Stukafest Eindhoven keert terug in 2013

3voor12/Eindhoven in gesprek met bestuur dat alvast eerste namen bekend maakt

Tekst en Fotografie: Patric Muris ,

Na een laatste editie in 2010, en een verwoede poging in 2011, is Stukafest na twee jaren afwezigheid terug in de Eindhovense binnenstad. En het Eindhovense studentenleven. De studentenkamers die fungeren als podium zijn al geboekt, de programmering vordert voorspoedig en er is volop keuze. Eindhoven heeft dus uitgekeken naar de terugkeer van het cultureel festival dat plek biedt voor liefhebbers van kunst in de breedste zin van het woord. De komende weken maakt 3voor12/Eindhoven via enkele updates het volledige programma bekend, te beginnen vandaag met de eerste drie acts. Stukafest Eindhoven is terug en is niet van plan ooit nog weg te gaan.

We spreken af in een studentenhuis nabij de Fuutlaan in Eindoven. Een krat bier wordt naar binnen gesjouwd en het verzoek is om te volgen naar boven, naar de studentenkamer van Job Huberts, voorzitter van Stukafest Eindhoven. Een hele delegatie zit daar al klaar: Thomas van de Werff (penningmeester), Maartje Bogaerts (pers, pr en acquisitie), Bert Bogaerts (secretaris) en Ellen Schoot Uiterkamp (kamer- en vrijwilligerscoördinator). Alleen Dick van den Goor (programmeur) ontbreekt; hij zit in het buitenland. Net nu, in de drukste periode dat alle contracten met de bands afgesloten moeten worden. Want alles gebeurt volgens eigen regel en wetgeving, opgelegd door Stukafest Nederland dat net als alle dertien lokale Stukafest afdelingen, een stichting is. Het oogt allemaal zo luchtig, maar hier zit een hele – professionele – organisatie achter.

Voordat Stukafest Eindhoven werd opgeheven, was het onder gebracht bij stichting Virus, maar toen die failliet ging, kon ook Stukafest Eindhoven niet voortbestaan. In 2011 is er nog wel een alternatief programma op de oorspronkelijke Stukfestdag georganiseerd in het Gaslab, maar het jaar erop zou er definitief geen Stukafest in Eindhoven plaatsvinden. Dat gemis werd tijdens een tuinfeest besproken door Job, Dick en Bert die gelijk aan de slag gingen om de rest van de organisatie compleet te krijgen. Nu, zo’n drie maanden voorafgaand aan het festival, ziet alles er rooskleurig uit: alle kamers zijn geboekt, de programmering is al zo goed als rond, er zijn al samenwerkingen met studentenwoningcoöperatie Vestide en Studium Generale en er zijn zelfs meerdere opties voor de locatie van het gebruikelijke Stukafeest, oftewel de afterparty van het festival.

Stukafest Eindhoven lijkt warm te worden verwelkomd, want in alles hebben ze volop keuze: in artiesten, studentenkamers en zelfs de locatie van het eindfeest. “Het valt wel echt op dat veel singer-songwriters zich aanmelden. Vooral van die schattige meisjes met gitaren, maar die passen dan natuurlijk ook wel goed in zo’n setting” licht Job toe. Het programma van Stukafest mag echter maar voor maximaal 40% uit muziek bestaan. Bezoekers kunnen dus ook vele andere kunstvormen verwachten. Maartje somt op: “theater, cabaret, literatuur, beeldende kunst; eigenlijk alle kunstvormen. Dat is ook een doelstelling van Stukafest: mensen met meerdere kunstvormen laten kennis maken.” 
 
De eerste drie namen worden alvast bekend gemaakt:

1. Tim Vantol: voormalig punk/hardcore act die nu meer richting folk gaat.
2. James Wood: harmonieuze folkband uit Eindhoven die goed staat op festivals.
3. Big Bug Collection: collectief van creatieve artiesten dat als vaste prik t-shirts beschildert op alle Kattekwaad feestjes.

“Big Bug Collection gaat live een woonkamer schilderen tijdens Stukafest Eindhoven en het publiek moet meedoen. Of ja, moet… Dat mag. Stukafest boekt graag interactieve acts. Als het publiek wil meedoen, kan dat altijd.” Bert vertelt verder: “De kamer is nu niet mooi en wij mogen hem mooi maken. We mogen ermee doen wat we willen. Er zijn geen grenzen gesteld aan kleur of iets dergelijks. ‘Maak er maar wat van’ hebben ze tegen ons gezegd. Nou, dat gaan we doen.”

Voor wie het Stukafest concept nog niet kent, of voor wie opfrissing even welkom is na die twee jaren afwezigheid: alle acts spelen in kamers van minimaal achttien vierkante meter zodat plek kan worden geboden aan zeker vijftien bezoekers. Als de act niet al te veel plaats inneemt en de kamer is wat groter, dan kunnen er zelfs dertig bezoekers aanwezig zijn bij de uitvoering. Alle artiesten spelen in drie ronden tijdens een Stukafest editie. Bezoekers bepalen vooraf voor welke ronde(n) ze een kaartje kopen of nemen een passe-partout voor het gehele festival. Met of zonder eindfeest. Er zijn veel smaken bij Stukafest, ook in de ticketing.

Het unieke aan het festival is dat artiesten in een zeer intieme – en ongewone – setting bewonderd kunnen worden. Een optreden wordt een beleving. De namen zijn vaak ook niet misselijk. Zo had Stukafest Tilburg twee jaar geleden bijna Guus Meeuwis geboekt in diens oude studentenkamer, maar stond enkel zijn agenda in de weg en zo heeft Stukafest Amsterdam Acda en de Munnik al eens weten te strikken. “Artiesten vinden het toch wel bijzonder om in zo’n setting te spelen. Het is ook echt iets anders” weet de organisatie van Stukafest Eindhoven die door veel artiesten is benaderd voor een plekje op het festival.

In totaal zullen er vijftien acts geprogrammeerd worden waarvan tien in de drie ronden. De anderen worden geboekt voor het eindfeest en ‘de extra kamer’. Alle artiesten worden door Stukafest Eindhoven geboekt, al dan niet in samenwerking met Stukafest Nederland, maar eentje wordt door het publiek gekozen tijdens Stukastrijd; een wedstrijd die op 10 januari zijn finale beleeft in het Gaslab op het TU/e terrein. Bands die daaraan willen deelnemen kunnen eind deze week via Facebook instructies opvolgen hoe hun filmpje bij de organisatie te krijgen. Die screent vervolgens de inzendingen en plaatst ze online met als doel dat het publiek kan stemmen. Op 10 januari treden de artiesten met de meeste stemmen op in de finale waar het publiek de winnaar bepaalt. En die speelt uiteindelijk in ‘de extra kamer’. Op dezelfde dag start ook de voorverkoop. Tot die tijd houdt 3voor12/Eindhoven de ontwikkelingen bij van Stukafest Eindhoven en publiceert het als eerste de nieuwe namen van de programmering.

Stukafest Eindhoven vindt plaats op 20 februari 2013 in diverse studentenkamers in Eindhoven en op een nog nader bekend te maken locatie van het Stukafeest. Losse kaartjes zijn te koop voor €5,- per stuk, een passe-partout inclusief eindfeest kost €14,50. De organisatie zoekt nog sponsoren en vrijwilligers die nodig zijn om het festival mogelijk te (blijven) maken. Wie wil meehelpen met bijvoorbeeld de aankleding, promotie, hosting en/of catering van het festival of financieel hulp wil bieden in ruil voor een plekje op de uitingen, kan een mail sturen naar Stukafest Eindhoven.