Sterke melodieën
Over persoonlijke verhalen, uit het leven gegrepen en waarin de gewone mens centraal staat, schrijft Martijn het liefst. “Natuurlijk gaat het dan over dezelfde thema’s die in de meeste liedjes voorbij komen, zoals de liefde. Maar ik maak die thema’s heel tastbaar in mijn teksten. Wat doet de liefde met een specifiek iemand? Zo wordt elk liedje eigenlijk een kort verhaaltje.” Daar past de muziekstijl van Op zoek naar Johan heel goed bij. “Het mooie van Amerikaanse roots- en folkmuziek zijn de sterke melodieën. Die vertellen het verhaal eigenlijk al. Mijn teksten maken het vervolgens concreet.” Vandaar ook de keuze om niet meer in het Engels, maar in het Nederlands te schrijven. “Engelstalig schrijven werd steeds moeilijker omdat ik in herhaling ging vallen. Om nieuwe woorden te vinden, werd ik op een gegeven moment meer een onderzoeker dan een schrijver. Dat voelde onnatuurlijk.”
Algemeen Beschaafd Brabants
Het was uiteindelijk producer Gabriël Peeters die voorstelde dat Martijn in het Brabants verder ging. “Hij merkte op dat ik meer bij mezelf moest blijven in mijn zang. Dat werkte goed en samen hebben we uiteindelijk bepaald dat het Brabants moest worden. Want da’s voor mij het meest natuurlijk. Al zing ik niet in Gemerts dialect”, verduidelijkt hij. “Ik noem het liever Algemeen Beschaafd Brabants.” Op die manier schreef Martijn verder aan de nummers voor het eerste album van Op zoek naar Johan. “Veel makkelijker. En ik ben nog nooit zo emotioneel betrokken geweest bij het schrijven van teksten. Soms liet ik zelf even een traantje. Dan weet je dat het goed zit.”
Organisch
Met die Brabantse invalshoek kreeg het begrip rootsmuziek ook een extra betekenis voor de sound van Op zoek naar Johan. Een sound waarvoor ze heel bewust Gabriël Peeters kozen als producer van hun album. “Hij beheerst het americana genre heel sterk.” Bovendien speelde Peeters ook een aantal aanvullende instrumenten in op het album, zoals de contrabas, piano en accordeon. En vanuit zijn brede netwerk wist hij nog een aantal gastmuzikanten erbij te betrekken. Zo is ‘Weg uit de stad’ een rijk gemêleerd geheel geworden dat heel organisch ontstond. Net als de band zelf overigens. Het begon met Martijn (zang, gitaar) en drummer Ad van Overdijk. “We jamden weleens samen. Op een gegeven moment vroeg hij me om een liedje te schrijven over een patiënt die hij had verpleegd op de IC in het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop. Daar hebben we gitarist Mark de Groot bij gevraagd en binnen dat trio hadden we een goeie klik.”
Geëngageerd
Van dat ene liedje kwam dus een band, vervolgens een album en nu bassist Marc Lemmen het geheel completeert, staat Op zoek naar Johan aan de vooravond van een serieuze promotieperiode. Met de single ‘Als de muziek begint’ als indrukwekkende opmaat. Ook andere nummers op de plaat hebben zo’n geëngageerde boodschap. Zoals ‘Schaduw van de kerk’, over een meisje dat van een klein dorp naar Amsterdam verhuist omdat ze niet geaccepteerd wordt als lesbienne. “Dat heb ik geschreven naar aanleiding van de protesten in Frankrijk tegen het homohuwelijk. Onvoorstelbaar dat zoiets in deze tijd nog voorkomt”, vindt Martijn. Het nummer ‘De Laatste keer’ gaat over afscheid nemen van de terminaal zieke man van een collega. En de titel van het album ‘Weg uit de stad’ verwijst naar ‘ouder en rustiger worden, ergens settelen, weg willen uit de drukte van het leven’. Sommige onderwerpen komen uit Martijns eigen leven, andere uit dat van mensen uit zijn omgeving. “Maar het is altijd heel persoonlijk. Als muzikant wil ik vooral graag mensen raken, of troost bieden met mijn eigen liedjes.”
De primeur van single ‘Als de muziek begint’ is vanavond te horen bij 3voor12/Eindhoven radio op Glow FM. In het najaar van 2015 komt het album ‘Weg uit de stad’ uit op vinyl met downloadcode en cd.
In de tussentijd speelt Op zoek naar Johan regelmatig in de regio:
- 15 juli 2015 op DMG radio (Alternaief )Deurne
- 19 juli 2015 in café TAM TAM in Deurne
- 21 juli 2015 in café Spektakel in Asten
- 30 augustus 2015 bij koffiehuisje Straffe Bak in Wijbosch
- 29 september 2015 in de Cacaofabriek in Helmond