Als vrijdag de temperaturen weer tot ongekende hoogte stijgen, is Niek met zijn ploeg het festival op het Ketelhuisplein aan het opbouwen. Er verschijnen op het plein allerlei podia en stands waar de juwelen kunnen schitteren. De schilderwerkstukken van kunstenaar Niels Egidius vormen de achterwanden van het hoofd- en het sidepodium met respectievelijk een tropisch landschap met apen die zich verwonderen over hun omgeving en een bomenlandschap in avondrood. Het zijn juweeltjes van kleur die echt iets toevoegen aan de meestal saaie podia die we in Nederland zien.

Losse Eindjes en scheefstaande schemerlampen in de Huiskamer

Voorbijgangers worden aangetrokken door beelden van een dansende groep, zichtbaar door de glazen wanden en hoorbaar door de bassbeats. Eenmaal binnen in de met schemerlampen, boekenkasten vol met prullaria en zitkussens bekleden ‘Huiskamer’: aandacht voor poëzie en verstilde gedachten en een lach. Isis van Geffen spreekt zich uit in haar ‘Mollig Meisje’: “In de spiegel was ooit een slanke den, zij rook naar pepermunt, nu is zij zo breed als Brussel, en ruikt naar het gras op haar tanden…”. Ook het publiek liet van zich horen met eigen gemaakte muziek en woordkunst. De hele Huiskamer inclusief de scheefstaande schemerlampen veranderde in een kolkende, dansende groep. De heetste vrijdagavond op de coolste hoek van het Ketelhuisplein.

Muziek, breaking, DJ’s en live radio-uitzending op het Ketelhuisplein

Keuze- en Hitte stress op zaterdag

Zaterdag staat het programma bol van de evenementen op het Ketelhuisplein, in het Klokgebouw, RaRaRadio, de Huiskamer en Area 51. Op het plein lijkt de gevoelstemperatuur al vroeg in de middag de 38 graden te hebben bereikt. Dit is te merken aan het publiek dat zich vooral verzamelt onder de overdekte zithoeken, genietend van een verfrissend biertje. Maar wat kies je uit het overvolle programma? Eigenlijk wil je overal bij zijn.

Meesters in de mix

Meesters in het mixen van verschillende genres en het creëren van naadloze overgangen van het ene nummer naar het andere. Dat zijn de optredens van YDNAS, Y’skid, Rob Manga en Jason Lemounth. En het zijn geen kleine jongens meer, optredens in binnen- en buitenland waaronder Lowlands, Down The Rabbit Hole, Paaspop, WooHah, Milkshake! En meer.

 

Dj-collectieven veranderen de intieme studio van RaRaRadio in een ware ‘club’

Als Eindhovenaar weet je dat de studio van RaRaRadio klein is, maar toch nodigt het festival het publiek uit binnen te komen. En ja hoor, je waant je als een van de uitverkorenen in de ‘club’ met optredens van Connect the Odds, Tasty Folk, OVER:BUREN en Diffsumm.

City Park staat voor een lege city

Met Eindhovens plaatsvervangende schaamte voor het afwezige publiek om 13:00 uur staat City Park in de volle zon voor een stenen plein met hier en daar een liefhebber te spelen. Een gemiste kans voor de stad. City Park is een Nederlandse band, opgericht in Amsterdam. Deze band die wat ons betreft ook ver voorbij de Amsterdamse grachtengordels mag reiken, klinkt aanstekelijk en kan naar alle waarschijnlijkheid talrijke dansfeestjes met gemak in gang trappen. 

Anan Ya’ari een multi muzikale parel

Anan Ya’ari met een gastoptreden van zangeres Heavenly(HVNLY) wordt het publiek niet alleen getrakteerd op verfijnde Neo-soul. Er staat naast Anan Ya’ari met HVNLY een nieuw zonnetje te schijnen op het podium. Anan Ya’ari is producer en muzikant van eigen bodem, bekend van samenwerkingen met o.a. Jarreau Vandal, Full Crate en Alain Clark. In 2021 is zijn EP ‘YU’ met de lead single ‘December’ ft. HVNLY uitgekomen, wat ook zijn debuut is als soloartiest. Hij verbindt moeiteloos neo-soul, alternatieve R&B, hip-hop en jazz met een vleugje disco.

Latanya Alberto brengt ingetogen optreden

Latanya Alberto, is een Amsterdamse singer-songwriter en uitvoerend kunstenaar. Zij debuteerde in 2018 met de in eigen beheer uitgebrachte EP Ruminate. De tracks bevatten fraaie soulvolle sounds en poëtische teksten over thema’s als mentale gezondheid, feminisme en culturele bewustwording. Als Latanya zich dan neervlijt op het podium, zich klein maakt, laat ze zich van haar bescheiden, kwetsbare kant zien. Bescheiden hoeft Latanya echter niet meer te zijn, optredens met het Metropole Orkest en op 9 juli het North Sea Jazz vallen haar ten deel.

