Cajun Moon festival brengt New Orleans naar Eindhoven

Rythm and blues, folk en country vieren hoogtij op succesvolle eerste editie

Tekst en Fotografie: Anne Voncken ,

Op een verrassend zonnige zondagmiddag wordt op het grasveld voor PopEi voor de eerste keer het Cajun Moon festival gehouden. Zes verschillende acts spelen op twee verschillende podia hun muziek geïnspireerd door de Americana, blues en folk uit de zuidelijke Verenigde Staten. Naast hun eigen repertoire, doen de bands regelmatig een greep uit de rijke historie van het genre, onder meer J.J. Cale, Dylan en Crosby, Stills & Nash komen voorbij.

Behalve de optredens is er meer te doen op het kleine festivalterrein. Zo staat er een kraampje waar lp’s, kleding en sieraden worden verkocht. Voor de allerkleinsten is er een knutselhoek, waar kinderen hun eigen muziekinstrumenten in elkaar kunnen zetten. Voor de inwendige mens is er een barbecue, waar uiteraard Amerikaans eten wordt bereid. Helaas ontbreekt de beloofde cajun chicken jambalaya, die er in plaats van de typisch Amerikaanse hamburger zou zijn, wat niet wegneemt dat het eten prima is.

Het eerste optreden op de main stage wordt verzorgd door The Campfire Collaboration. De band begint om half vier, als de eerste bezoekers langzaamaan het veld op beginnen te komen. Het trio maakt enkel gebruik van allerlei verschillende snaarinstrumenten waaronder de onvermijdelijke akoestische gitaar, ukelele en banjo. Het drietal opent het festival voorzichtig met liedjes over typische ‘Southern State’, met thema’s als treinen en goudzoekers.
 

Vervolgens is het aan de Hoodoo Monks op de pallet stage. De zanger, die ook mondharmonica speelt, geeft het geheel erg veel energie en legt veel emotie in de muziek. De swingende blues maakt het publiek een beetje los. Hoewel het duo graag de eerste is die het publiek aan het dansen krijgt, lukt dit nog niet helemaal. De Mississippi Delta Brothers slagen hier wel in. Dit vierkoppige gezelschap dat tevens als organisator van het evenement opereert, krijgt eindelijk wat meer beweging in het publiek. Zeker met hun laatste nummer 'Shake It' weet de band te overtuigen, wat direct resulteert in een volle dansvloer.

Dylan Adrian en Fabian Cornelissen mogen als laatste aantreden op de pallet stage. Hoewel de naam doet vermoeden dat ze met z’n tweeën zijn, is niets minder waar. Naast Adrian (zang en gitaar) en Cornelissen (gitaar) speelt ook Stef Gubbels mee op bas. Het drietal is niet erg te spreken over het geluid op het kleine podium. Uiteindelijk weten ze toch hun draai te vinden en speelt 'stadstroubadour' Dylan Adrian een goed klinkende, rustige set. Wanneer de grote groep van The Felicianos even later aantreedt, is het direct feest bij het hoofdpodium. Met vrolijke up-tempo liedjes en een grote verscheidenheid aan instrumenten krijgt het geheel een lekker vol geluid. Vanaf de eerste tot en met de laatste noot danst iedereen – groot en klein – mee.

Cosmic Carnival Express mag het festival afsluiten. De band komt rechtstreeks van Parkpop, waar ze eerder die dag ook al een optreden heeft gegeven. De combinatie van drie zangers en een zangeres blijkt een gouden greep te zijn. Zeker voor de zangeres, die zich soms in hogere sferen begeeft. Wanneer ze tijdens een nummer niet hoeft te zingen, doet ze een stapje terug en rookt al zittend op het podium rustig een sigaretje, meedeinend op de muziek en spelend op de tamboerijn. Al met al is het een vrolijk geheel, met een swingend, licht rockend geluid.

Het vrolijke aspect is overigens op het gehele festival terug te zien. De swingende rythm ’n blues, folk en country geven het gevoel dat je je in New Orleans begeeft. Op naar de tweede editie van het Cajun Moon festival! De organisatie heeft al laten weten dat die er gaat komen: volgend jaar outdoor, maar eerst is er in het najaar nog een indoor editie.