Toendrarock met Nederlands tintje verrast in The Rambler

Drie Russische bands doen Eindhoven aan tijdens grote Europese tour

Tekst: Paul Knippenberg / Fotografie: Patric Muris ,

Op een snikhete donderdagavond staan er drie heftige bands in de Rambler. Tot zover geen verrassingen voor bezoekers van deze kroeg. Dat het om – tamelijk gevestigde – bands in het stonerrock-genre betreft, en dan ook nog eens louter uit de Russische Federatie, gaat is vrij buitengewoon. Vanavond staan namelijk The Grand Astoria uit Sint Petersburg, The Moon Mistress en Sound Of Ground uit Moskou in Eindhoven, in een schemerig The Rambler waar rood licht overheerst. De twee fotografen die rondlopen geven het dan ook snel op met foto's maken, vooral als na de eerste band ook nog eens het podiumlicht uitgaat.

The Grand Astoria

Het is op zijn minst opmerkelijk te noemen dat het hoofdgerecht als eerste wordt geserveerd. The Grand Astoria, toch de meest roemruchte band van de drie, mag beginnen. Het Russische aandeel in The Grand Astoria is voor deze tour overigens gehalveerd. De ritmesectie is Nederlands en bestaat uit drummer Rogier Berben - die met zijn andere band Tank86 al vaker in The Rambler - speelde en bassist Elmer Meijers. En toeren, daar staat deze band bekend om. Haast onafgebroken worden grote en kleine podia op meerdere continenten aangedaan. De band is momenteel bezig aan een flinke trip door Europa.

De muziek van The Grand Astoria doet niet meteen Russisch aan. De fuzzy stonerrock die het viertal voortbrengt zou eerder passen in de Californische woestijn, waar zich de roots van de stonerrock bevinden. In dit geval is de term toendrarock wellicht een betere omschrijving. The Grand Astoria benadert het genre met een experimentele en haast avant-gardistische insteek. De basis bestaat uit de stonergroove en bijbehorend gortdroog gitaargeluid, maar er zijn genoeg frivoliteiten en experimenten te ontdekken in de muziek van de band. Het gebruik van scheutjes psychelelica, heavy metal, funk, en punk wordt niet geschuwd. Meerdere malen gebeurt dit binnen een van de tamelijk lange nummers die de mannen vandaag spelen. Instrumentaal klinkt het allemaal als een klok, de zang is soms erg op de achtergrond en slecht verstaanbaar. Het monsterachtige tourschema zou hier zomaar debet aan kunnen zijn.

The Moon Mistress

The Moon Mistress uit Moskou brengt een geluid dat heel wat sterker is afgekaderd. Knetterharde lage, trage en logge riffs vullen The Rambler. Een donker lo-fi doom-geluid vol langgerekte uitgesponnen patronen met hier en daar een venijnige tempoversnelling. Het gitaargeluid is veelal zo laag mogelijk, maar klinkt enkele keren verassend hoog en daarbij haast angstaanjagend. De intense uithalen van de zanger-gitarist passen erg goed bij het geluid van zijn band en doen denken aan de getormenteerde zang van wijlen Kurt Cobain.

Na het wat vriendelijkere geluid van The Grand Astoria is het doorbijten voor het - toch al schaars aanwezige - publiek in The Rambler. Het lijkt de bandleden nauwelijks te deren. Ze geven een zeer stevig en sterk visitekaartje af.  

Sound of Ground

De gehele band lijkt totaal op te gaan in hun muziek. Het publiek wordt zelden aangekeken. Onderlinge interactie lijkt ook te ontbreken. Toch weet het viertal ontzettend strak te spelen en daardoor te boeien. Met ogenschijnlijk gemak wisselt de band van ritme. Vooral de enorm energieke drummer vervult een glansrol. Net als de eerste band van de avond weet Sound of Ground te verrassen. Punk en funky invloeden worden verwerkt in een heftige basis.

Met een simpel “Thank you, that’s it” beëindigt het viertal abrupt een korte, maar explosieve set. Deze zakelijke opmerking is meteen het eindpunt van een avond vol prima heavy muziek uit Rusland. Een avond die heel wat meer bezoekers had mogen hebben. Maar aangezien deze workaholics vooral toeren, is de kans groot dat Nederland binnen een paar maanden zich weer kan verliezen in zware Russische toendrarock.

Gezien: The Grand Astoria, The Moon Mistress en Sound of Ground in The Rambler op 18 juli 2013.