Met Sterre(n) in de Jamsessie van De Huiskamer

Ik zat effe uit te rusten van alle optredens op een van de overdekte zitjes van het festivalterrein, tegenover me zat Sterre. We raakten aan de praat over onder andere ‘Sophie Straat’ en haar wens om een band te hebben en te zingen. Even later liep ik ‘De Huiskamer’ in de plint van de Trudotoren binnen. En wie stond daar met volle overgave een ’18+ nummertje’ te zingen, het was Sterre! Met het nummer Neck my back, een Elle King cover. Onder begeleiding van niemand minder dan Zep op bass, Pim op drums en op gitaar Sammy van City Park en op piano Juriaan die zijn lach niet meer kon houden en maar bleef roepen “dit is 18+ !”.

De afwas wordt gedaan op ‘On the Block’

‘On the Block’ strijden ‘de afwasborstels’ tegen captain ShinShan en zijn team. Eerder op de dag, in de kelder van Area 51, streden 4 captains met hun teams om op het Ketelhuisplein hun winnende battle te mogen doen. Uit het afwassop kwam Team ‘Pokerchip van ShinShan’ als winnaar naar voren, ondersteund door luid joelend publiek.

Vaudou Game laat de Ketel op het Ketelhuis overkoken

Vaudou Game is de Frans-Togolese muzikale creatie van Peter Solo. De band mengt de harmonieuze zang typerend voor de rituele West-Afrikaanse voodoo ceremonies met 70’s afro funk, blues en soul tot een opzwepend en hypnotiserend geheel. Met de release van het debuutalbum was het meteen raak; Vaudou Game scoorde een hit met de track Pas Contente en stond daar mede dankzij mee op festivals als Into the Great Wide Open, North Sea Jazz Festival, Zwarte Cross. Vaudou Game’s optreden op het Ketelhuisplein had dan ook weinig moeite de ketel over te laten koken. Zijn gitaarriffs, zijn expressieve uitstraling en zijn strakke begeleidingsband pakte het publiek gemakkelijk in. 

The Ruggeds oftewel ‘De Ruige Eindhovenaren’ doen het weer

En ruig zijn ze! De eindact op het ketelhuis. De ketel was al overgekookt door Vaudou Games, maar The Ruggeds weten daar nog een schepje bovenop te doen. Drummer Zep, vriend van the Ruggeds, is de op hol geslagen motor, met rake klappen op zijn trommels en bekkens zweept hij de boel op tot ongekende hoogte. De ene na de andere Rugged vliegt door de lucht, draait, staat op z’n kop. Het publiek joelt, schreeuwt en klapt zijn handen los. Wat een eindshow!

Classics, the Qualifiers in het Klokgebouw

De veelal jonge tot zeer jonge breakers, B-boys, HipHop dansers of noem het zoals je wil. Zij hebben de ogen van hun vrienden, familie en fans om hun lichaam gewikkeld, als ware het kaas om spaghettislierten. Ze komen niet alleen uit Italië, nee, ook uit Japan, China, Brazilië en natuurlijk uit Eindhoven. Bonkende breakbeats trekt de breakers de lucht in. Basic Toprocks, Side-Steps, Power Steps en meer powermoves, deze heren zijn van hoog niveau. De industriële hal van Het Klokgebouw brengt je in de sfeer zoals we die kennen vanuit New York. Zaterdag gaat het om de kwalificaties voor de zondag in het Muziekcentrum.

World Breaking Classic in het Muziekcentrum

Zondag, de laatste dag van het Jams & Gems Festival, staat volledig in het teken van de finale van de World Breaking Classic in de grote en bomvolle zaal van het Muziekcentrum. De sfeer is geladen, opvallende kleding, stoere blikken, een vergelijking met een bokswedstrijd doemt op. De breakers laten waanzinnige acrobatiek zien, ondersteund door keiharde beats. Het veelal jonge publiek juicht bij elke stunt. Het Koreaanse duo ‘Leon & Lunatic’ pakt uiteindelijk de wereldtitel na een bloedstollend gevecht.

Jams & Gems Festival is here to stay Eindhoven!

Het mag duidelijk zijn: dit festival maakt zijn naam Jams & Gems meer dan waar en kan uitgroeien tot “de allergrootste parel” van wat er aan Eindhovense festivals wordt georganiseerd. Volgend jaar weer!