt hier veel meer. "Zo is er twee keer in de week een jongerencafé waar ook een jongerenwerker aanwezig is. Iduna dient dan als ontmoetingsruimte. Ook wordt er één keer in de week, op donderdagavond, gekookt door de beheerder Manuel. De functie die Iduna had op het gebied van jongerenwerk is in de loop van de jaren wel minder geworden. We gaan deze banden echter niet weer strakker aanhalen. We laten het zoals het nu is. Er is binnen de professionele organisatie die Iduna is geen ruimte voor meer activiteiten in die richting. Bij Iduna is muziek het doel. Bij jongerenwerk is muziek vaak het middel. Deze zaken moeten niet gaan botsen."
Wattimena beschrijft zichzelf als gitaarliefhebber. "Maar een zakelijk leider hoort met zijn persoonlijke muzieksmaak geen stempel te drukken op het podium waar hij werkt. Iduna profileert zich als een podium waar verschillende muziekstijlen geprogrammeerd worden en dat moet zo blijven. Wel willen we graag meer aansprekende binnenlandse en buitenlandse acts gaan boeken. We hebben de ambitie om een toonaangevend podium in Friesland te zijn. Zo stond Jon Anderson hier laatst en toen waren we helemaal uitverkocht, er waren 350 mensen binnen. Het is natuurlijk te gek dat dat hier in Drachten kan. Dat is een groot verschil met het podium waar ik eerder werkte. Zulke acts als Anderson willen we vaker binnen proberen te halen."
"Daarom moeten we ervoor zorgen dat we artiesten ervan overtuigen dat het de moeite waard is om een trip naar Friesland, naar Drachten, te maken. Dat houdt in dat er professioneel gewerkt moet worden. Als we nationale en internationale acts binnen willen halen dan moet de organisatie daar ook naar zijn. Daarom gaan we de professionele kennis van onze vrijwilligers uitbreiden. We gaan ze beter opleiden en kijken op welke vlakken we de zaken kunnen stroomlijnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lange wachtrijen die soms bij de garderobe kunnen ontstaan. Bands en bezoekers moeten graag in Iduna willen komen. Gastvrijheid is een belangrijk kernbegrip bij Iduna."
In maart gaan Teunis Spits en Bas Wattimena, "Het is mijn beginnersuitje," over de grens kijken bij een groot festival in Texas: South by Southwest. "Dat festival schijnt ongeveer tien keer zo groot te zijn als Noorderslag in Groningen. We gaan er zes dagen heen en zullen daar contact leggen met verschillende boekers om bands die we daar zie optreden naar Drachten te halen."
Verder staat Wattimena open voor initiatieven en projecten van bezoekers. "Er moeten veel activiteiten zijn in Iduna. We verwachten ook wel wat van het cultuurcluster in Drachten. De gemeente heeft de intentie uitgesproken om meer samenwerking te genereren tussen De Lawei, de bibliotheek, het museum en Iduna. We zitten nu nog in de overlegfase. Misschien zouden we met deze groep eens wat aan het openbaar vervoer kunnen doen. Er was hier in Drachten een Nightliner, maar die rijdt geloof ik ook al niet meer. We hebben hier in Drachten geen Hbo-opleiding, dus een groot deel van onze doelgroep bestaat uit middelbare scholieren, die moeten nog wel veilig naar huis kunnen na afloop van een optreden."
Wattimena is voorlopig nog niet van plan om naar Friesland te verhuizen. "Ik ben nog te verknocht aan Steenwijk om daar nu al weg te gaan. Gelukkig zijn de wegen hier in het noorden nog leeg en is het maar een half uurtje rijden naar Drachten." Maar Wattimena sluit een verhuizing niet op voorhand uit. "Bij mijn afscheidsconcert in De Buze kreeg ik van de leden van de band Kouwe Makkers, Steenwijks trots, een Nederlands Fries woordenboek met wat tips. En ik heb natuurlijk al wat ervaring met de Friezen door mijn studietijd in Leeuwarden."
“Ik wil Iduna professionaliseren.”
Bas Wattimena per 1 januari de zakelijk leider van Iduna in Drachten
Het is 3 januari, donderdagmorgen half 11. Op een industrieterrein in Drachten staat het lege en donkere poppodium Iduna. Voor de meeste werknemers en vrijwilligers is het nog vakantie, maar het voor Bas Wattimena is het zijn tweede werkdag. Wattimena kan de lichtknopjes in de keuken nog niet vinden en ook zijn computer doet het nog niet, maar er is wel een werkend koffiezetapparaat en tijd voor een gesprek met 3VOOR12 Friesland.