17 november keert het Helldorado circus terug in het Klokgebouw. Op de tweede editie staan grote namen zoals Turbonegro, Danko Jones, Kadaver en DeWolff. Net als vorig jaar zijn er weer genoeg side shows te zien; comedy shows, een worstelwedstrijd en kermisachtige taferelen zoals ‘Drown the Clown’. Aan art-director Peter van Elderen de vraag hoe deze freakshow tot stand is gekomen en wat we kunnen verwachten op het Helldorado festival.

Peter van Elderen kent men natuurlijk van Peter Pan Speedrock en Speedfest. Beide projecten stopten twee en drie jaar geleden. Toch was hij snel weer betrokken bij het volgende grote project: Helldorado.

Peter van Elderen

Hoe kwam de eerste Helldorado-editie tot stand?

“Het was het einde van Peter Pan Speedrock en het einde van Speedfest. Dan ga je even rustig kijken, maar al heel snel kwam de vraag of ik niet een nieuw festival wilde neerzetten. Ik heb lang getwijfeld, maar het leek mij leuk om een maffe, andere kant van mij te laten zien. Ik wilde dan wel de vrijheid krijgen om die creatieve ideeën uit te werken, en dat kreeg ik.”

Kun je met Helldorado die andere kant van je laten zien?

“Uiteindelijk zijn er altijd bepaalde verwachtingen door je eerdere projecten. Het kan wat mij betreft nog vreemder en minder Speedfest qua muziek. Ik had voor beide edities bijvoorbeeld Wovenhand op het lijstje staan. Hij (David Eugene Edwards, red.) kan dit jaar niet door een project met Blixa Bargeld (bekend van Einstürzende Neubauten). Je komt ook steeds op nieuwe ideeën die niet altijd even goed werken, zoals botsauto’s midden in het Klokgebouw. Neemt niet weg dat ik heel trots ben op wat wij hebben weten neer te zetten!”

Het festival wordt gepresenteerd als freakshow. Is dat een beetje jouw droomwereld?

“Ik had schetsen van hoe het moest uitzien vanuit het standpunt van de festivalbezoeker. Ik moet het interessant vinden om naartoe te gaan. Ik vind het dan gaaf als een festival een duidelijke koers heeft. Neem nou Dynamo Metal Fest. Dat bestaat uit een goede band, bier en een vette hap. Het is gewoon heel fijn om te weten waar je aan toe bent. Met Helldorado hebben we het in het sjieke en theatrale gezocht. Je komt een circus binnen.”

Waar komt die fascinatie voor het circus vandaan?

“Als kleine jongen was ik geobsedeerd door het circus. Circus is in town. Je kijkt je ogen uit en ziet de bizarste dingen. Dat gevoel wil ik terug, maar dan voor volwassen mensen. Daarbij is ook de randprogrammering heel belangrijk. Je hebt ‘Het Orakel’ voor rock-‘n-roll levenswijzen, een messenwerper, ‘Drown the Clown’, comedy; dat maakt het circus een circus.”

Hoe loop je dan zelf op zo’n dag rond?

“Ik ben op de dag zelf gelukkig niet echt aan het werk. Ik probeer wel te peilen hoe het publiek alles vindt. Er zijn mensen keihard aan het werk, ook achter de schermen. Ik hoef mij daar gelukkig niet mee te bemoeien. De Helldorado-dag is een feestje voor mij.”

Jullie hebben weer grote bands weten te boeken. Waar kijk je zelf het meeste naar uit?

“Pfoe, geen idee! Ik wil vooral bands zien die ik nog niet gezien heb. En ben vaak toch benieuwd hoe een act overkomt op het publiek. We hebben bijvoorbeeld Vurro, die met die schedel, in de boksring staan. Dan wil ik weten hoe dat overkomt en hoe het publiek dat vindt." Vurro is een eenmans honky tonk rock-'n-roll band verkleed als half koe, half mens. Het fenomeen dat tegelijk drumt en orgel speelt stond begin dit jaar nog in Café Wilhelmina. "Daarnaast is de akoestiek ook overal verbeterd, ben benieuwd hoe dat is geworden.”

En Helloweeners van oud-The Spades frontman Denvis.

“Ja dat is nog een grappig verhaal. Johannes de Boom, Het Orakel, had een boekpresentatie van zijn biografie (‘BOOM! De Wonderbaarlijke Reis van een Rock-‘n-roll Reus’, geschreven door Alexandra Vierkant, red.) in Paradiso. Ik had The Deaf geregeld om te spelen, maar zij konden uiteindelijk toch niet. Ik wist dat Johannes fan is van Denvis en The Spades, dus had ik Helloweeners gevraagd. Johannes was super blij natuurlijk, maar ik ook. De hele zaal ging los op de jaren 70 garage.”

“Eigenlijk hadden we geen plek meer in de programmering, maar Helloweeners moest erbij. Ik vind het altijd raar dat als de hoofdact afgelopen is dat het dan klaar is en je naar huis moet. We hebben de programmering opgeschoven, zodat na Turbonegro Helloweeners nog kan spelen. Voor de mensen die nog energie hebben en nog even door willen!”

Je bent veel bezig met de muziek voor Helldorado; maak je zelf nog muziek?

“Ja, ik ben altijd met vanalles bezig. Ik heb nu twee muziekprojecten die mijn Yin en Yang zijn. The Blackest White is een akoestisch project met mijn vrouw Eva, geïnspireerd door Mark Lanegan en Nick Cave. Het andere is Tankzilla. Ik repeteerde een keer zelf op Sectie C in de Anker Studio en naast mij was Marcin Hurkmans (Wolfskop, red.) aan het drummen. Wij zijn toen maar samen gaan jammen en daar is de band eigenlijk ontstaan. Beide duo’s, dat is wel grappig.”

The Blackest White

Goed om te horen! Even weer terug naar Helldorado. Wat wordt er dit jaar beter of anders dan vorig jaar?

“Het is eigenlijk een voortzetting van de vorige editie. Ik had al allemaal nieuwe schetsen voor het decor, maar het is zonde om die van vorig jaar na één keer weg te doen. Net als bij een circus kun je er weer nieuwe dingen in ontdekken. En alle elementen blijven verrassend. Zo komt er ook een groene cocktail genaamd de ‘Crocktail’ en kun je ook weer een kaartspel halen met alle bands erop. We gaan deze editie to the max laten knallen!”

Wat mogen we echt niet missen?

“Ik heb geen specifieke band of act, ik denk dat de mensen dat zelf moeten ontdekken. Er is wel iets wat je zal zien, maar waar ik nu niets over ga zeggen om het mysterieuze te behouden. Het kan zijn dat je het misschien niet ziet, maar er gaat zeker over gepraat worden…”

17 november vindt Helldorado plaats in het Klokgebouw van 13:00 tot 2:00 uur. De timetable is hier te downloaden. Voor tickets, de volledige programmering en meer informatie kun je terecht op de Helldorado site