Nouveau Vélo wil in totale vrijheid werken

“We willen niet het snoepje van de week zijn”

Sjoerd Huismans ,

De band Nouveau Vélo heeft zijn eerste langspeler bij Subroutine uit. De plaat staat vol met die sprankelende jangle pop (denk bijvoorbeeld aan Real Estate of oude R.E.M.) die door de band zelf ooit eens is aangeduid als ‘healing pop’. Een term die een eigen leven is gaan leiden, maar eigenlijk nog steeds wel geschikt is om de dromerige indieliedjes te omschrijven. Heel groot hoeft Nouveau Vélo er niet mee te worden, als ze maar in totale vrijheid kunnen blijven maken wat ze willen: “Wij hechten enorm aan onze autonomie.”

Of die term healing pop nog steeds opgaat? Bassist Bart Haverkort: “Nou ja, ik denk het wel. We hebben dat op een gegeven moment zelf zo aangegeven, omdat we een genre moesten invullen op Bandcamp. Verder zijn we niet zo van de genreduiding. We bedenken onszelf ook nooit: waar zijn bands in Engeland nu mee bezig? We zijn inmiddels wel met 35 bands vergeleken.”

Underground?
Nouveau Vélo gaat de plaat uitbrengen met een paar releaseshows op rij: Groningen (vanavond, Lepel), Amsterdam (morgen, Dokzaal), Rotterdam (3-10, V11) en Eindhoven (11-10, Stroomhuisje). Haverkort: “We komen graag in Groningen, dus we wilden wel een releaseshow doen daar. Bovendien sluit het Lepel-pand aan de Antillenstraat binnenkort, volgens mij is er nog maar één ander evenement. Afgelopen zomer hebben we niet veel gespeeld, dus de release van de plaat is een goede reden om een paar shows op rij te plannen.”
 
Het zijn allemaal niet de grootste en bekendste zalen, maar dat past wel bij de muziek. Al is Nouveau Vélo niet zo bezig met credibility in de underground. Volgens Haverkort komt de band niet uit een bepaalde scene: “Underground, wat is dat precies? We willen gewoon mooie platen spelen, een goede sfeer, mensen die het leuk vinden. Of het dan in De Kuip of in De Dokzaal is, maakt niet zoveel uit, toch? Ik ben wel benieuwd wat er in Rotterdam gaat gebeuren, daar kennen we eigenlijk niemand.”
 
‘We hechten enorm aan autonomie’
De band wordt wel geboekt door Belmont Bookings, wat aangeeft dat de ambitie er is. Haverkort: “Natuurlijk willen wij ook vooruit. Maar we willen duurzaam groeien, niet het snoepje van de week zijn. We stellen onszelf geen doelen als: volgend jaar staan we op Lowlands. We zien wel hoe het valt. De plaat is uit, nu is het aan het publiek en muziekjournalisten om te bepalen wat ze ervan vinden.”
 
Alle bandleden hebben een fulltime baan naast de band. Haverkort: “In principe zouden we bereid zijn die op te zeggen als het nu heel hard gaat met Nouveau Vélo, maar dat is echt toekomstmuziek. Ik geloof niet dat je in Nederland met wat wij doen je geld kunt verdienen.”
 
Erg rouwig is de band daar niet om, zegt Haverkort. “We hechten enorm aan onze autonomie, en die wordt vergroot doordat we allemaal op een andere manier ons geld verdienen. We hoeven niet volgend jaar wéér met een langspeler te komen. Die vrijheid is belangrijk voor ons, we kunnen alle uitstapjes maken die we willen. Bijvoorbeeld naar krautrock, zoals in afsluiter 1994. Van Subroutine krijgen we ook alle vrijheid, dat is wat we willen. Als dat niet zo zou gaan, kregen ze een nee. Ik vind het altijd moeilijk voorstelbaar dat het bij andere labels wél zo gaat.”
 

Band uit Helmond?
De meeste bands kiezen ervoor om de plaat te presenteren in de plaats waar ze vandaan komen, maar voor Nouveau Vélo gaat dat allang niet meer op. Oorspronkelijk komen alle bandleden uit Laarbeek, een kleine gemeente nabij Helmond ("Daar spelen we 4 oktober ook nog een releaseshow voor onze ouders"). Inmiddels zijn ze verspreid over Tilburg en Utrecht, hoewel frontman Rolf Hupkes van Amsterdam weer terug verhuisde naar zijn geboortedorp. Meestal wordt Nouveau Vélo aangekondigd als ‘band uit Helmond’, wat ze dan riposteren met: ‘Wij komen niet uit Helmond’. Bart Haverkort: “We repeteerden vroeger wel altijd in Helmond, omdat onze drummer daar woont. Maar toen hij ziek werd hadden we al twee jaar niets meer in Helmond gedaan, dus klopte die aanduiding niet meer.”

Extra gitaar
Toen drummer Twan Welten ziek werd, nam Hupkes een dubbelrol op zich als zanger én drummer. Nu is Welten er weer bij, waardoor de zanger gitaar kan gaan spelen. Haverkort: “We hebben inderdaad een extra gitaar, we gaan het proberen met een twaalfsnarige akoestische. Dat ding kwam toevallig op ons pad, het brengt wel een mooie sfeer in de muziek. Op de plaat is niet deze, maar wel een andere twaalfsnarige gitaar te horen. In de single Turning Away, en nog een andere song.”

Turning Away kreeg bovendien een fraaie video met stop motion beelden, gemaakt door gitarist Niek Leenders met een oude videocamera. “Een beetje huisvlijt”, zegt Haverkort. Voor de komende video’s is nog niets bedacht. “Dat is altijd last minute werk bij ons. Je weet natuurlijk al in maart dat je video’s moet gaan maken, maar toch is het bij de release in september nog steeds niet gebeurd. Het komt altijd weer als een totale verrassing.”