De opvallendste toevoeging aan het programma is dj/turntablist/producer en veteraan dj Shadow. Hij heeft dan wel een paar klassiekers op zijn naam staan, zoals de catchy track 'Organ Donor', maar zijn laatste album 'The Less You Know, The Better' neigt teveel naar het geluid uit zijn gloriejaren om tegenwoordig nog bijzonder relevant te zijn. Met zijn dj-werk kreeg hij vorige maand ineens wel bijzonder veel media-aandacht, omdat hij vroegtijdig een set moest staken in een club in Miami waar zijn muziek niet aansloeg of volgens andere juist te vernieuwend was. Hij zette de set online waardoor iedereen kan horen dat die doordrenkt is van de frissere beats- en bassmuziek van het moment, met zelfs een rol voor 'Doc Pipper' van Jameszoo, die overigens zelf ook op het festival staat.
Ook dj/producer Boddika is toegevoegd aan de line-up voor de eerste zaterdagavond. Zijn post-dubstep en UK bassgeluid past prima tussen eerder geboekte acts als Hudson Mohawke en Modeselektor. Boddika vormt samen met Jon Convex Instra:mental, waarmee hij onder andere op het label 3024 van Martyn - een week later present op STRP - een aantal tracks heeft gereleaset. Zijn bekendste producties zijn 'Syn Chron' op het Naked Lunch label en de partybomb 'Swims' die hij samen met Joy Orbison voor het befaamde label Swamp 81 maakte.
D-Fuse komt het tweede weekend van het festival langs en combineert zo’n beetje het gebruik van alle aspecten van het festival zoals installaties, audio en videoprojecties in een show.
Jon Hopkins maakt het programma af en is muzikaal moeilijk vast te pinnen. Hij werkte mee als producer aan Coldplay’s 'Viva La Vida', op uitnodiging van hoofdproducer Brian Eno. De affiniteit met Eno is te horen op het album 'Insides' dat een jaar na de tour uitkwam. Zweverige melodieën gaan samen met meer complexe Autechre-ige beats en Ulrich Schnauss’ droompopelementen. Veel van zijn recente werk bestaat uit EP's die hij samen maakte met onder andere Eno en King Creosote en zitten meer in de folkhoek. Maar hij heeft ook potentie voor de meer 'populaire' dancegeoriënteerde kant van de elektronische muziek zoals blijkt uit zijn remixen van werk van Four Tet en Nathan Fake.
Line-up STRP 2013 helemaal rond
Dance-expert 3voor12/Eindhoven neemt volledige programma door
Na de editie van 2011 is STRP van een jaarlijks festival veranderd in een biënnale. 2012 is dus overgeslagen, maar in 2013 staat er weer een editie met twee vol geprogrammeerde muziekweekenden op stapel. In december 2012 zijn de eerste namen bekend gemaakt, ruim een maand later is het volledige elektronische muziek- en danceprogramma bekend gemaakt. Bram Lemmens, zelf dj bij het Kattekwaad-collectief en dance-expert van 3voor12/Eindhoven, neemt het programma aandachtig door en licht alle acts toe.
25 januari 2013: STRP maakt volledig programma beide muziekweekenden bekend
23 december 2012: STRP maakt eerste namen editie 2013 bekend
Wat meteen opvalt aan de eerste namen die zijn bekend gemaakt voor STRP 2013, is dat veel van deze namen de laatste jaren al in Eindhoven hebben opgetreden, grotendeels door toedoen van de sterke programmeringen van de voorgaande STRP edities. Zo kan Modeselektor zich ondertussen resident-act noemen met het derde optreden op STRP. Ook Martyn, Apparat, SBTRKT en Hudson Mohawke, in 2010 nog host van hun eigen Modeselektion-zaal, zijn weer aanwezig.
Hudson Mohawke is er ook voor de derde keer. In 2009 kende bijna niemand hem nog en waren zijn producties als ‘Polkabot Blues’ vage underground-beats met hiphop-invloeden. Tegenwoordig is hij één van de toonaangevende producers van hiphop-beats en het aanverwante mainstream geworden trap-genre. Een paar van de grootste hits van deze zomer uit die scene maakte hij als TNGHT samen met producer /dj Lunice, die eveneens langskomt. Spijtig waarschijnlijk voor velen staan ze niet als het hitduo samen op de stage. Of zit een aankondiging daarvan nog in de koker van de organisatie?
Martyn heeft in maart dit jaar in het Gaslab geëxperimenteerd met een multidimensionale show, samen met kunstenaar Erosie. Een combinatie van dj- en livemuziek met bewegende projecties, die kenbaar goed was bevallen, wordt uitgebreid met beelden van de Franse filmmaker Xavier Magot. Regionale jongens Piro en Jameszoo zagen we op de laatste editie ook al. Laatstgenoemde is gestaag meer naam aan het maken, met zijn opvallende EP ‘Faaveelaa‘ die dit jaar uitkwam. De eerste release van Jameszoo is lastig te categoriseren, maar bereikte wel de top 100 van de toonaangevende Engelse platenzaak Boomkat.
Nieuw op het festival is Mala die dit jaar zijn gelauwerde status bij dubstep-dj's als producer, met het ijzersterke ‘Mala In Cuba’, wist over te brengen naar het grote publiek. Op het album weet hij zijn donkere underground geluid in stand te houden, maar mede door veel samples van de muziek van lokale Cubaanse artiesten te gebruiken, is het tegelijkertijd ook toegankelijk. Dit kan één van de grote verrassingen worden op STRP in 2013, zeker als de artiesten uit Cuba ook komen meespelen.
Twee andere nieuwe namen - meer uit de experimentele elektronische hoek - zijn Eprom en Machinedrum. Het werk van beide varieert in stijl tussen down-tempo-beats tot meer dubstep gebroken ritmes naar meer stevige grime. Holy Other gebruikt ook veel van die stijlen, maar het resultaat daarvan is veel lomer en zwaarder, en scoort minder op feestgehalte, maar des te meer op een dromerige sfeer ergens tussen Burial en Boars of Canada. De Zuid-Afrikaanse zanger/producer Petite Noir past goed in deze donkere sfeer, maar klinkt op eigenwijze meer als een indie-popband.
STRP 2013 vindt plaats van 1 tot 10 maart in het Klokgebouw. De kaartverkoop is reeds gestart.