Paaspop 2013: C2C en het verborgen geheim van de smid

Turntablers geven voorstelling waarop gedanst mag worden

Patric Muris ,

2013 is een goed jaar voor C2C. Het (voormalig) dj-collectief won begin dit jaar tijdens Eurosonic Noorderslag de ‘European Border Breaker Award’, hun muziek werd uitgekozen door een groot frisdrankmerk en de ene na de andere boeking voor de zomerfestivals volgde sindsdien. Later dit jaar onder andere nog op grote broers Pinkpop en Rock Werchter te zien, maar vandaag eerst nog op Paaspop. In Schijndel. Met een Border Breaker Award op zak is het natuurlijk geen enkel probleem om vanuit Frankrijk in Schijndel te geraken.

CONCERT
C2C, Stardust, 31 maart.

MUZIEK
Dancemuziek met een flinke urban-inslag, gemaakt door vier ‘turntable artists’. De beats zijn zonder uitzondering stuk voor stuk puur goud voor iedere rapper. Het blijft veelal instrumentaal, met zo nu en dan een gastbijdrage in vocalen. Als live-act blijft het een beetje tussen een dj-set en live-set in: ze hebben alle vier een eigen deck met genoeg toeters en bellen om de muziek te bewerken en soms om gewoon lekker trucjes te doen en hun turntable skills te tonen.

PLUS
Franse beatmakers zijn altijd al pioniers geweest. C2C gaat nog een stapje verder door niet alleen binnen het produceren van muziek vernieuwend te zijn, maar door ook live onderscheidend te zijn. De vier draaitafel-kunstenaars opereren als een band waarbij ieder lid van het collectief een eigen discipline lijkt te hebben: van het manipuleren van de beat en het pitchen van de zang tot aan het loopen van tekst. Scratchen kunnen ze allemaal en dat doen ze bijzonder graag. En ook al staan ze achter een booth, het blijft boeiend om naar te kijken. De armbewegingen zijn expressief en daardoor goed zichtbaar, maar het blijft een raadsel waar ze mee werken en hoe ze zonder hoofdtelefoon de track kunnen blijven volgen. Knappe formule, geschikt voor zowel de reguliere festivals als de dancefestivals.   

MIN
Het wordt na een half uur wel wat meer dansbaar, maar het blijft een beetje een voorstelling, zo’n optreden van C2C. Het gewissel met booths, battles en solo show-offs versterkt dat gevoel, ook al wordt er her en der heus wel voorzichtig wat gedanst. En die obligate interactie met het publiek door de zaal te splitten en de figuurlijke applausmeter in te zetten: kap toch met die ongein. Het Paaspop-publiek zit er duidelijk ook helemaal niet op te wachten.

CONCLUSIE
Dit is leuk, maar er zit nog meer in. Er is al een bekken op de hoek bevestigd waar zo nu en dan met drumstokken op wordt geslagen, maar gebruik die gerust wat vaker. Of overweeg eens iets als fingersnaps, een ander (klein) instrument of nog het allerliefst een gastvocalist aan de act toe te voegen. Dat maakt het nog wat spannender.

CIJFER
7+